Sari direct la conținut

Papa spune că migranții „nu invadează” Europa și nu trebuie considerați o povară / Despre avort: „Fals drept la progres”

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Papa Francisc a făcut apel sâmbătă la o „responsabilitate europeană” în fața fenomenului migrației și a insistat asupra faptului că migranții care „își riscă viața pe mare” pentru a ajunge în Europa „nu invadează”, potrivit AFP.

„Fenomenul migrației nu este atât o urgență de moment, întotdeauna bună pentru propaganda alarmistă, cât o realitate a timpului nostru”, a declarat el la încheierea Rencontres Méditerranéennes de la Marsilia (sudul Franței), adăugând că acest proces trebuie gestionat „cu o responsabilitate europeană capabilă să facă față dificultăților obiective”.

„Două cuvinte au rezonat, alimentând temerile oamenilor: ‘invazie’ și ‘urgență’. Dar cei care își riscă viața pe mare nu invadează, ci caută ospitalitate” și „nu trebuie să fie considerați ca o povară de suportat”, a adăugat papa, regretând că „mai multe porturi mediteraneene” s-au închis în fața migranților.

Vineri, Suveranul Pontif condamnase deja „indiferența” și „frica” într-o Europă tentată să se retragă în sine în fața migranților.

Papa a abordat o temă apropiată inimii sale, într-un moment în care solidaritatea europeană este pusă la încercare după sosirea a mii de migranți pe insula Lampedusa.

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a dat asigurări că țara sa „nu va primi migranți” de pe insula italiană, în timp ce dreapta și extrema dreaptă au criticat un „potop de migranți”.

Reiterându-și teama de a vedea „Mediterana, leagănul civilizației, transformată în mormântul demnității”, Papa i-a îndemnat din nou pe oameni să nu se „închidă în indiferență”, în timp ce vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu chestiunile legate de migrație, Margaritis Schinas, a fost prezent în audiență.

Papa cere „un număr mare de intrări legale și regulate”

Criticând „naționalismul arhaic și belicos”, Papa a făcut din nou apel la „o trezire a conștiinței” pentru „a preveni un naufragiu al civilizației” și a avertizat că viitorul „nu va fi în închidere, care este o întoarcere în trecut”.

În apelul său la solidaritate internațională, Francisc a considerat că soluția este „de a asigura, în funcție de posibilitățile fiecăruia, un număr mare de intrări legale și regulate”, care să fie „durabile datorită unei primiri echitabile din partea continentului european, în cadrul unei colaborări cu țările de origine”.

De asemenea, el a făcut apel la „integrarea” migranților, care este „dificilă, dar prevăzătoare”, spre deosebire de „asimilarea, care nu ține cont de diferențe” și care „compromite viitorul prin creșterea distanțelor și cauzează ghetoizare, provocând ostilitate și intoleranță”.

Despre avort

Dar principala problemă este sărăcia, a insistat Suveranul Pontif, deoarece „acolo unde există nesiguranță, există criminalitate”, făcând apel la „o trezire a conștiinței pentru a spune „nu” ilegalității și „da” solidarității”.

După ce sâmbătă dimineață a vizitat persoane care trăiesc în condiții precare într-un cartier sărac din Marsilia, Francisc a mai spus că „adevăratul rău social nu este atât creșterea problemelor, cât declinul grijii”.

În ceea ce privește avortul, el a deplâns din nou soarta acestor „copii nenăscuți, respinși în numele unui fals drept la progres, care este de fapt un regres al individului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro