Sari direct la conținut

BNR le va permite bancilor sa dea imprumuturi mai mari

Gardianul

Suma maxima pe care o institutie de credit o poate imprumuta unui singur client va putea reprezenta, de la inceputul anului viitor, echivalentul a 25% din fondurile proprii ale respectivei institutii. In prezent, expunerea maxima a unei banci fata de un singur debitor nu poate fi de mai mult de 20% din fondurile proprii.

Aceasta modificare a legislatiei este cauzata de armonizarea cu prevederile directivelor europene, ne-au declarat oficialii Bancii Centrale. In cazul in care respectiva persoana juridica este formata de un membru al bancii care acorda finantarea, expunerea maxima va fi, ca si in prezent, de 20%.

Suma acordata de o banca unui singur debitor este considerata o „expunere mare” daca depaseste 10% din valoarea fondurilor proprii institutiei de credit. Bancile vor raporta trimestrial la BNR toate expunerile mari.

Pe langa aceste raportari, Directia Supraveghere a BNR poate solicita institutiilor de credit orice informatii suplimentare pe care le considera relevante pentru monitorizarea indicatorilor prudentiali de expunere, respectiv de solvabilitate. In ceea ce priveste ultimul indicator, valoarea minima a acestuia se mentine la 12%.

Bancile comerciale pot hotari, insa, ca expunerea fata de un debitor sa fie mult mai mica. De exemplu, Consiliul de Administratie al Bancii Carpatica a decis, recent, ca pana in anul 2005, expunerea maxima a acestei institutii fata de un singur debitor sa fie redusa la echivalentul a 10% din fondurile proprii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro