Sari direct la conținut

Investitii de 20 miliarde de euro pentru mediu

Gardianul

Problema intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) este cea a banilor, pentru ca aceste societati nu pot garanta creditele decat cu proiectele de afaceri, a declarat, ieri, Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). „Pe piata bancara sunt doua probleme.

Prima tine de politica dobanzilor prea mari – daca le comparam cu rata inflatiei -, iar a doua problema este absenta fondului de risc. Bancile sunt obligate prin normele bancii centrale sa solicite garantii solide IMM-urilor”, a spus seful ANIMMC, intr-o conferinta pe tema „Impactul Aderarii Asupra IMM”.

„Este necesara dezvoltarea unei retele de banci mici care sa sprijine IMM-urile”, a mentionat Chirovici.

Referitor la IMM-uri, ministrul controlului, Ionel Blanculescu, a apreciat ca acestea reprezinta motorul de dezvoltare a economiei.

„Vrem ca acest motor al economiei sa functioneze la turatie maxima. Pe de alta parte, avem ca obiective scaderea fiscalitatii, reducerea economiei subterane si crearea unui mediu concurential corect. Rezultatele in ceea ce priveste economia subterana sunt incurajatoare. In momentul de fata, 25% din PIB reprezinta economia subterana, fata de 40% in 2003”, a precizat Blanculescu.

El a mai spus ca ANC va verifica frecventa controalelor efectuate in ultimii 8 ani de catre Garda Financiara. „Sunt inca ticalosi care fac controale si care cer tot felul de foloase. Suntem pe urmele lor. Exemple sunt cazurile de la Garda Financiara din Arad si Harghita”, a spus ministrul.

Investitii de 20 miliarde de euro pentru mediu

Protectia mediului, reducerea fiscalitatii si a controalelor sunt probleme care vor avea prioritate in perioada urmatoare, a anuntat Alexandru Farcas, ministrul integrarii europene.

„In urmatorii 20 de ani, vor fi investiti in domeniul mediului peste 20 miliarde de euro. Banii vor fi din fondul de preaderare si de structurare ale Uniunii Europene”, a precizat Farcas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro