Sari direct la conținut

Arestat pentru ca a indraznit sa candideze

Ziua de Constanta

Aproximativ 300 de persoane din Eforie au iesit, duminica, in strada pentru a-si manifesta nemultumirea fata de masura luata de catre procurorii de la Parchetul National Anticoruptie vizavi de primarul localitatii, Mihail Cosma.

Edilul orasului a fost arestat vineri seara in baza unui mandat preventiv pentru o perioada de 29 de zile, emis de catre judecatorii de la Tribunalul Bucuresti la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului National Anticoruptie.

Initial, acesta a fost retinut vineri pentru 24 de ore de catre procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie care au dispus si inceperea urmaririi penale pentru savarsirea mai multor infractiuni de luare de mita in forma continuata.

Purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, a declarat ca din probele administrate in cauza a rezultat faptul ca, in cursul lunii ianuarie 2000, in calitatea de persoana publica pe care o avea, Cosma a primit 1500 de dolari de la o persoana pentru a-i inlesni achizitionarea unui teren aflat in proprietatea privata a Consiliului Local.

Aceleasi surse au mai precizat ca, un an mai tarziu, Cosma a pretins si primit, in doua transe, suma de 2000 de dolari de la o persoana, care ulterior l-a denuntat, pentru a-i aproba o cerere de concesionare a unui teren.

Un alt cap de acuzare in ceea ce-l priveste pe primarul din Eforie este legat de faptul ca, in cursul anului 2002, a pretins si primit suma de 1200 de dolari de la o persoana pentru a interveni in aprobarea unei autorizatii de functionare a unui bazar.

Procurorii PNA mai sustin ca, in perioada iunie-august 2003, Cosma a pretins si primit de la o alta persoana suma de 1000 de dolari pentru a-i elibera acesteia avizul pentru amplasarea unui utilaj pe un teren aflat in proprietatea Consiliului Local Eforie.

Legat de acest caz, anchetatorii spun ca au indicii ca Mihail Cosma, in indeplinirea atributiilor de serviciu ce intrau in competenta sa, a comis si alte infractiuni de coruptie. Procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie sustin ca, in timpul audierilor, Cosma a recunoscut faptele de care este acuzat, insa acesta a precizat ca el nu a pretins niciodata sumele de bani respective.

In ceea ce priveste emiterea mandatului de arest preventiv, decizia judecatorilor nu este definitiva si a fost atacata cu recurs.

„Se incearca inlaturarea sa din cursa electorala”

Mihail Cosma se afla de mai multa vreme in vizorul procurorilor de la PNA, chiar si luna trecuta fiind chemat la sediul institutiei din Bucuresti. Fost membru PSD pana in luna aprilie, cu o zi inainte de a fi arestat, Cosma isi depusese candidatura pentru un nou mandat din partea Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale.

La aflarea vestii ca primarul lor a ajuns dupa gratii, aproximativ 300 de locuitori ai orasului Eforie au iesit duminica, in fata pietei agroalimentare pentru a protesta impotriva arestarii acestuia. Participantii au venit la manifestare cu pancarde, pe care era scris „Cosma”, „Cosma inapoi”, „Inscenare” si „Europa?”.

Manifestantii au declarat ca de doi ani de zile, intre primarul Cosma si actualul prefect, Gheorghe Martin, care reprezinta partidul de guvernamant, au existat diferente dar nu intotdeauna intemeiate legal prin care, la comanda politica prefectul a atacat in contencios administrativ in patru luni de zile nu mai putin de 70 de Hotarari ale Consiliului Local.

Vizavi de acest aspect, oamenii prezenti la fata locului au scandat minute in sir numele primarului si au acuzat autoritatile de inscenare. Manifestantii au strigat ca-l vor inapoi pe Cosma si spuneau ca arestarea lui este doar o manevra politica, pentru a-l scoate din cursa electorala. In viziunea lor PSD a incercat sa se razbune pe Cosma, pentru plecarea acestuia din partid.

Oamenii erau suparati si sustineau ca Mihail Cosma ar fi castigat si cel de-al treilea mandat de edil sef al orasului, pentru ca in trei sondaje a iesit primul.

Acestia nu s-au aratat impotriva ipotezei ca primarul ar fi primit bani – „ce primar nu primeste bani, pana si doctorii o fac”, dar sunt gata sa convinga ca edilul nu a cerut acele sume de bani vehiculate de procurori, mai ales ca nici macar nu a fost prins in flagrant.

Unul dintre protestatari, Eugen Oanta, striga in gura mare: „L-au inlaturat din cursa electorala, pentru ca a iesit primul in trei sondaje. Atunci, ma intreb eu, ca tanar, ce mai caut in tara asta daca se procedeaza asa? Eu nu ma mai simt in siguranta in Romania. Este inadmisibil! Nu vreau sa dau nume de partide, dar populatia stie despre cine este vorba, cine a facut asta”.

Pe de alta parte un alt simpatizant de-al lui Cosma a declarat ca „este o lucratura politica ceea ce i s-a intamplat lui Cosma. La mijloc este mana PSD-ului. Ei au facut asta.

De ce nu l-au arestat pana acum?” Protestatarii au acuzat si tratamentul inuman la care a fost supus Cosma de catre anchetatori si au afirmat ca fiica acestuia, Andreea, nu a primit permisiunea sa-i duca tatalui sau medicamentele, decat dupa lungi insistente.

Oamenii il sustin pe Cosma si doresc sa-l vada pus in libertate, declarand ca este anormal ca el sa fie pus sub acuzatie cu doar o zi inainte de inceperea campaniei electorale. In alta ordine de idei, cei prezenti nu considera normal faptul ca numele denuntatorilor lui Cosma nu au fost facute publice. Mitingul s-a desfasurat cu blocarea circulatiei pe strada din fata pietei.

Un ofiter din cadrul Politiei Eforie a declarat ca mitingul nu a fost autorizat, dar este vorba despre o manifestatie electorala care este permisa in aceasta perioada.

Redactorii cotidianului nostru au intrat in posesia unei informatii de ultima ora, confirmata de altfel de Biroul Electoral Judetean, conform careia Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale care-l sustinea pe Cosma, a remis o adresa catre Biroul Electoral de Circumscriptie din Eforie, prin care a comunicat retragerea sprijinului politic pentru candidatul Mihail Cosma.

Membrii partidului afirma ca aceasta este o masura electorala pentru ca PPPS sa aiba un candidat viabil in cursa pentru fotoliul de primar. Pe de alta parte, sustinatorii lui Cosma au declarat ca sunt hotarati sa boicoteze alegerile daca Mihail Cosma nu va fi eliberat din arest.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro