Sari direct la conținut

Un nou portofoliu vehiculat pentru Roxana Mînzatu în Comisia Europeană. România poate fi recompensată pentru că a trimis o femeie în executivul UE – Politico

HotNews.ro
Un nou portofoliu vehiculat pentru Roxana Mînzatu în Comisia Europeană. România poate fi recompensată pentru că a trimis o femeie în executivul UE – Politico
Roxana Mînzatu - FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ursula von der Leyen este așteptată să anunțe, miercuri, repartizarea portofoliilor în viitorul executiv comunitar. Candidata României, Roxana Mînzatu, ar putea primi portofoliul muncii și al locuințelor, scrie Politico. Alternativa ar fi un portofoliu economic, precizează publicația pe teme europene, care săptămâna trecută specula că Mînzatu ar putea primi portofoliul Coeziunii.

  • UPDATE (14:00) Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, înainte ședinței de guvern, că „noul portofoliu de la Muncă și Drepturi Sociale este tentant pentru că are și Direcție generală și mai multe atribuții”, dar că „nu este nimic bătut în cuie”.
  • Premierul a spus că a avut o discuție aseara cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și că, alături de Roxana Mînzatu, va mai avea o discuție în cursul zilei de astăzi, după ședința de Guvern.

O decizie finală este așteptată miercuri, dar Politico scrie luni că Roxana Mînzatu ar putea primi postul de comisară pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe, deținut în prezent de luxemburghezul Nicolas Schmit.

Care sunt argumentele? Portofoliul locuințelor și al drepturilor sociale, scrie publicația, va reveni unui socialist – o recunoaștere a faptului că partidele de centru-stânga au inclus aceste probleme printre punctele principale ale manifestului lor electoral.

Având în vedere numărul limitat de candidați socialiști, Mînzatu ar putea obține postul, România fiind astfel recompensată pentru că a schimbat un candidat bărbat cu o femeie (și ajutând-o astfel pe Ursula von der Leyen să își atingă obiectivul de a avea o Comisie echilibrată din punct de vedere al genului), scrie Politico.

Important este și faptul că Mînzatu a fost în trecut ministră a fondurilor europene, portofoliu guvernamental care a atins mai multe domenii politice. De aceea, o alternativă pentru ea ar putea fi un portofoliu mai antreprenorial sau economic, scrie Politico.

Publicația specula săptămâna trecută în acest context că Mînzatu ar putea primi inclusiv portofoliul Coeziunii.

Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, Coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii. Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, putând fi redenumită „Investiții regionale”, scria Politico.

Anunțul final

Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului European repartizarea portofoliilor în viitorul executiv comunitar, în care nu-şi va atinge obiectivul de a avea egalitate de gen, după ce majoritatea celor 27 de state membre au propus bărbaţi pentru posturile de comisar şi nu s-au conformat cererii sale de a propune un bărbat şi o femeie, au relatat duminică EFE și Agerpres.

La invitaţia Parlamentului European, Von der Leyen se va întâlni miercuri dimineaţă cu uşile închise cu preşedinta acestei instituţii, Roberta Metsola, şi cu liderii grupurilor politice din PE pentru a le prezenta viitoarea sa echipă de comisari europeni.

„Acest schimb de opinii la Conferinţa preşedinţilor va deschide calea pentru iniţierea procesului de audiere odată ce Parlamentul European va primi întreaga documentaţie necesară”, a precizat purtătoarea de cuvânt a legislativului comunitar, Delphine Colard.

În acest timp, Von der Leyen „continuă să lucreze” la componenţa noului executiv comunitar şi va anunţa structura acestuia când procesul „se va fi încheiat”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer. „Competenţa şi experienţa” candidaţilor vor fi luate în considerare în repartizarea responsabilităţilor pe portofolii şi pentru a asigura „echilibrele”, în special cele „geografice şi de gen”, a completat acelaşi purtător de cuvânt.

Ultimele calcule

Potrivit noilor informații, francezul Thierry Breton ar putea fi noul vicepreședinte executiv pentru industrie și autonomie strategică. Italianul Raffaele Fitto ar putea fi vicepreședinte executiv pentru coeziune, economie și recuperare post-pandemie, un post important pentru guvernul Giorgiei Meloni.

Extinderea nu va ajunge la Ungaria, așa cum și-ar fi dorit, în schimb ar putea fi atribuită lui Valdis Dombrovskis, letonul care ar putea fi vicepreședinte executiv pentru extindere și reconstrucția Ucrainei.

În schimb, Budapesta ar putea fi pedepsită, Politico vehiculând că Oliver Varhelyi, care este destul de controversat la Bruxelles, ar putea primi portofoliul multilinvismului, al educației și sportului.

Spania ar putea primi tranziția ecologică și digitală, Austria – serviciile financiare, Cehia – energia, clima ar putea merge la Danemarca, tehnologia la Finlanda, transporturile la Grecia, apărarea la Lituania, agricultura la Luxemburg, comerțul la Olanda și bugetul la Polonia, printre altele, mai scrie Politico.

INTERVIURILE HotNews.ro