Sari direct la conținut

Efectele ciclonului Boris: Ninsoare pe Transalpina / Avertismentul salvamontiștilor pentru șoferi

HotNews.ro
Zăpadă pe Transalpina / FOTO: Salvamont Gorj via Facebook Salvamont Romania
Zăpadă pe Transalpina / FOTO: Salvamont Gorj via Facebook Salvamont Romania

Ciclonul Boris care a afectat Europa Centrală și de Est și a provocat inundații severe în Galați și Vaslui ajunge și la munte, în timp ce pe Transalpina stratul de zăpadă ajunge duminică la o medie de 5 cm în sectorul Dengherul – Cărbunele. Salvamontiștii avertizează șoferii să fie pregătiți pentru drum în condiții de iarnă sau să caute rute alternative.

Salvamont Gorj a anunțat duminică după-amiază că pe Transalpina, la peste 1900 m altitudine , în sectorul Dengherul – Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de media de 5 cm, iar vizibilitatea este redusă din cauza ceței. 

„Conducătorii auto care vor sa traverseze Transalpina peste masivul Parang sunt sfătuiți să renunțe, să caute o cale rutieră alternativă sau sau sa fie pregătiți pentru drum în condiții de iarnă. Temperaturile sunt scăzute și se vor forma sectoare de polei , zăpadă înghețată și gheață”, au avertizat salvamontiștii. 

Efectele ciclonului Boris ajuns la munte

Elena Mateescu, director general ANM, avertiza sâmbătă, la Digi24, că efectele ciclonului Boris se vor resimți și la munte, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, unde vor fi precipitații mixte – ploaie, lapoviță și ninsori.

„Sunt efectele ciclonului Boris care a afectat Europa Centrală, ca urmare a valului de aer rece dinspre Islanda spre Marea Adriatică, care a afectat în primul rând centrul Europei, acolo unde frontul încărcat și cu umiditate foarte mare a generat cantități mari de precipitații, asociate și cu scăderea regimului de temperaturi și care a dus la transformarea precipitațiilor lichide în ninsori în anumite zone din Europa și nu excludem nici în zona țării noastre”, a explicat ea.

„Și în zona țării noastre vremea se va răci semnificativ. Nu excludem ca la altitudini mai mari de 2.000 de metri, pe crestele montane înalte, să observăm și noi precipitații mixte – ploaie, lapoviță și ninsori”, a adăugat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro