Sari direct la conținut

„Nu-ți mai plăti taxele”, că ori vine o amnistie ori te așteaptă niște bonificații. Cum încurajează Guvernul neconformarea fiscală

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Proiectul de amnistie pregătit de Ministerului de Finanțe e unul dintre cele mai ciudate de până acum. Indirect, Statul îți spune că greșești dacă îți plătești taxele la timp.

De ce?

Pe lângă faptul că ai beneficiat de acei bani pe care nu i-ai dat la buget (adică seamănă cu un credit fiscal), mai primești și un cadou: vei plăti taxe mai mici.

Dacă ai fost fraier și ți-ai plătit impozitul și contribuțiile până în 27 mai 2024, n-ai primit nicio reducere dacă ai avut venituri din PFA-activități independente. Pentru dobânzi bancare sau dividende, de exemplu, se plătește doar CASS.

Dacă nu ai fi plătit la timp, adică ai fi amânat plata, acum ai parte de o reducere a obligațiilor de plată. Asta pe lângă ștergerea completă a dobânzilor și penalităților.

La o sumă datorată de sub 5.000 de lei, va trebui să plătești 2.500 lei, iar restul de 2.500 se șterg, împreună cu accesoriile.

În cazul în care se depășește 5.000 de lei, atunci vei plăti doar 75% din sumă, primind cadou 25% plus accesoriile. La 10.000 lei, de exemplu, vei plăti 7.500 lei, 2.500 lei urmând a se șterge: cadou din partea Guvernului.

Consultanții fiscali cu care HotNews.ro a discutat au pus problema moralității fiscale: cât de corect este să fie avantajați cei care nu-și plătesc taxele?

Aparent, este mai bine să nu plătești nimic pentru a beneficia de reduceri de taxe și, indirect, de un credit fiscal. A plăti la timp vine cu un mare dezavantaj: dai Statului mai mulți bani.

Cu alte cuvinte, Guvernul încurajează neconformarea fiscală.

Ca să fie corect, poate că Statul ar trebui să le ofere celor care și-au plătit deja taxele un credit fiscal de cel puțin 25% ca o compensare. Altfel, de anul viitor cei care astăzi sunt corecți se vor gândi serios dacă merită să mai plătească ceva.

În cazul firmelor se anulează doar dobânzile și penalitățile. Dar chiar și acolo în concepția experților sunt probleme de moralitate (dar se poate accepta), în sensul că mulți dintre cei care nu au plătit au folosit banii pentru investiții. Se poate considera că acei bani nu sunt purtători de dobândă, având în vedere că se șterg sumele respective.

Proiectul despre care scriem astăzi se află în transparență decizională la Ministerul Finanțelor. Rămâne de văzut dacă va fi adoptat în forma aceasta.

Amnistia anterioară a fost dată în 2020, în pandemie, iar atunci s-au șters doar dobânzile și penalitățile. 

INTERVIURILE HotNews.ro