Sari direct la conținut

Inflație și o rublă slabă: A patra majorare consecutivă de dobândă în Rusia în doar trei luni

HotNews.ro
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Banca Centrală a Rusiei (BCR) a anunțat vineri că majorează dobânda sa cheie de la 13% la 15%, a patra majorare consecutivă în puțin peste trei luni, pentru a contracara inflația și slăbirea rublei, care rămâne în dificultate în ciuda eforturilor sale, potrivit AFP.

„Presiunile inflaționiste actuale au crescut semnificativ, ajungând la un nivel peste așteptările Băncii Rusiei”, a precizat BCR într-un comunicat.

„În consecință, este necesar să înăsprească și mai mult politica monetară”, a explicat aceasta, cu scopul de a „coborî” inflația, în prezent de +6%, spre „ținta (…) de 4% în 2024”.

Această majorare este mai mare decât anticipaseră observatorii, care se așteptau la o creștere a ratei cheie la 14%.

Rubla rămâne slabă în raport cu euro și dolarul

Anunțul intervine în contextul în care deputații ruși au votat joi o majorare fără precedent a cheltuielilor militare federale în 2024 (+68% în ritm anual).

În fiecare zi, conflictul din Ucraina cântărește greu asupra finanțelor și economiei rusești.

Slăbirea rublei din ultimele luni, ca urmare a sancțiunilor, a fost însoțită de o revenire a inflației, determinându-i pe mulți ruși să se teamă pentru puterea lor de cumpărare.

Principalul motiv a fost scăderea considerabilă a veniturilor din vânzările de petrol și gaze, sub povara sancțiunilor și a hotărârii Europei de a pune capăt dependenței energetice față de Moscova.

BCR își majorase deja rata cheie, mai întâi în iulie (de la 7,5% la 8,5%), apoi la jumătatea lunii august, în regim de urgență, la 12%, în fața prăbușirii rublei, și, în cele din urmă, la jumătatea lunii septembrie, la 13%.

Dar acest lucru nu a avut efectul dorit: rubla rămâne slabă în raport cu euro și dolarul.

Inflație între 7 și 7,5%

Vineri, era nevoie de 92,6 ruble pentru a cumpăra un dolar și de 97,8 pentru un euro, niveluri aproape la fel de scăzute ca cele din martie 2022, după lansarea asaltului rusesc asupra Ucrainei.

În acest context sumbru, BCR declarase deja că se așteaptă la o încetinire a creșterii în a doua jumătate a anului 2023. Cu toate acestea, vineri a remarcat „o evoluție mai rapidă” decât cea pe care o prognozase în septembrie.

De asemenea, instituția monetară și-a ridicat prognoza de inflație pentru 2023 la „între 7 și 7,5%”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro