Sari direct la conținut

Sfaturi impotriva hotilor de mobile

Evenimentul Zilei

Citeam zilele trecute o stire incredibila, conform careia in Germania au fost raportate in total 670.000 de telefoane mobile furate. Cifrele sint “negre” si, potrivit oficialilor, acesta este doar virful aisbergului, multi pagubiti nedeclarind autoritatilor furtul.

Si pentru ca sintem in fata unei probleme care afecteaza utilizatorii din intreaga lume (mobilele sint foarte usor de sustras si, ulterior, de valorificat), implicit si pe cei din Romania, ne-am gindit sa alcatuim un scurt ghid anti-hot, pentru a va proteja mai bine noul telefon, probabil cel cu camera digitala…

De asemenea, in cazul in care vi s-a furat totusi mobilul, in articolul de fata veti gasi citeva sfaturi menite sa va reduca pagubele colaterale la minimum.

Si pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decit sa suferi, vom incepe cu citeva sfaturi:

Atentie constanta

Nu lasati aparatul pe unde apucati atunci cind mergeti la petreceri, in cluburi sau pe plaja. Dupa ce ati vorbit la telefon, bagati-l in geanta sau in buzunar (daca acesta din urma are fermoar; nu va incredeti in buzunarele largi si deschise, deoarece un telefon mic poate aluneca sau poate fi sustras usor fara sa va dati seama).

De asemenea, chiar si in parcarile pazite, nu lasati mobilul in masina.

Laudatul este interzis

Logic, cu un model ultimul racnet in buzunar, fiecare dintre noi este tentat sa se dea mare in fata prietenilor. Atentie insa la cine mai este prin jur atunci cind faceti demonstratii pline de fala. Scamatoriile de acest gen sint interzise mai ales pe stadion, in gara sau in marile aglomeratii.

Codul PIN, obligatoriu

Chiar daca uneori devine enervant sa tot introduceti codul PIN, va sfatuim sa nu il dezactivati niciodata. Daca telefonul dumneavoastra cade pe miini straine ar fi bine sa ingreunati putin demersul hotului de a vorbi pe banii dumneavoastra. Pina reuseste sa-l dezactiveze, aveti timp sa sunati provider-ul de telefonie mobila pentru blocarea SIM-ului.

O alta idee ar fi sa inchideti telefonul atunci cind stiti ca nu il veti folosi o perioada. Astfel, fara a sti PIN-ul, istetul care v-a deposedat de mobil nu va putea vorbi in contul dumneavoastra.

Notati informatiile importante

Notati intotdeauna numarul dumneavoastra de client si codul IMEI (International Mobile Equipment Identifier). Avind aceste informatii intr-un carnetel, veti putea suna rapid operatorul de telefonie pentru blocarea SIM-ului in caz ca vi se fura telefonul.

Codul IMEI, format din 15 cifre, este numarul serial unic si dificil de modificat al aparatului, cu ajutorul caruia telefonul poate fi identificat de politisti.

Copie de siguranta

Daca ati stocat informatii importante (numere de telefon, contacte etc.) pe SIM si vi s-a furat telefonul, sinteti “in plop”. Faceti o copie a Phone Book-ului si pastrati-o pe calculator sau pe PDA, daca aveti un astfel de dispozitiv. La nevoie, hirtia si creionul sint, de asemenea, o solutie.

Vi s-a furat telefonul?

Iata in cele ce urmeaza pasii de urmat in cazul in care ati ramas fara telefonul mobil.

Apelati propriul numar

Daca v-ati dat seama rapid de disparitia telefonului, dati urgent un apel pe acesta si, daca hotul nu a fost destul de expeditiv, poate il mai depistati prin preajma gratie tonului de apel. De asemenea, daca nu a fost furat, ci ati pierdut telefonul, poate ca vocea de la celalalt capat al firului va avea bunavointa (si un model mai performant in buzunar) sa vi-l returneze.

Blocati cartela SIM

In cazul in care primul demers esueaza, este imperativ sa sunati la serviciul Clienti al operatorului dumneavoastra de telefonie mobila pentru solicitarea blocarii cartelei SIM. Cereti o confirmare scrisa a interdictiei si, ulterior, incercati sa va faceti un nou abonament (poate cu acelasi numar) in conditii avantajoase.

Interesati-va care sint variantele oferite de fiecare operator in parte, serviciul de informatii pentru clienti putind fi apelat, dupa cum bine stiti, cu titlu gratuit.

Raportati furtul politistilor

Desi este foarte probabil ca nu va veti mai recupera telefonul furat, raportati neaparat furtul la politie. Oferiti acestora si codul unic IMEI al aparatului, dupa care mobilul poate fi identificat fara echivoc. Iata cum puteti gasi si nota acest cod: apasati tastele *#06# si acesta va fi afisat pe display.

De asemenea, codul IMEI este inscriptionat pe telefon, sub acumulator, si pe cutia apara-tului.

mihaela_dogaru@chip.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro