Sari direct la conținut

Rusia colonizeaza cu forta Transnistria

Ziua

Vicepresedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova (PPCD), Vlad Cubreacov, a cerut joi Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) informatii detaliate privind „colonizarea masiva a regiunii transnistrene cu etnici straini”.

Liderul crestin-democrat a cerut serviciului special de informatii al Republicii Moldova sa elucideze „dimensiunile acestei actiuni corelate cu realitatea din teren si impactul negativ asupra echilibrului etnolingvistic si politic din Republica Moldova”. In opinia lui Vlad Cubreacov, „in locul refugiatilor moldoveni din Transnistria – care constituie peste 120.

000 de oameni – Federatia Rusa implanteaza straini, in special etnici rusi, carora le sunt repartizate sau licitate, prin intermediul firmei „Sherif”, casele parasite”. „In prezent, numarul colonistilor se ridica la 110.000, iar procesul capata un ritm tot mai accelerat.

Acestia provin in special din Turkmenistan, Uzbekistan si Karghazstan, iar dupa sosirea in Transnistria li se acorda in regim prioritar cetatenia Federatiei Ruse”, a declarat reprezentantul crestin-democratilor basarabeni.

Fenomenul colonizarii dirijate a regiunii transnistrene a fost abordat in cadrul raportului „Situatia refugiatilor si a persoanelor deplasate din Federatia Rusa si CSI”, prezentat la 25 iunie in cadrul sedintei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de reprezentantul Poloniei, Tedeusz Iwlinski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro