Sari direct la conținut

Pretul terenurilor pentru case a explodat Salt spectaculos pe piata imobiliara

Desteptarea

Daca anul trecut in zona Serbanesti plateai pentru un metru patrat de teren intre 8 si 10 euro anul acesta esti nevoit sa scoti din buzunar intre 12 si 17 euro. Pentru terenuri cu deschidere la strada mai mare de 18 m pretul se poate ridica peste la 20 euro metrul patrat.

In cartierul Gheraiesti preturile s-au dublat, chiar triplat, fata de anul trecut. Pe Calea Moldovei un metru patrat de teren se vinde in jur de 40 euro, iar anul trecut il puteai achizitiona cu 15 euro.

In restul cartierului pretul pentru un metru patrat de teren este aproximativ 15 euro fata de 6 – 10 euro anul trecut.

Daca ti-ai ales sa-ti construiesti casa in Valea Budului, Luncani, Slatina, Podis, pentru un teren care se preteaza pentru asa ceva, metrul patrat se ridica intre 7-10 euro fata de 2 euro cat era anul trecut.

La poalele padurii unde cerinta este mai scazuta pretul s-a mentinut la 2-3 euro. Pentru aerul curat de la Magura esti nevoit sa platesti intre 6 si 8 euro fata de 2-3 euro cat era pana acum. Cu 20-40 euro pentru un metru patrat de teren iti poti face planuri de constructie in oras.

De la Podul Margineni si pana in zona de nord a orasului mai gasesti inca terenuri bune pentru constructie, iar daca te tin buzunarele in zona centrala iti poti cumpara cu 100-150 euro doar un metru patrat..

Tot mai multe constructii apar pe varianta Hemeiusi-Margineni, unde preturile pornesc de la 3 euro si se opresc undeva in jur de 8 euro. In cartierul CFR metrul patrat se situeaza intre 14 si 25 euro, iar in cartierul Izvoare de la 1 la 5 euro.

Spatiile pentru afaceri se gasesc mai greu

Mai greu este pentru cei care s-au gandit sa-si construiasca o cladire pentru propria afacere. Pe Calea Republicii, de la iesire din oras si pana dincolo de Metro, se cauta terenuri cu deschidere de peste 50 metri la strada.

Un singur metru costa intre 12 si 30 euro, iar pana anul acesta plateai maxim 6 euro. Terenurile din localitatile situate pe o raza de 15-20 km de oras au si ele cautare.

In zona Saucesti un metru patrat de teren se vinde de la 1 euro la 4 euro. Chiar in centrul comunei pretul poate ajunge la 8 euro.

In comunele Traian, Secuieni, Odobesti, Garleni, Racova, Filipesti, pretul este de 1 euro. La Bogdan Voda pentru un metru patrat se cere de la 1,5 euro la 5 euro, in functie de amplasament, suprafata si utilitati.

Tot aici pentru terenurile cu deschidere la E 85 mai mare de 60 metri, pretabil pentru constructii, pretul se negociaza de la 7,5 euro mai mult sau mai putin.

Spre Piatra-Neamt, in localitatile Lilieci si Andriesesti, oferta este foarte variata. Poti achizitiona un teren cu 2 sau chiar 10 euro, fata de anul trecut cand pretul maxim era de 3 euro.

Preturile caselor gata construite este dificil de stabilit

Pentru o casa gata construita e greu sa spui un pret. Ea poate costa intre 10.000-250.000 euro sau chiar mai mult. O casa este evaluata in functie de zona, materialele din care este construita, suprafata locuibila si a terenului aferent acesteia.

Un alt criteriu este amenajarea interioara a locuintei, canalizarea, gazul metan si in alte cazuri anexele. Fixarea pretului depinde mult de criteriul de orientare de genul „cat suporta piata”. O asemenea tehnica de stabilire a pretului se confrunta cu schimbarea frecventa a componentelor pretului pe fiecare imobil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro