Sari direct la conținut

Epilogul prostitutiei la bara de striptease

Observator de Constanta

• Autoritatile au declansat o campanie de verificari a acestor localuri

• Jurnalistii care au realizat documentarea au fost amenintati de patronii barurilor inscriminate

In urma anchetei publicate de cotidianul „Observator” – „Prostitutie la bara”, prin care dezvaluiam ce se petrece in barurile de streaptease din oras, faptul ca aici functioneaza adevarate retele de prostitutie si proxenetism, autoritatile locale abilitate sa ia masuri in acest domeniu au organizat miercuri seara un amplu control la unitatile de profil.

Astfel, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca si ai Politiei au facut, aproape de miezul noptii, o ampla verificare la trei cluburi de noapte.

Ora 21,50 – sediul I.T.M. de pe strada Mircea cel Batrin parea parasit. Doar la etajul intii se vedea o lumina, la unul din birouri. Aproape zece persoane puneau la cale o actiune care s-a vrut a fi un raspuns la serialul aparut in „Observator”.

Ora 21,55 – pe straduta ce trece pe linga sediu si-au facut aparitia mai multe masini cu ziaristi. Din ele au coborit, citeva zeci de persoane inarmate cu camere de filmat, aparate foto si reportofoane, gata sa patrunda dincolo de paravanele cu care scenele localurilor de striptease reusesc sa ascunda de cele mai multe ori meseria cea mai veche din lume – prostitutia.

Ora 22,00 – conducerea I.T.M. a deconspirat scopul controlului si chiar a cerut citeva sugestii de locatii ce urmau a fi verificate.

Exact la cinci minute diferenta, 22,05, dupa ce toata presa a fost anuntata de traiectoria actiunii, semnatarul articolelor „Prostitutie la bara” a inceput sa primeasca mesaje de amenintare. La capatul celalalt al firului nu s-au aflat numai proprietarii cluburilor, dar si fetele care-si fac veacul la bara. Suparati ca echipele de control le-ar putea deranja afacerea pentru seara respectiva, patronii au incercat sa ne intimideze. Spre nenorocul lor, actiunea si-a urmat cursul.

Ora 22,30 – masinile inspectorilor de munca si cele ale presei au pornit spre zona Peninsulara. Prima oprire a fost la clubul pe a carui firma se putea citi „Royal”. In momentul in care in unitate au intrat cei de la I.T.M. si politistii, fetele care evoluau la bara s-au ingramadit pe scarile care faceau legatura cu exteriorul cladirii direct de pe scena.

Dupa ce fetele si-au luat zborul, inspectorii de munca au trebuit sa se multumeasca doar cu declaratiile luate de la ceilalti angajati ai clubului, barmani si ospatari.

Doua din „lucratoarele” la bara, curioase sa vada ce se intimpla au ramas proptite la citiva metri mai incolo de intrarea in bar. Curiozitatea nu le-a fost satisfacuta, pentru ca in citeva minute au fost suite in duba politiei si duse la sediu pentru identificare si pentru a li se lua declaratii.

Clubul „Royal” a fost controlat de inspectorii de munca si cu doua luni in urma, cind au fost descoperite patru dansatoare care nu aveau contracte de munca. Societatea a fost amendata atunci, pentru munca la negru, cu 50 milioane lei.

• La „Pelican” vinatoarea inspectorilor a avut mai mult succes

Ora 11,05 – echipele de control au patruns pe usile clubului „Pelican”, apartinind S.C. „Maribu”. Pe scena isi faceau numarul trei dansatoare, care la vederea inspectorilor s-au oprit din program; speriate, au coborit la o masa sa dea declaratiile.

In timp ce dansatoarele gasite raspundeau la chestionare, altele trei, profitind de neatentia ecipelor de control s-au strecurat afara, refugiindu-se in alimentara lipita de peretele clubului.

Spre ghinionul lor, au fost vazute de citiva ziaristi, care le-au urmarit si au intrat dupa ele in alimentara.

Daca intr-o prima faza vinzatoarea a negat prezenta magazie, dupa ce i s-a adus la cunostinta ca au fost vazute intrind in alimentara, femeia a recunoscut ca sint in spate. Surpriza cea mare a venit in momentul in care inspectorii de munca au patruns in depozit. In loc de trei fete, erau cinci: doua din Moldova si cite una din Iasi, Tulcea si Constanta.

Speriate de camerele de luat vederi, care ar fi putut dezvalui parintilor, sotilor si chiar copiilor natura meseriei lor, cele cinci au cerut cu insistenta sa nu mai fie filmate si s-au intors cu spatele, ascunzindu-si chipurile.

In momentul in care au inceput sa discute cu inspectorii de munca, dansatoarele le-au aratat acestora si metoda de hocus – pocus, in urma careia din trei se facusera cinci: o usa de legatura intre vestiarul „prestatoarelor” din club si depozitul magaziei.

Din declaratiile completate a reiesit ca patru din cele opt dansatoare nu au contract de munca, pe motiv ca sint inca in probe. In schimb, toate aveau peste 18 ani, lucru verificat si de politisti.

Cum la ora controlului patronul nu se afla in unitate, inspectorii de munca l-au invitat la sediu pe acesta cu toate actele, a doua zi. In urma verificarilor s-a constatat ca la firma S.C. Maribu – Club „Pelican”, patru dansatoare lucrau la negru, fara nici o forma legala de angajare, motiv pentru care societatea a fost sanctionata contraventional cu 25 milioane lei, conform legii 53/2003 – noul Cod al muncii. In plus, s-au dispus masuri si termene precise pentru intocmirea fisei postului pentru dansatoare.

• Isterie si teatru de prost gust, cu patronul de la „Go Go Hollywood”

Ultima oprire a inspectorilor a fost la clubul „Go Go Hollywood” de pe bulevardul Mamaia, care – ironia sortii – se invecineaza cu Politia Municipiu. Si aici, fetele au fost intrerupte din programul „artistic”. Pe scena ovala se unduiau sugestiv, sub privirile incintate ale patronului, Nicolas Jammal, doua fete aproape dezbracate.

Deloc speriate de control, cele doua nu si-au intrerupt dansul decit dupa ce au fost chemate sa dea declaratii.

In afara de barman, ceilalti angajati chestionati au declarat ca sint in perioada de proba, desi in munca de documentare inceputa cu luni in urma, retinuse aceste figuri „angelice”.

Abia dupa ce a fost luat la intrebari de presa, patronul a catadicsit sa se ridice de pe canapeaua de unde privea in sictir tot controlul. Nemultumit nevoie mare de intrebarile ce i se puneau ascunzindu-se dupa scuza ca nu stia limba romana, reporterul de la „Observator”, patronul si-a adus un interpret in persoana barmanului, care a tinut sa sublinieze inca de la inceput ca este un local de topless, desi pe toate reclamele scria striptease.

Nemultumirea cea mai mare a lui Nicolas era legata de actiunile „abuzive” ale organelor de control. Intr-un mozaic italiano-englezo-roman ni s-a explicat ca „nu este admisibil ca un investitor strain sa fie controlat”.

Ba mai mult, ca si cind s-ar fi facut cea mai mare ilegalitate controlindu-l pe el, Nicolas a amenintat ca va merge la ambasada Italiei la Bucuresti si va informa chiar si Consiliul Uniunii Europene.

Controlul, la „Go Go Hollywood” nu s-a finalizat ieri. Urmeaza ca in astazi, italianul sa vina cu actele la control, la sediul inspectoratului.

„Ca o concluzie, am constatat ca pe timp de noapte, angajatorii folosesc forta de munca la negru, motiv pentru care se vor intensifica actiunile de control inopinate. Nu vom mai merge pe avertismente, ci direct pe sanctiunile contraventionale cele mai mari prevazute de lege, pentru a stopa fenomenul de angajari fara forme legale”, ne-a declarat Maria Petrica, inspector sef adjunct in cadrul I.T.M. .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro