Sari direct la conținut

Rusia va respecta decizia CEDO in cazul Ilascu

Mediafax

Intors de la Moscova, Ministrul de Externe al Republicii Moldova a declarat ca nu discutat cu omologul sau despre schimbarea formatului de negocieri in problema tranistreana, in care Federatia Rusa figureaza ca mediator si garant.

Aceasta in pofida deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului care a decis ca Rusia a contribuit la crearea politica si militara a regimului separatist din Transnistria.

Ministerul de Externe de la Chisinau continua sa-si elaboreze pozitia privind decizia Curtii Europene, acum ca a studiat atitudinea Federatiei Ruse in acest caz.

Decizia CEDO

CEDO a hotarat ca Rusia se face practic vinovata de agresarea militara a Republicii Moldova in timpul conflictului din raioanele din partea dreapta a raului Nistru din 1992.

Potrivit Curtii de la Strasbourg, Rusia a ajutat regimului separatist sa supravietuiasca pana-n prezent pe cai politice, militare, financiare si economice.

Alexandru Tanase, avocatul lui Ilie Ilascu, fost detinut politic in Transnistria, a afirmat ca Republica Moldova ar trebui sa ceara, in urma deciziei CEDO, excluderea Rusiei din formatul de negocieri, deoarece un agresor nu poate fi in acelasi timp mediator si garant, asa cum figureaza Federatia Rusa in tratatul de baza moldo-rus.

Ministrul de Externe, Andrei Stratan, spune insa ca n-a avut drept scop discutarea acestui subiect cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Potrivit lui Stratan, formatul de negocieri din care face parte Rusia, Ucraina, OSCE, Republica Moldova si autoritatile separatiste, a fost si continua sa fie viabil.

„Nicidecum nu s-a discutat si s-a urmarit ca scop schimbarea formatului pentalateral, dar initiativa presedintelui Voronin – Pactul de Stabilitate si Securitate – prevede si solicita participarea si altor state in procesul de solutionare a conflictului transnistrean” a declarat domnul Stratan.

Initiativa presedintelui Vladimir Voronin, despre care vorbeste Andrei Stratan, prevede semnarea unui Pact de Stabilitate si Securitate de catre Rusia, Romania, Ucraina, Uniunea Europeana si Statele Unite.

Acestea ar urma sa se angajeze sa asigure in Republica Moldova dezvoltarea institutiilor democratice, pastrarea concordiei civice si solutionarea cat mai rapida a problemei transnistrene.

Potrivit ministrului de externe, Federatia Rusa este favorabila initiativei presedintelui Voronin. Aceasta este si singurul actor ce si-a exprimat sustinerea pentru Pact.

L-am intrebat pe Andrei Stratan daca raspunsurile ce intarzie de mai bine de o luna din partea celorlalte parti, in special Uniunea Europeana si Statele Unite, ar arata ca initiativa sefului statului nu este luata in serios.

„In timpul cel mai apropiat vom avea o reactie de la toate partile carora le-a fost prezentat documentul. Evident, este o initiativa noua a sefului statului si, prin urmare, nu putem astepta un raspuns imediat.

Semnalele pe care le avem din cadrul Uniunii Europene si informatiile de la ambasadele Republicii Moldova confirma ca aceasta problema se discuta cu o atentie deosebita” mi-a raspuns ministrul de externe.

Andrei Stratan, se mai declara convins ca Pactul de Stabilitate si Securitate va fi un instrument functional ce va permite solutionarea conflictului transnistrean.

Optimismul ministrului de externe nu este insa impartasit de autoritatile de la Tiraspol, unde reactia la decizia CEDO a fost prompta si categorica: regimul separatist nu o va pune in aplicare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro