Sari direct la conținut

Baroul Bacau Trade Mark Razboiul avocatilor

Desteptarea

Un avocat bacauan a inscris la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) „Baroul Bacau” ca marca inregistrata. In acest fel, vechiul barou al avocatilor bacauani nu mai are voie sa foloseasca acest nume. Bacauanul inventiv spune ca numai avocatii inscrisi in baroul sau au dreptul sa profeseze. Decanul vechiului barou a depus plangere la Parchet.

De aproape doua luni de zile, avocatii din Romania au o noua lege, act legislativ care a starnit un razboi dur intre aparatori. Conflictul a pornit de la un fragment din legea in care se spune ca „profesia de avocat se exercita numai de cei inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR)“.

Problema este ca pana la aparitia acestei legi, in tara existau doua barouri nationale dintre care unul s-a autodenumit „constitutional”. Fostul candidat la functia de primar al municipiului, Vasile Botomei a devenit astfel decanul Baroului Constitutional Bacau. Functie pe care o poate ocupa un an de zile pana la noile alegeri.

Pana aici au fost doar mici probleme care au ajuns evident in instanta.

Alt candidat la functia de primar, Anghel Taranu l-a reclamat pe Botomei ca exercita abuziv profesia de aparator. Aceste aspecte se petreceau insa inainte de aparitia actului legislativ privind modificare si completarea Legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Acum foaia s-a schimbat oarecum pentru ca seful Baroului Constitutional a avut ideea sa verifice daca UNBR este protejata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Ei bine, denumirea nu era protejata iar el a fost cel care a inscris-o.

La fel au facut toti decanii de barouri constitutionale din tara care s-au dus la institutia mentionata si au protejat numele de Baroul Bacau, Arad, Brasov etc. Vasile Botomei a fost cel care a devenit astfel decan al Baroului Bacau care face parte din UNBR.

„Am deja 32 de avocati inscrisi la mine si am demarat anumite actiuni pentru ca membrii vechiului barou sa se inscrie pentru a nu incalca legea. Am facut plangere la politie impotriva celor care refuza acest lucru intrucat altfel isi exercita abuziv profesia.

Taxa de inscrierea este de 10 milioane de lei, iar avocatii care doresc sa intre in barou trebuie sa dea un examen potrivit legii“, ne-a declarat Vasile Botomei. De partea cealalta, Aurelian Ionescu, decanul ales al Baroului Bacau, ne-a spus ca este o aberatie ce se intampla si ca va incerca sa rezolve situatia cat mai repede.

„Am facut plangere la Parchet pentru ca domnul Botomei isi exercita fara drept profesia, isi aroga o anumita functie si se foloseste de ea. Mai multe nu pot sa va spun deocamdata“, a incheiat decanul Ionescu. Baroul Bacau se va intruni pe 24 septembrie pentru a lua o decizie in acest sens

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro