Sari direct la conținut

PSD in criza de sistem

Cotidianul

Oricat ar parea de paradoxal, cred ca PSD a intrat nepregatit in alegerile locale. Partidul de guvernamant nu s-a pregatit pentru competitia cu celelalte partide, ci pentru reconfirmarea pozitiilor de putere. De aici, si socul pierderii monopolului in fief-urile traditionale, Moldova si sudul tarii.

De asemenea, PSD nu a constientizat ca mediul politic se schimbase fundamental, iar, daca a intuit pentru Bucuresti si Cluj cel putin ca situatia era alta, a raspuns acestei provocari cu aceleasi instrumente prin care a actionat in ultimii patru ani, aroganta, atac, supramediatizare.

PSD s-a bazat pe mobilizarea simpatizantilor si a membrilor de partid, a caror masa a crescut imens in timpul mandatului, dar nu a realizat ca o adeziune impusa cu forta nu inseamna obligatoriu un vot si nici ca, spre deosebire de toate celelalte partide aflate in cursa electorala, a mizat practic pe aceleasi grupuri sociale, care i-au dat stabilitate, nu si crestere, dimpotriva.

Premierul Adrian Nastase afirma ca politica sa a fost mai degraba liberala si ca declinul se datoreaza faptului ca si-a ignorat electoratul traditional, taranii, muncitorii de la stat, categoriile defavorizate, pensionarii si somerii.

Aceasta analiza este gresita, pentru ca discursul politic si actiunile Guvernului s-au adresat tocmai acestor grupuri conservatoare, care, datorita modernizarii societatii, s-au redus numeric sau si-au schimbat perceptiile.

Sa aducem un singur exemplu, pe cel al taranilor si muncitorilor din Moldova, care, in ultimii ani, au muncit in strainatate si care, prin veniturile lor, au adus prosperitate familiilor si comunitatilor lor, dar mai ales alte valori. Acestia nu mai puteau fi sensibili la promisiunile PSD atat timp cat progresul le-a venit din alta parte.

Noile forte produse de modernizare au optat pentru candidatii Aliantei, PRM si PUR. Singurul grup pe care liderii PSD s-au straduit intr-adevar sa-l asimileze a fost cel al tinerilor, dar fara a transmite un mesaj adecvat si fara a promova oameni tineri cu legitimitate in functii.

Victor Ponta si Daciana Sarbu nu sunt suficienti atat timp cat pentru primarii, consilii locale si judetene au fost propusi aceiasi candidati sau unii din aceeasi generatie de varsta si politica.

Cu ocazia acestor alegeri, PSD a demonstrat ca nu este un partid pe deplin institutionalizat. Asa cum am aratat, nu s-a putut adapta provocarii din mediul politic, modificat prin formarea Aliantei, cresterea PUR si schimbarea PRM. PSD nu a trecut printr-o criza de succesiune intergeneratii.

Practic, partidul este condus de aceiasi lideri ca in 1990, iar revenirea lui Ion Iliescu la putere si a oamenilor loiali acestuia nu poate face decat rau partidului. Presedintele si gruparea sa vin cu o experienta ce nu va mai corespunde in patru ani nici asteptarilor populatiei si nici mediului politic.

Pentru PSD, este vital sa infaptuiasca intr-un timp foarte scurt schimbarea grupului de lideri. Este adevarat ca ar fi necesara si reformularea organizarii interne, inclusiv la varf, asa cum a afirmat premierul, dar, in actualele conditii, va fi nevoie de mult mai mult, recrutarea de lideri noi si tineri, inclusiv pentru pozitiile de conducere.

Experienta altor partide demonstreaza ca o „rotatie a cadrelor“ din aceeasi generatie nu este eficienta politic decat pentru o perioada scurta.

In PD si PNL, intr-un timp destul de scurt, s-au produs atat mutari in interiorul unei generatii de politicieni, intre Petre Roman si Traian Basescu, intre Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, cat si intre generatii, fiind cooptati la varf Emil Boc, Liviu Negoita, Ludovic Orban.

Problema PD este alta, dar voi reveni alta data asupra acestui aspect, aceea ca depinde de un singur lider, ceea ce-l face foarte putin stabil.

Lupta din interiorul PSD din acest moment dintre diferitele interese economice exprimate politic, dupa cum a aratat insusi vicepresedintele PSD Dan Ioan Popescu, este una de putere, datorata lipsei de autonomie si de coerenta a partidului, din cauza diverselor clici pe care le reprezinta, de care este dependent si care-l dezbina in egala masura.

Analiza serioasa pe care sustine ca si-o va face PSD ar trebui sa ia in calcul toti acesti factori. Altfel, chiar daca va castiga alegerile la toamna, le va pierde peste patru si aceasta datorita transformarilor prin care va trece in urmatorii patru ani electoratul considerat fidel. Nu alegatorii PSD au fost duplicitari, ci PSD nu a mai oferit raspunsuri pentru asteptarile lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro