Sari direct la conținut

România poate trimite sistemul Patriot în Ucraina. Iohannis a promulgat legea 

sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cerut în repetate rânduri de către președintele Volodimir Zelenski, a fost promulgată joi de către președintele Klaus Iohannis.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis a semnat joi, 5 septembrie, decretul pentru „promulgarea Legii privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” (PL-x 423/02.09.2024)”. 

Actul normativ, inițiat de Guvernul României, a fost adoptat marți de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, și prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cerut în repetate rânduri de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Costul donației pentru Ucraina: 60 de milioane de dolari / România va achiziționa un alt sistem Patriot „din surse externe nerambursabile”

Ministerul Apărării, cel care a inițiat această lege, spune că „finalizarea actului de donaţie către Ucraina va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional dificil şi complex”.

Actul normativ prevede și o sumă care va fi necesară să fie acoperită pentru transferul sistemului Patriot.

„Contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei unui sistem PATRIOT, în configuraţie similară cu cel propus pentru a face obiectul donaţiei către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale.”

MApN susține însă că este nevoie de refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit României, marţi seară, pentru sistemul Patriot care va fi donat Ucrainei.

Anunţând că a avut o reuniune cu şefii de stat major cu care a discutat despre utilizarea sistemelor de apărare aeriană şi despre protejarea oraşelor şi comunităţilor ucrainene, Zelenski a spus: „Ne bazăm pe (sistemul) Patriot, pe care România se pregăteşte să îl transfere. Sunt recunoscător pentru acest pas de asistenţă din partea României. Acesta este un lucru care va sprijini cu adevărat poporul nostru, ţara noastră, întreaga noastră regiune”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său video pe care îl adresează compatrioţilor în fiecare seară, citează News.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro