Sari direct la conținut

Orban o salută pe Meloni ca „sora creștină”. Relații complicate între premierii Ungariei și Italiei

HotNews.ro
Orban o salută pe Meloni ca „sora creștină”. Relații complicate între premierii Ungariei și Italiei
Giorgia Meloni și Viktor Orban Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul Ungariei Viktor Orban a salutat, vineri, relația strânsă pe care o are cu șefa guvernului italian, pe care a descris-o ca „o soră creștină” și a afirmat că identitatea culturală joacă un rol în creștere în politica europeană, informează Reuters.

Meloni, care a ajuns la putere în 2022 în fruntea unei coaliții de dreapta, s-a alăturat în tinerețe unui partid post-fascist, dar acum guvernează de pe o platformă conservatoare. „Nu este doar o colegă a mea, este o soră creștină de-a mea”, le-a spus Orban jurnaliștilor prezenți la forumul economic TAHO de la Cernobbio, din nordul Italiei.

Împărtășirea rădăcinilor culturale „nu a avut un rol mare în politica europeană, dar acum ne apropiem de o nouă eră”, a adăugat liderul ungar.

Înainte să ajungă la putere, Meloni a ținut un discurs în care s-a descris astfel: „Sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creștină și nu puteți să-mi luați asta”.

Ea și Orban au poziții comune în mai multe chestiuni, inclusiv nevoia unor polici mai dure de imigrație și apărarea valorilor familiei tradiționale în fața a ceea ce ei numesc lobby-ul LGBT.

Orban s-a descris pe sine ca un apărător al identității culturale ungare în fața imigrației musulmane și un protector al valorilor creștine împotriva liberalismului occidental.

Pe de altă parte, Meloni este un apărător dârz al Ucrainei, în timp ce Orban este liderul UE cel mai critic față de sprijinirea războiului Kievului împotriva invaziei ruse.

În plus, Meloni nu a reușit să-l convingă pe Orban ca FIDESZ să se alăture Grupului Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentului European, premierul de la Budapesta preferând să creeze un grup de dreapta mai radical, Patrioții pentru Europa, cu Rassemblement National (RN), partidul extremist francez al lui Marine le Pen, membrii partidului spaniol Vox, care au părăsit ECR, și Liga lui Matteo Salvini, partenerul lui Meloni în guvernul de la Roma.

În schimb, ECR a primit posturi de conducere în Parlamentul European și comisiile sale, spre deosebire de Patrioții pentru Europa cărora le-a fost refuzată orice funcție de majoritatea PPE-PES-Renew din PE.

INTERVIURILE HotNews.ro