Sari direct la conținut

Directoarea Chiuzbaian pusa la zid de fostii angajati ai CEC

Gazeta de Maramures

In cazul escrocheriei „Mihalache”, petrecuta, de fapt si de drept, in Sucursala CEC Maramures apar incet, dar sigur, elemente noi, date surprinzatoare care conduc si confirma ceea ce GAZETA a numit „Mega-scandalul CEC”.

Din cazul „ingineriilor financiare” marca Simona Mihalache (fosta secretara a directorului Sucursalei CEC Maramures, promovata apoi in functia de economist) am constatat ca avem de-a face de fapt cu doua cazuri distincte, dar care se leaga.

Primul caz: escrocheria de multe miliarde de lei, gestionata ani de-a randul de Simona Mihalache, „sub inaltul patronaj” al unor directori de Sucursala ca Maria Rizea si Amelia Chiuzbaian. Si al doilea caz: al Ameliei Chiuzbaian, actuala sefa CEC Maramures, ce conduce sucursala (dupa cum ne relateaza fosti angajati ai CEC) ca pe propria-i mosie.

Este tot mai limpede ca au fost angrenati in aceste „jocuri financiare” (care nu pot fi decat de natura penala) oameni de afaceri, politicieni si marea masa a naivilor care au „cotizat” pentru bunastarea unui grup. De pilda, am aflat ca un inalt personaj politic (nu putem sa-l numim, nu avem toate datele) are o relatie mai mult decat amabila cu Chiuzbaian.

Povestea merge mai departe cu un credit, un proiect mediatizat, influente etc. asupra carora vom reveni o data cu strangerea dovezilor.

Credite la comanda

Va prezentam cazul unui alt pagubit, caz interesant prin finalitatea sa. Este vorba de o familie aflata in pragul disperarii, nevoita sa-si vanda apartamentul pentru a acoperi imprumutul dat Simonei Mihalache. „Am cunoscut-o pe Mihalache in urma cu patru ani. Era o clienta fidela (pagubitul este taximetrist n. red.), am dus-o aproape zilnic prin tot orasul. Parea o femeie de treaba.

Intotdeauna era elegant imbracata, avea tot timpul teancuri de bani la ea, vorbea frumos. Asa am aflat ca are niste afaceri, iar mai recent, ca este o persoana importanta la CEC si apropiata de directoarea Chizbaian. Stia, din discutiile avute, ca intentionez sa-mi schimb masina. Pe 1 martie m-a rugat sa-i fac rost de 4.

000 de euro pentru ca are de rezolvat o afacere cu haine, promitandu-mi ca ma va ajuta, imi va rezolva un credit de la CEC pentru masina pe care mi-o doream. M-am imprumutat de la un prieten si i-am dat banii. In ziua urmatoare a inceput scandalul, ea a plecat din Baia Mare, iar eu nu am mai vazut-o. Am ramas…”, ne-a declarat pagubitul.

Acesta, desi are doi copii mari si o sotie bolnava, si-a vandut apartamentul pentru a putea returna imprumutul si se va muta intr-un apartament mai mic.

Armaghedonul fostilor angajati

Am primit o noua misiva din partea unor fosti angajati ai CEC, care continua sa explice simplu si la obiect situatia scandaloasa din Sucursala condusa „cu onor” de Chiuzbaian. Precizam ca acesti fosti angajati s-au constituit intr-o asociatie, dupa modelul pagubitilor, si solicita organelor de ancheta sa verifice aspectele semnalate si cele care vor mai urma.

Ca si in numarul precedent al GAZETEI, va prezentam aceasta scrisoare fara nici un comentariu. „Revenim cu alte aspecte in cazul Mihalache-Chiuzbaian. Am vrut sa va prezentam, pentru a afla si cititorii, amanunte picante, hilare din activitatea directorului Sucursalei, dar am aflat ca in institutie se intampla lucruri grave si nu e momentul de poante.

Din informatiile noastre se pare ca itele acestei escrocherii duc undeva sus, atat de sus, incat Centrala CEC este neputincioasa in fata directorului Chiuzbaian.

Altfel nu se explica faptul ca in cazul Mihalache a inceput urmarirea penala (si prin materialele pe care le-ati prezentat s-a dovedit legatura cu directoarea), iar Chiuzbaian isi permite sa obstructioneze activitatea organelor de cercetare prin toate mijloacele posibile. Culmea e ca a inceput sa cerceteze ea organele de control.

Chiuzbaian, Rizea si alti doi-trei salariati din anturajul directoarei (se pare, implicati in afacerea Mihalache) au inceput anchetarea corpului de control Cluj, care efectueaza cercetarea la Baia Mare.

Ati pus, obsedant, o intrebare: Ce legatura este intre Rizea si Chiuzbaian? Oferim un premiu celui care ne va indica cel putin trei elemente de natura penala care le „apropie” pe cele doua (mobilierul lui Rizea, candelabrele lui Rizea si retinerile salariale ale lui Rizea, pana la 200 de milioane de lei in urma unei imputatii nu se pun – nu au legatura cu Chiuzbaian).

Avem informatii confirmate de situatia din Sucursala ca presedintele Centralei, conducerea CEC, este neputincios in fata directorului Chiuzbaian si a sustinerii pe care ea spune ca o are si pe baza careia ameninta pe toata lumea.

” In aceeasi misiva, semnatarii solicita prin intermediul GAZETEI autosesizarea organelor de cercetare penala cu privire la urmatoarele: De ce nu se aduce la cunostinta anchetatorilor implicarea lui Chiuzbaian in afacerea Mihalache? Cati bani au primit Chiuzbaian si Rizea de la Mihalache? Aceste sume pot fi recuperate si inapoiate pagubitilor? De ce isi permite Chiuzbaian sa obstructioneze

(incredibil!) anchetele legate de Mihalache? Cine i-a aprobat directorului Sucursalei, implicata in caz, sa se autocerceteze (de rezultat ce sa mai vorbim)? Cum a ajuns fosta directoare Rizea, cea care a „lansat-o” pe Mihalache, o persoana cu antecedente de natura penala, sa cerceteze legalitatea deplasarii Corpului de Control de la Cluj? De ce a interzis Chiuzbaian unor salariati sa dea

declaratii organele de ancheta penala, iar altora le-a dat „sfaturi” ce sa declare?” Precizam ca dilemele sunt ale unor fosti angajati ai Sucursalei CEC Maramures. Perseverenti fiind, vom reveni.

Spaga cea de toate zilele

Fostii angajati ai CEC Maramures ne-au relatat aspecte privind modul in care, in „epoca Chiuzbaian”, s-au facut promovarile de personal. Potrivit acestora, la Sucursala CEC Maramures, un post de sef se obtinea cu o „cotizatie” minima de 1.000 de euro. Aceiasi contestatari se mai intreaba:

„Ce legatura exista intre Mihalache si cei doi-trei salariati fideli directorului Chiuzbaian, care o sustin in actiunile de obstructionare a anchetei de la CEC? Care au fost platite cu ocazia restructurarii de catre salariatii Sucursalei pentru a ramane in sistem? Care au fost pentru numirea pe functiile de Sef birou si serviciu? Unde ajungeau banii? Cum s-au organizat aceste concursuri? Pe

ce criterii a facut Chiuzbaian negocierea salariilor? Se poate face o legatura intre cei banuiti ca au dat spaga si salariile acestora? Cat si cine a primit spaga pentru creditele neperformante acordate?” Se incumeta cineva sa le raspunda? Ultima intrebare ne apartine.

Nicolae TEREMTUS

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro