Sari direct la conținut

Producatorii de conserve bulverseaza consumatorii

Desteptarea

In preajma Sarbatorilor Pascale, unul din agentii economici bacauani a acordat salariatilor in loc de traditionala prima de Pasti, un pachet cu diverse produse alimentare. Lasand la o parte faptul ca produsele oferite au fost cu mult sub asteptarile angajatilor, unul din alimente a avut darul sa-i ingrijoreze pe mai multi beneficiari prin data fabricatiei stantata pe ambalaj.

Unul dintre ei a reclamat faptul ca produsul respectiv iesise din termenul de garantie cu patru zile inainte de a le fi inmanat. In speta este vorba despre cutii cu ciorba de burta conservata pe care data fabricatiei inscrisa, de la stanga la dreapta, este „040402“.

Pe acelasi ambalaj se mentioneaza: „Valabilitate 24 de luni de la data marcata pe capac“. Judecand dupa aceste elemente si citind de la stanga la dreapta, asa cum este normal, dat fabricatiei, rezulta clar ca produsul a expirat.

OJPC stie despre un singur sistem de citire

Pentru a fi siguri ca interpretarea noastra nu este eronata, ne-am adresat Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC). De aici ni s-a confirmat ca modul nostru de citire nu este gresit. „In sistemul nostru se inscriu ziua, luna si anul de la stanga la dreapta, ne-a precizat Sorin Elisei, directorul OJPC.

Daca este valabil acest sistem, atunci data fabricatiei este 4 aprilie 2002 si inseamna ca termenul de valabilitate a expirat. Este posibil, insa, ca, fiind vorba despre un produs de origine animala, sa fie o norma specifica sanitar-veterinara care sa prevada alt mod de marcare a produsului“.

Data fabricatiei este tinuta la secret

Demersurile facute ulterior la Directia Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (DVSA) in vederea clarificarii lucrurilor aveau sa ne bulverseze si mai mult.

De la medicul veterinar Gheorghita Vlad, seful serviciului Igiena si sanatate publica veterinara, am retinut ca, intr-adevar, pentru conservele din materie prima de origine animala exista reglementari speciale de marcare, respectiv Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 122/27.09.1999.

„Conform acestui ordin, fiecare producator are libertatea de a-si stabili propria cheie de stantare a datei de fabricatie, ne-a declarat Gheorghita Vlad. Nu mai este o cheie unitara pentru toti producatorii“. Altfel spus, un producator poate sa-si inscrie oricum data fabricatiei.

Important este ca sistemul folosit de el sa fie explicat in documentele prezentate la Directia Agricola, in a carei raza de competenta intra, pentru a obtine licenta produsului respectiv. De aici concluzia ca numai producatorul si Directia Agricola in cauza detin cifrul sistemului utilizat.

Ce-i ramane de facut, in aceste conditii, consumatorului? Cel interesat se va adresa DVSA care, la randul ei, va solicita Directiei Agricole pe raza caruia se gaseste producatorul sa-i furnizeze cheia pentru descifrarea marcajului. O modalitate pe cat de complicata pe atat de absurda, cand mult mai simplu si la indemana oricui ar fi fost ca sa existe un sistem unic, accesibil tuturor.

In cazul nostru, producatorul spune ca datele inscrise pe cutie sunt la zi si produsul abia a intrat in consum

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro