Sari direct la conținut

Judecatorul Romulus Procks a „improprietarit” Episcopia Romano-Catolica pe spatiile Centrului pentru Refugiati Timis

Romania libera, Editia de Transilvania - Banat

Invocand morala divina

Judecatorul Romulus Procks a “improprietarit” Episcopia Romano-Catolica pe spatiile Centrului pentru Refugiati Timis

O adevarata lovitura de teatru s-a produs, in urma cu cateva zile, in cazul revendicarii de catre Episcopia Romano-Catolica Timisoara a terenurilor pe care s-a construit, cu ajutorul unei finantari europene in valoare de 607.000 de euro si a altor 300.000 de euro asigurati de Statul Roman, Centrul pentru Refugiati Timisoara.

Actiunea civila prin care s-a solicitat rectificarea CF, in sensul radierii Statului Roman si a inscrierii Episcopiei Romano-Catolice, a fost admisa de catre instanta de apel – dupa ce, in prima instanta, Judecatoria Timisoara a respins cererea bisericii -, in acest fel creandu-se premisa ca un asezamant de utilitate publica, destinat adapostirii a 250 de persoane persecutate in tarile lor de

origine si care ar putea primi statutul de refugiati in Romania, sa fie, pur si simplu, evacuat.

In cazul in care Ministerul Administratiei si Internelor, prin Oficiul National pentru Refugiati, va declara recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte definitiv si irevocabil asupra unui litigiu care poate dinamita eforturile guvernului pentru indeplinirea obiectivului privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana…

Judecatoria Timisoara respinge actiunea pentru nerespectarea procedurii de retrocedare a bunurilor apartinand cultelor religioase din Romania

In data de 16 ianuarie 2003, Episcopia Romano-Catolica Timisoara a inregistrat o actiune civila la Judecatoria Timisoara, in contradictoriu cu Statul Roman si Ministerul Apararii Nationale, prin care a solicitat rectificarea CF aferent terenurilor si cladirilor anexe situate pe str. Aurora nr. 6, in sensul inscrierii dreptului sau de proprietate.

|n motivare s-a aratat ca, initial, toate cladirile au format o manastire romano-catolica, insa, in perioada regimului comunist, dupa ocuparea parcelelor de o unitate militara, acestea au trecut in administrarea Ministerului Apararii Nationale si folosite pentru executarea de exercitii militare si parcarea de utilaje.

|n conditiile in care respectiva unitate militara era in desfiintare, reclamanta cerea revenirea spatiului la vechiul proprietar. Nimic anormal pana aici, doar ca pe acele terenuri tocmai incepuse sa se construiasca Centrul pentru Refugiati Timis…

La putin timp de la intrarea pe rol a actiunii, mai exact in data de 4 martie 2003, Ministerul de Interne a depus la dosar o cerere de interventie, motivandu-si demersul prin aceea ca, in baza Legii 56/1992, Comandamentul National al Granicerilor, parte in proces, a trecut la MI.

Mai mult, in 28 martie 2003, in intampinare, reprezentantii Ministerului de Interne apreciaza ca actiunea episcopiei este inadmisibila, in conditiile in care reclamanta nu a depus inscrisuri doveditoare a actiunii, iar terenurile si cladirile cu destinatie speciala pentru nevoi de aparare apartin domeniului public de interes national.

“Desi reclamanta precizeaza ca temei de drept al acestei actiuni Ordonanta de Urgenta nr.

94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobiliare care au apartinut cultelor religioase din Romania, aprobata prin Legea 501/2002, exista o anumita procedura, respectiv reclamanta trebuia sa solicite retrocedarea in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii”, se arata in respectiva intampinare, cu precizarea ca bunurile preluate de stat fara titlu valabil pot fi revendicate de

fostii proprietari sau urmasii acestora doar daca nu fac obiectul unor legi speciale de reparatie.

|n data de 15 aprilie 2003, prin sentinta 3571, Judecatoria Timisoara respinge actiunea Episcopiei Romano-Catolice, pe forma, considerand cererea inadmisibila in conditiile in care reclamanta nu a urmat procedura de retrocedare a bunurilor apartinand cultelor religioase din Romania, asa cum prevede Legea 501/2002.

Episcopia Romano-Catolica este dispusa la o vanzare a terenului in litigiu sau un schimb cu o parcela de aceeasi valoare

Hotararea instantei de fond a fost atacata cu apel, care a intrat pe rolul Tribunalului Timis la data de 19 mai 2003.

|n motivare este atacata calitatea de parte procesuala activa a Ministerului de Interne, institutie care nu fusese chemata in proces, precum si faptul ca instanta de judecata nu s-a pronuntat asupra fondului problemei, respectiv rectificarea CF, pentru indreptarea unei situatii care nu corespunde realitatii.

Un document important a aparut in cauza in 22 octombrie 2003, cand Comisia speciala de retrocedare a bunurilor imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania din cadrul Guvernului a confirmat faptul ca a fost investita sa solutioneze cererea de retrocedare a unor imobile care au apartinut fostelor anexe gospodaresti “Notre Dame” Timisoara.

Prin Decizia 123/24 noiembrie 2003, respectiva comisie din cadrul Guvernului Romaniei a respins cererea Episcopiei Romano-Catolice Timisoara de retrocedare a parcelelor aflate in litigiu, aratand ca terenurile se afla in proprietatea Statului Roman, prin Ministerul de Interne.

“Imobilul a trecut din proprietatea Statului Roman in cea a Oficiului National pentru Refugiati, cu scopul amenajarii constructiilor existente pentru asigurarea unor spatii de cazare pentru azilanti, sens in care s-a semnat un protocol de predare-primire”, se precizeaza in decizie. |n aceste conditii, in 24 ianuarie 2004, mgsr.

Böcskei Laszlo, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice Timisoara, se adreseaza Ministerului de Interne, Oficiului National pentru Refugiati, Comisiei Europene, Prefecturii Timis si Primariei Timisoara cu o propunere.

“Avand in vedere ca unele cladiri ale viitorului centru pentru azilanti se ridica pe terenul revendicat de noi, Episcopia Romano-Catolica din Timisoara, in calitate de proprietar, isi arata disponibilitatea de a studia posibilitatea prin care acest teren sa poata face obiectul unei vanzari sau a unui schimb pentru un teren identic si egal in valoare, dar care odinioara nu i-a

apartinut”. De fapt, se recunostea caracterul mercantil al intregii afaceri…

O motivatie care pune semnul egalitatii intre lege, morala divina si biserica

Ancorandu-si motivatia mai mult in domeniul moralei divine decat cel al legilor pamantene, completul de judecata condus de judecatorul Romulus Procks, prin decizia civila 231/25 martie 2004, admite apelul Episcopiei Romano-Catolice Timisoara, obligand paratele sa lase “in deplina proprietate si liniste” posesiunea terenurilor si cladirilor aflate in litigiu.

“|n contextul dat, asociat argumentelor juridice, evidente, este de observat remarca, decurgand din speta analizata, cum dreptul isi are fundamentarea in morala si cum morala este de natura divina, morala fiind realizata in esenta ei prin intermediul bisericii, indiferent de confesiune, ca for institutionalizat a credintei, evaluarea actului de justitie nu poate fi realizata decat din

aceasta perspectiva si exclusiv in aceste coordonate”, propovaduieste magistratul de la Tribunalul Timis in motivarea deciziei sale, amintind si de faptul ca proprietatea este consacrata si garantata, iar “inumanul regim comunist ateu a ignorat atat sentimentul religios imanent fiintei umane, cat si imprejurarii ca institutia bisericii, indiferent de confesiune, isi constituie

proprietati prin donatiile pe care i le-a facut de-a lungul timpului enoriasii”. Toate aceste argumente, impletite cu articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale si apologia Cartii Funciare au condus la hotararea de a admite apelul bisericii.

“Admite apelul si obliga paratii sa lase in deplina proprietate si linistita posesiune imobilele inscrise in CF nr. 17 Timisoara, nr. top 2126 – gradina in intindere de 2412 mp – si nr.

top 2127 – casa si gradina in intindere de 2953 mp, precum si in CF 14852 Timisoara, top 2125, in intindere de 2 ha si 1559 mp, imobile care alaturi de alte parcele de teren si constructii inscrise in CF 17 Timisoara, alcatuiesc un complex manastiresc romano-catolic, avand denumirea de manastirea Marienheim, apartinand Episcopiei Romano-Catolice, respectiv Ordinului calugaresc «Notre

Dame»”. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Ieri, la ora documentarii noastre, ONR inca nu declarase recurs.

“Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca am pierde definitiv si irevocabil acest proces”, ne-a spus comisarul sef Livius Basca, seful Centrului pentru Refugiati Timis, afectat, intr-o oarecare masura, de lovitura de teatru pusa in scena de Tribunalul Timis in acest dosar, in timp ce magistratul Romulus Procks se considera cu constiinta impacata: “Nu trebuie sa intrebi

juristi sau alti oameni care se pricep. Intreaba-ti parintii si o sa vezi ca au aceeasi parere cu mine. Ce a apartinut bisericilor, trebuie retrocedat”…

GHEORGHE ILAS

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro