Sari direct la conținut

Deputatul Vasile Nistor a uitat complet de satul natalIn 12 ani, de cand e parlamentar, el a trecut de 3-4 ori prin Corbasca

Desteptarea

Nu-i de ici de colo sa ai un deputat in Parlamentul Romaniei chiar din sat de la tine. La inceput, taranii din Corbasca s-au minunat cand, chiar daca nu stiau clar ce se intamplase cu Ceausescu, un baiat din Rogoaza a fost ales deputat.

S-au minunat ei vreo juma de an, au intrebat in dreapta si in stanga ce-i cu baiatul lui Nistor, au mers la poarta din scanduri care tinea sa cada si l-au iscodit pe batran. Neam, habar nu avea de Parlament, de ce facea Vasile prin Bacau, ca el acolo il stia. Dupa mirare, taranii au inceput sa-si faca planuri, sa-si puna sperante, sa viseze. Era vremea visarii.

O sa traim mai bine, ne face Vasile drumurile, repara scoala din sat, ca doar aici a invatat abecedarul, vom avea firme, vor veni investitori, chiar aici in Corbasca. Intre timp, Corbasca devenise, in mintea taranilor, un mic paradis. Si au visat colegii de scoala a lui Vasile, prietenii de joaca, profesorii, vecinii, chiar si dusmanii vreo trei ani.

Cand s-au desmeticit, Vasile Nistor din Corbasca s-a ales cu un nou mandat de parlamentar.

Au vrut s-o ia de la inceput, numai ca vremurile se schimbasera, glodul era tot mai moale, scoala abia se tinea pe ultimele barne, biserica mai ca se clatina la orice adiere de vant, mamaliga s-a scumpit, podul peste Siret fusese aruncat in aer, gaurile de la pantaloni se inmulteau, iar Vasile nu dadea nici un semn de viata.

Istorie fara PD

Vasile Nistor a ajuns de pe banda de montaj direct in Parlament. Cu FSN -ul. A trecut apoi la PD, formatiunea rupta din FSN. Este unul din cei mai longevivi parlamentari romani. De multi ani sta pe acelasi loc. Si sta.

Primul drum la Corbasca l-a facut imediat dupa aparitia Legii 18, pentru a cere pentru tatal lui inca o jumatate de hectar de pamant, pe langa ceea ce i se cuvenea ca veteran de razboi, fapt confirmat de actualul viceprimar al comunei, Mihai Blanaru, fost primar la vremea aceea.

N-a primit si s-a suparat tare rau, macar atata ar fi meritat si el pentru efortul de a-i reprezenta pe satenii lui in Parlament. Supararea a tinut mult si musai l-a schimbat pe Mihai Blanaru din functia de presedinte al organizatiei PD din sat. Si-a pus un prieten.

Nimeni nu stie care, organizatia s-a autodesfiintat, iar PD-ul lui Nistor, sef la organizatia judeteana a lui Roman si apoi Basescu, nu mai are acum nici macar un consilier local. Au plecat si Blanaru si Acrasmaritei.

„N-a facut nimic pentru comuna“

Curiosi, ne-am dus la Corbasca. Am vrut sa vedem ce a facut deputatul Nistor in satul si comuna lui in 14 ani de cand este deputat.

Parcurgem cu greu drumul de la Racaciuni la Corbasca. Drum imposibil, mai ales intre Racaciuni – Marvila si Scarisoara – Corbasca. Nu cred ca este un drum mai prost in tot judetul. Corbasca este o comuna saraca.

Locuitorii, mai ales dupa ce multi au fost dati afara de la intreprinderile din Adjud, Bacau sau Sascut, traiesc doar din ce le da pamantul. Si nu prea ii darnic. E o saracie lucie. Viceprimarul Mihai Blanaru: „Il cunosc foarte bine. Am fost colegi de partid.

Insa la intrebarea dumneavoastra (Cum a ajutat deputatul Nistor comuna in care s-a nascut?, nr) pot sa va spun ca nu a facut nimic, chiar nimic. Ne-am fi asteptat sa ne ajute sa reparam drumul de la Racaciuni pana aici, avem si drumuri comunale foarte proaste. Nu a miscat un deget de parlamentar.

Eu stiu ca este deputat nu ministru, insa in perioada 1996 – 2000 PD a fost la putere, ministrul transporturilor era Basescu. Ne-am gandit, si chiar i-am cerut sa faca ceva pentru noi.

Ne-a promis. Doar atat. Inotam in noroi, ramanem blocati zile intregi iarna sau in vremuri ploioase. Vine foarte rar prin comuna, eu nu l-am vazut prin Primarie de vreo cinci ani. Oamenii au asteptat foarte mult de la el“. Doamna Maricica, colega de scoala cu dom’ Vasile, este mai transanta: „M-am intalnit cu el si se facea ca nu ma cunoaste, a trebuit sa-i bat eu obrazul.

Prin Primarie nu l-am vazut in cei 10 ani de cand am treaba pe aici“.

O biserica da, una nu

Ca sa fim drepti, un taran, membru al consiliului parohial, ne-a spus ca deputatul Nistor a venit intr-o zi cu Draganuta, directorul de la FPS (coleg de partid n.n.), si a donat bisericii din Corbasca 30 de milioane de lei! Ca erau banii lui Nistor, ca erau de la FPS, nimeni nu stie.

Un alt satean ne-a spus ca ar fi donat ceva bani si bisericii din Rogoaza. Intr-o campanie electorala, taranii nu-si mai amintesc care, a promis ajutor si pentru biserica din Marvila, insa doar promisiune a ramas. N-are omul bani pentru toate bisericile, si-au spus oamenii, insa nimeni nu l-a obligat sa promita.

Dupa cum am vazut, bisericile din comuna se construiesc si fara ajutorul lui Vasile Nistor, enoriasii isi scot din batista fiecare leut si il pun la temelia lacasurilor de cult, chiar si la aceea unde a fost botezat deputatul nostru, pardon!, nu stim al cui! Promisiune electorala, realizare imposibila Am inteles de la locuitorii din satul Rogoaza ca s-au mai linistit prin anii ‘93, apoi

prin ‘95. Baiatul lor drag le-a promis ca le construieste un bac peste Siret, sa ajunga mai repede si mai usor la Sascut. Au batut din palme si au asteptat. Dupa finalizarea amenajarii Siretului, podul ce facea legatura intre Sascut si Corbasca a fost aruncat in aer, astfel ca singura legatura a cetatenilor cu lumea de peste Siret a fost intrerupta.

Tarancile se duceau la targ, la Sascut, cu zarzavaturi, lapte, cereale, oua, miei, barbatii ajungeau mai repede la serviciu. „Va construiesc un bac peste apa, nu este doar o promisiune, in doi-trei ani el va traversa Siretul. Am vorbit cu cine trebuie, am vorbit de bani, nu sunt probleme“, isi amintesc taranii ca ar fi spus Nistor.

La urmatoarea campanie electorala, candidatul a promis iar un bac peste Siret. „Propunerea lui Nistor este neeconomica, este irealizabila, nu stiu ce a fost in capul lui cand s-a gandit la acest lucru. Latimea lacului in acel punct este foarte mare, apoi costurile sunt enorme, fata de o eventuala recuperare a lor.

Taranii se duc acum la Adjud, la Bacau, ce sa mai faca la Sascut?“, ne-a spus un salariat al Primariei Corbasca. Chiar asa fiind, dl Vasile Nistor promite la fiecare patru ani un bac peste Siret.

Deputatul Nistor, in gura satului

Ni s-a recomadat sa vorbim si cu cetatenii din Rogoaza. Este locul in care a crescut si a copilarit Vasile Nistor. Casute modeste, ulite infundate, oameni saraci.

La vederea masinii noastre s-au adunat fara convocare. Am pronuntat numele deputatului…

„Cine, fa, baiatul lui nea Nistor?, Dumnezeu sa-l ierte!, ca a fost un om bun, da’ pe el nu l-am vazut de mult, am auzit ca este mare sef la guvern, acolo unde se fac legile, nu l-am vazut de mult tare, taci fa, a fost la inmormantarea ma-sii, Dumnezeu sa o ierte!, da’ n-a avut ochi pentru noi, lasa si tu, ca era omu’ suparat, suparat, da’ vine rar pe aici si putea

sa zica buna ziua, nu?, ce daca e deputat, stai sa-ti spun eu, ca stiu de la barbata-miu, zicea ca ne face pod peste Siret, sa ajungem iar la Sascut, stii ce, mai lasa-ma cu podul acela ca nu-i trebuie nimanui, putea sa puna niste balastru pe drum, pe ulita mea nu ies decat cu patru boi, sa stea de vorba cu noi, da’ el nu, asa mergea de parca avea un par in fund, Marie, stai ca eu ma

gandeam ca vine cu bani, drege scoala, face drumul, tu nu vezi cand mergi la Racaciuni cum este, stai toata iarna si nu poti iesi din sat, dom reporter, fimeile is gura mare, omul ista nu a stat o data de vorba cu noi, bai oameni buni, putea sa zica, eu nu pot sa fac mare lucru, dar, uite, din partea mea va dau 10-20 de bascule cu prund, ingropati si voi noroiul, dar el nu vine pe aici, nu mai

stie de satul lui, sta acolo in parlamentul lui, iar noi crapam de foame, ba a venit nea Toadere, a venit, parca era acu cinci- sase ani, s-a uitat asa roata de aici de la fantana si s-a dus acasa, ne uitam pe la poarta poate iasa sa vorbeasca cu noi, da el nu, s-a urcat in masinoiu lui si a plecat, a plecat fa, de ce sa stea de vorba cu o prosta ca tine, ca mine, ia stati oleaca, eu ma gandeam

ca vine cu tractoare, cu ingrasaminte, vine si el ca om destept ce este si ne spune ce sa facem, sa facem coperativa, sa punem grau, sfecla, ce sfecla, mai, Gheorghe, ce sa fac cu ea, fabrica de la Sascut nu mai e, sa muncesc degeaba, stii ce zic eu mai oameni buni, nu poate si el sa le faca pe toate, am vazut eu la televizor cum se cearta acolo, da este de aici de la noi, de la Rogoaza, ne-am

minunat si ne-am bucurat ca avem si noi in sat oameni mari, mari pe dracu, dupa ce ajung acolo uita si de mama si de tata, dara de noi, stiti ce spun, sa vina acum la campanie, ca il alegem din nou, sa spuna clar, il votam pe el sau pe Iliescu, ce Iliescu, esti proasta, pe Nastase, eu nu mai votez pe nimeni pana nu fac drumul si nu maresc pensiile, vorbiti, va stricati gura degeaba, eu ma duc la

sapat via, ca ma omoara omu’ meu…“

Invatatorul satului

Am batut la poarta domnului Ionel Cucos, invatator in satul Rogoaza, Fofeaza, cum este cunoscut. Terminasera orele si lucra prin curte. „Poftiti in casa, bucurosi de oaspeti“, si intram. Vorbim de una, de alta, de sat, de copii mai ales, de scoala.

„Mai sunt putini copii, am 12, toti vin la scoala, avem si gradinita, asa ca la tara. Oameni harnici, insa nu-i ajuta pamantul. Traim!“. Domnul invatator este consilier local, la un alt partid. „Noi am asteptat foarte mult de la dl Nistor. Nu fac barfa, sa ne intelegem, insa deputat fiind, oamenii au asteptat de la el mai multe.

Eu stiu ca nu poate, insa lumea nu intelege, ei vor. Dar cel mai mult ii doare pe oameni faptul ca dl Nistor nu sta de vorba cu ei. Putea sa-mi spuna mie, domnu’ invatator, cheama mata oamenii duminica la scoala, ca vreau sa stau de vorba cu ei, si eu ii adunam. Insa… Asta-i, poate nici noi nu pricepem multe lucruri“, ne spune invatatorul satului Rogoaza.

Vizitam scoala, o cladire mica, bine intretinuta, o sala de clasa cocheta, calda, o alta sala pentru gradinita, o camera pentru material didactic. Intrebam. Intrebam… „Nu, nu a intrat niciodata in scoala. Poate nu a avut timp. Eu am facut rost de o tabla cu patru fete, culisabila, este foarte buna pentru invatamantul simultan. Mi-a adus-o un patron, baiat din sat, acum lucreaza la Iasi.

Avem creta din Italia, vin cei plecati la munca si le-am zis sa-mi aduca creta si materiale pentru scoala, fiecare ce poate“.

Corbasca, dragostea mea…

E posibil sa fie asa, nu te poti rupe total de satul si casa unde ai trait, chiar daca ti-ai facut vila in Bacau. Oameni simpli, intariti de vremuri si de vreme, mi-au spus la plecare: „Domnu’ ziarist, cine sa ne ajute daca nu omul nostru? Eu sunt taran, dar zic, sa fi facut 500 de metri de drum in fiecare an, in 14 ani erau multi kilometri. Nu? Ramanea ceva de pe mana lui in sat.

Vorbesc de rau? Iertati-mi gura proasta!“

Tara-i departe… Spania ma fascineaza Daca pentru satul natal, dupa cum spun oficialitatile locale si concetaatenii lui, nu a facut mare lucru, ne-am gandit ca in acest timp a lucrat pentru judet, pentru tara.

De aceea am consultat site-ul Camerei Deputatilor (pentru nea Toader, site inseamna un fel de proces verbal al lucrarilor din Camera Deputatilor), care cuprinde toate silabele si diftongii parlamentarilor de pe scaune.

Perioada cea mai buna este cea dintre 2000 – 2004:

Deputatul Vasile Nistor face parte din Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

Activitatea parlamentara in cifre:

Luari de cuvant in plen: 4 sedinte, doua in care s-au prezentat Rapoartele privind activitatea desfasurata de Serviciul Roman de Informatii, in 2002 a depus juramantul fata de popor, iar in alta a depus juramantul ca membru al Comisiei de control asupra activitatii SRI.

Declaratii politice: 1, consemnata conform materialului depus la secretariatul de sedinta

Propuneri legislative initiate: 10. La toate a fost cooautor, alaturi de alti 10, 20, 30 de deputati si senatori.

Patru ani pierduti, cum pierduti au fost si banii contribuabililor, inclusiv ai celor din Corbasca.

Pentru Nistor, judetul nu exista

Bine. La Corbasca, nu, in Parlament, nu. Am incercat, cu mijloacele noastre, sa aflam care a fost contributia deputatului Nistor la nivelul judetului. Ne-am straduit, insa nu am aflat mare lucru.

A fost si este actionar la unele firme, alaturi de prietenii lui din PD-ul care a mai ramas. Spun cetatenii de pe Valea Muntelui ca ar fi trecut de mai multe ori prin zona, insa deplasarea a ramas la stadiul de vizita. E drept ca judetul are vreo 80 de localitati. Noi nu am fost in toate, dar este timp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro