Sari direct la conținut

In fantanile Zemesului curge pacuraCe caldura! Un pahar de titei rece, te rog!

Desteptarea

Strabati Zemesul si te minunezi. Zona frumoasa de deal si munte. Paduri, rauri, sosele bune chiar, case frumusele, scoli ingrijite. Din loc in loc insa rasar niste ciocanitori ciudate, uriase, care lovesc ritmic, neobosit, in pamant. Fac parte din decor. Unele mai mari, altele mai mici. Dar multe. Mai multe decat oamenii, pe alocuri. Si tevi. Multe. Conducte.

Sau alte constructii avangardiste, prezente de metal contrastand suparator cu natura. Petrom. Zemesul este o zona bogata in titei. Dar asta nu este neaparat un castig pentru locuitori, ci pentru „cotropitori”. In timp ce Petrom castiga bani frumosi pe zacamintele din pamantul Zemesului, locuitorii de aici ii pierd. Zilnic sunt nevoiti sa-si cumpere apa minerala, ca sa aiba ce bea.

Cine n-are bani de apa minerala, face sport

Pentru ca apa de la robinet sau pompa nu este potabila, nu poate fi utilizata nici macar pentru gatit. Presupunand ca un om bea, cum ar trebui, cel putin un litru jumatate de apa pe zi, minerala sau plata, care costa in medie 17.000 de lei, cheltuie lunar 530.000 de lei. Si numai pentru baut. Nu mai vorbim de apa folosita la gatit.

Cine nu-si permite sa dea acesti bani pe apa, trebuie sa mearga la kilometri departare in satul Lucacesti unde se afla un izvor cu apa potabila. Sunt doua-trei surse de apa potabila in zona Zemesului. Fiecare se descurca asa cum poate. Regula este insa aceeasi pentru toti: apa de robinet nu este buna decat pentru menaj. Probele luate au dovedit o concentratie riscanta de nitrati in apa.

Si nici fantani nu poti face pentru ca te lovesti de conductele instalate de Petrom.

Instalatie cu ultraviolete pentru tratarea apei

Noul primar al Comunei Zemes, Ioan Selaru, spune ca primaria are de cateva saptamani doua statii daneze de tratare a apei, cu ultraviolete, achizitionate cu fonduri guvernamentale si din bugetul comunei. „Pot sa va arat si eu cateva fantani in care este pacura. Dar sunt aceste izvoare, in care apa este potabila. E adevarat, de acolo se aprovizoneaza peste trei mii de locuitori.

S-a achizitionat acum aceasta aparatura daneza care filtreaza apa bacteriologic nu si de alte impuritati, insa. (…) In conditiile in care apa arata asa in prezent, nu ma pot pronunta in cat timp vor avea apa potabila locuitorii din Zemes”, ne-a declarat noul primar al comunei.

Pe oricine intalnesti in Zemes si-l intrebi despre apa potabila, primesti acelasi raspuns.

„As face fantana, da’ dau de conductele Petrom”

Simona Catana, Ilas Lacramioara si Casalbat Alina, trei tinere din Zemes, se completau una pe alta in aceasta privinta: „Apa de la robinet este buna doar pentru spalat. Cand e alba, cand e neagra. Ne putem imbolnavi daca bem. Ne este teama sa o folosim chiar si la gatit.

Noi mergem aici, la cativa kilometri, in Lucacesti sat, la izvorul 701, si umplem o data mai multe bidoane, sau aici, in vale in curte la o vecina care are fantana. Vin multi si iau apa de la ea”.

Elena Cernat, venita cu un copil in brate la izvorul 701, pentru a umple niste bidoane cu apa, marturiseste ca si-ar face fantana in gradina dar „sunt prea multe conducte”.

Si Didina Purcaru, directoarea scolii coordonatoare, spune ca apa este un pericol, mai ales pentru copii: „Elevii sunt intr-adevar afectati de calitatea apei. S-a facut o analiza si cantitatea de nitrati gasita este suficient de mare pentru a cauza imbolnaviri grave”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro