Sari direct la conținut

Petrolul de la Iukos, in pericol

AFP

Sistemele informatice au fost confiscate in cursul unei perchezitii efectuate la sediul din Moscova al grupului, iar masura „reprezinta o amenintare directa pentru activitatea companiei”, al carei proces de productie este gestionat permanent din acest sediu, a adaugat Sadrin.

„Centrele de gestionare a productiei si transportului de petrol pentru toate firmele noastre se afla la sediul social”, a precizat el, afirmand ca eliminarea unui singur sistem din reteaua informatica poate bloca activitatea companiei.

Agentia Interfax a relatat ca mai mult de zece grupuri de ancheta ale Parchetului general rus au perchezitionat sambata mai multe etaje din cladirea de 20 de etaje a grupului Iukos, situata in centrul Moscovei.

Un reprezentant al Parchetului general a declarat ca perchezitia se desfasoara in cadrul „anchetei judiciare pentru escrocherie si frauda fiscala, deschisa impotriva structurilor afiliate grupului Iukos”.

Iukos, cel mai important producator rus de petrol, asigura aproximativ o cincime din productia Rusiei, cu 1,7 milioane de barili pe zi, si are circa 175.000 de angajati. Justitia a decis joi blocarea conturilor companiei, acordandu-i acesteia cinci zile calendaristice pentru a achita fiscului 3,4 miliarde de dolari reprezentand impozite restante.

Presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Viktor Gherascenko, fost director al Bancii Centrale din Rusia, a avertizat vineri ca blocarea conturilor bancare va determina intreruperea activitatilor curente.

Incepand din iulie 2003, Iukos a devenit tinta unei vaste campanii judiciare, iar unii experti considera ca guvernul incearca sa preia Iukos, pentru a crea o companie publica puternica in domeniul petrolier, dar analistii arata ca e vorba despre lupta pe care presedintele rus, Vladimir Putin, a lansat-o impotriva sefului Iukos, Mihail Hodorkovski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro