Sari direct la conținut

Romanca pe cel mai inalt virf din Alaska

Evenimentul Zilei

Cei opt membri ai expeditiei romanesti de pe Virful McKinley din Alaska s-au intors acasa extenuati, dar fericiti ca au reusit doua premiere nationale in materie de alpinism.

Din echipa care a plecat in expeditie a facut parte si un medic din Sinaia. Lidia Rajnoveanu a asigurat asistenta medicala, iar acum, la intoarcere, va realiza primul studiu romanesc asupra comportamentului organismului in conditii de frig si hipoxie.

Expeditia, “Alaska 2004”, este dedicata memoriei sportivilor care au murit ingropati in zapada Bucegilor, in avalansa produsa in ianuarie, propunindu-si totodata sa mediatizeze alpinismul, sport care, la inceputul acestui an, a platit un tribut scump. Expeditia spre Virful Mc Kinley, aflat la 6.200 de metri, a inceput pe 15 mai si s-a terminat pe 20 iunie.

Din echipa care a atacat cel mai inalt virf al Americii de Nord au facut parte sapte alpinisti si un medic. Putini stiu, de asemenea, ca trei expeditii romanesti au stabilit recorduri nationale si europene de inaltime pe schiuri: Mont Blanc-Alpi – 2001, Elbrus-Caucaz – 2002, Lenin-Pamir – 2003.

“Ascensiunea a fost foarte dura, am avut parte de ceata si viscol la o temperatura de minus 30 de grade. De la altitudinea de 3.400 de metri s-a urcat pe coltari. La 5.200 de metri au avut loc primele doua edeme pulmonare.

Pericolul permanent al avalanselor si oxigenul rarefiat nu ne-au facut sa ne abatem de la telul nostru, acela de a ajunge pe Mc Kinley”, ne-a declarat Lidia Rajnoveanu, medic. Prima tabara a fost la o altitudine de 2.200 de metri, a doua la 4.600 de metri, unde s-a facut si aclimatizarea. De aici s-a pornit spre virf.

Dupa o aclimatizare extrem de dura s-a trecut la atacarea virfului, unde cei sapte alpinisti au ajuns cu totii, dupa care au arborat steagul Romaniei.

“Alaska 2004” este prima expeditie in intregime romaneasca care ataca cel mai inalt virf al Americii de Nord, iar doctorul Lidia Rijnoveanu – prima femeie din tara noastra care a incercat sa urce pe acest virf.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro