Sari direct la conținut

Referendum pentru autonomia secuilor

Mediafax

Presedintii organizatiilor locale ale Consiliului National Secuiesc (CNS) din fostele scaune secuiesti din Covasna si Harghita au depus cereri la cele doua consilii judetene, in care solicita organizarea unui referendum privind autonomia Tinutului Secuiesc, informeaza Mediafax.

Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Ferencz Csaba, a precizat pentru sursa citata ca cererea din Covasna a fost depusa joia trecuta la Consiliul Judetean, de catre presedintii organizatiilor locale CNS din fostele scaune secuiesti din judet, in care solicita presedintelui CJ organizarea unui referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Potrivit lui Ferencz, o cerere similara a fost depusa si la Harghita, iar in judetul Mures se discuta despre doua posibilitati pentru a cere parerea locuitorilor in acest subiect, intrucat scaunul istoric Mures nu include toate localitatile din actualul judet Mures, astfel ca aceeasi cerere ar putea fi depusa fie la Consiliului Judetean Mures, fie la primarii localitatilor care apartin scaunului

secuiesc Mures.

Ferencz a spus ca CNS nu renunta la lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc, chiar daca „atitudinea Parlamentului si a Guvernului Romaniei fata de intentia CNS a demonstrat ca secuii sunt tratati ca cetateni de rangul doi, fiind privati de dreptul la egalitate”. „Secuimea solicita autonomia Tinutului Secuiesc si autoadministrarea scaunelor secuiesti pe baza Hotararii nr.

1334/2003 a Consiliului Europei”, a spus Ferencz Csaba, adaugand ca autonomia nu lezeaza integritatea teritoriala si suveranitatea nationala a Romaniei, ci se bazeaza pe dreptul de autodeterminare interna a comunitatilor dintr-un stat. Din acest motiv, pe baza Legii nr.

3/2003 privind organizarea referendumului, conducerea CNS a invitat conducerea consiliilor judetene din Covasna, Harghita si Mures, precum si a consiliilor locale din localitatile limitrofe sa ia o decizie cu privire la organizarea unui referendum pentru infiintarea Regiunii de Dezvoltare a Tinutului Secuiesc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro