Sari direct la conținut

Romania la presedintia Consiliului de Securitate al ONU

TVR

Romania a preluat astazi presedintia Consiliului de Securitate al ONU, conform principiului rotatiei alfabetice, mandat pe care il va exercita pana la sfarsitul lunii iulie. In aceasta perioada, delegatia romana la ONU va avea de gestionat o agenda incarcata, cu teme ce acopera diverse arii geografice si subiecte complexe.

In calitate de presedinte, Romania va organiza, la 20 iulie, o dezbatere tematica in cadrul Consiliului, cu tema Cooperarea dintre Natiunile Unite si organizatiile regionale in procesele de stabilizare, la care si-a anuntat intentia de a participa si secretarul general al ONU, Kofi Annan.

Romania exercita, in perioada ianuarie 2004 – decembrie 2005, mandatul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, principalul organism din cadrul organizatiei mondiale cu atributii in mentinerea pacii si securitatii internationale.

In calitate de presedinte al Consiliului de Securitate in luna iulie, Romania va urma in continuare linia de conduita a unui multilateralism eficient, promovand interesele nationale, precum si valorile si principiile impartasite cu aliatii si partenerii nostri, a reprezentantul permanent al Romaniei la ONU.

In prezent, Romania detine presedintia a doua organisme subsidiare ale Consiliului – Comitetul 1540 privind neproliferarea si Comitetul 1518 privind Irakul – si este vicepresedinte al Comitetului 267 privind Al Qaida/talibanii, fiind singura tara membra care exercita doua astfel de mandate.

Pe durata mandatului de membru ales de doi ani in Consiliul de Securitate, Romania va avea din nou sansa sa detina presedintia acestui organism in 2005. De la intrarea in organizatia modiala in 1955, Romania a mai detinut trei mandate in Consiliul de Securitate: 1962, 1976 – 1977, 1990 – 1991.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro