Sari direct la conținut

Rezerve la cluburi, „scule” la EURO

Evenimentul Zilei

Ierarhii, adevaruri “absolute”, prejudecati si mentalitati formate de-a lungul a zeci de ani de fotbal s-au naruit ca un castel de nisip duminica seara, sub pasii grei ai grecilor, noii campioni ai Europei. Noianul de premiere e atit de mare, incit ultimul act al competitiei, petrecut pe “Da Luz”, din Lisabona, n-are practic precedent in istorie.

Invingatoare asupra Portugaliei, care a fost si organizatoarea turneului, formatia elena a inaugurat o epoca pe care nu stim daca sa o privim cu bucurie sau cu teama.

Inaintea turneului final, Grecia ocupa locul 35 in clasamentul mondial intocmit de FIFA. Portugalia ocupa locul 22.

Grecii au cistigat toate meciurile din fazele eliminatorii cu acelasi scor: 1-0. Pe rind, ei au “lichidat” Franta (in “sferturi”), Cehia (in semifinale) si Portugalia (in finala).

Pentru Portugalia, prezenta in finala Europenelor e cea mai mare performanta obtinuta vreodata. Jocul de duminica seara a insemnat si tristul final de cariera al unei generatii care a promis enorm, dar a realizat putin.

Luis Figo, Rui Costa si Fernando Couto s-au retras de la nationala fara sa reuseasca obtinerea unui titlu important la seniori, dupa ce uluisera lumea cu victoriile obtinute la Europenele de juniori (in ’89) si Mondialele de tineret (in ’91).

Urmatoarea editie a Europenelor, cea din 2008, va fi organizata de doua tari: Elvetia si Austria. (Matei Udrea)

Grecii, om cu om

Performanta Greciei la EURO 2004 este cu atit mai rasunatoare cu cit germanul Otto Rehhagel a incropit o echipa fara vedete. Surprinzator, greul l-au dus tocmai jucatorii care nu sint titulari la formatiile lor de club. Portarul Antonios Nikopolidis n-a avut loc, sezonul trecut, intre buturi la Panathinaikos, fiind preferat Kostantinos Chalkias.

Aparatorul central Traianos Dellas sta-n umbra romanului Cristi Chivu la AS Roma, in vreme ce atacantul Angelos Charisteas, care a marcat goluri decisive in “sferturi” si finala, nu sufla-n fata brazilianului Ailton Goncalves la Werder Bremen, campioana Germaniei.

Rehhagel a stiut sa transforme aceste dezavantaje in atuuri, elevii sai fiind mai proaspeti fizic decit starurile Spaniei, Frantei, Cehiei sau Portugaliei, nationale ingenuncheate de “albastri”. Elenii au compensat lipsa din echipa a starurilor cu spiritul de sacrificiu, dus pina la extrem.

Antonios Nikopolidis, portar – rezerva la Panathinaikos Atena

Georgios Seitaridis, fundas – titular la Panathinaikos Atena

Traianos Dellas, fundas – rezerva la AS Roma (Italia)

Michalis Kapsis, fundas – titular la AEK Atena

Panagiotis Fyssas, fundas – titular la Benfica Lisabona (Portugalia)

Theodoros Zagorakis, mijlocas – titular la AEK Atena

Giorgios Karagounis, mijlocas – rezerva la Inter Milano (Italia)

Angelos Bassinas, mijlocas – titular la Panathinaikos Atena

Stelios Giannakopoulos, mijlocas – rezerva la Bolton Wanderers (Anglia)

Costas Katsouranis, mijlocas – titular la AEK Atena

Angelos Charisteas, atacant – rezerva la Werder Bremen (Germania)

Zisis Vryzas, atacant – titular la AC Fiorentina (Italia)

Themistoklis Nikolaidis, atacant – rezerva la Atletico Madrid (Spania)

Clasamentul golgeterilor

1. MILAN BAROS (Cehia) – 5 goluri

2. Wayne Rooney (Anglia), Ruud Van Nistelrooy (Olanda) – cite 4 goluri

3. Angelos Charisteas (Grecia), Frank Lampard (Anglia), Henrik Larsson (Suedia), Jon Dahl Tomasson (Danemarca), Zinedine Zidane (Franta) – cite 3 goluri

4. Antonio Cassano (Italia), Cristiano Ronaldo (Portugalia), Marek Heinz (Cehia), Thierry Henry (Franta), Zlatan Ibrahimovici (Suedia), Jan Koller (Cehia), Maniche, Rui Costa (ambii Portugalia) – cite 2 goluri

2,5 milioane de romani nu s-au dezlipit de televizoare

Finala Europenelor a batut finala Mondialelor!

Finala Campionatului European de Fotbal dintre Portugalia si Grecia a inregistrat recordul de audienta al competitiei, cu o medie uriasa, de 2.496.000 de telespectatori (pe segmentul de public all-urban, date comunicate de TNS-AGB International). Prin comparatie, PRO TV, care a urmat in clasamentul ratingurilor, a avut o audienta de sase ori mai mica – doar 399.

000 de telespectatori! Surprinzator, chiar si finala Mondialului din 2002 (partida Brazilia – Germania) a fost depasita ca rating (meciul cu pricina a inregistrat o medie de 2.072.000 de telespectatori).

Cota de piata a meciului de duminica seara a fost si de 55,6a, ceea ce inseamna ca mai mult de un roman din doi (dintre cei din mediul urban) au urmarit victoria fara precedent a selectionatei Greciei. (B.C.)

Palmaresul Greciei la turneele finale

Campionatul European din 1980 (Italia)

0-1 cu Olanda

1-3 cu Cehoslovacia

0-0 cu Germania

Bilant: 1 punct, golaveraj 1-4

Cupa Mondiala din 1994 (SUA)

0-2 cu Nigeria

0-4 cu Bulgaria

0-4 cu Argentina

Bilant: 0 puncte, golaveraj 0-10

Campionatul European din 2004 (Portugalia)

2-1 cu Portugalia

1-1 cu Spania

1-2 cu Rusia

Bilant: 4 puncte, golaveraj 4-4

Sferturi de finala: 1-0 cu Franta

Semifinale: 1-0 cu Cehia

Finala: 1-0 cu Portugalia

Vorbe

Otto Rehhagel (antrenor, Grecia): “Acest succes este rezultatul unei munci de trei ani. Nu ma gindesc acum la nationala Germaniei, ci vreau doar sa ma bucur de aceasta formidabila performanta a Greciei”

Angelos Charisteas (atacant, Grecia): “Sintem cea mai buna echipa a Europei. E un moment unic. Am scris istorie”

Luiz Felipe Scolari (antrenor, Portugalia): “Grecia a fost mai buna decit Portugalia. Le prezint scuze suporterilor nostri”

Ricardo (portar, Portugalia): “Trebuie sa acceptam infringerea. Problema noastra in finala a constituit-o ineficacitatea atacului”

Pedro Pauleta (atacant, Portugalia): “E regretabil ca o echipa care n-a facut altceva decit sa se apere a devenit campioana a Europei!”

Omul meciului:Theodoros Zagorakis

Desi atacantul Angelos Charisteas a marcat golul victoriei elene in finala, UEFA l-a desemnat pe capitanul Theodoros Zagorakis (foto) drept cel mai bun om al meciului de duminica seara. De asemenea, expertii din Comisia Tehnica a UEFA, printre care s-a numarat si Anghel Iordanescu, l-au ales pe Zagorakis cel mai bun jucator de la EURO 2004.

Trofeul ii va fi acordat intr-o gala programata pe 26 august, la Monte Carlo.

Se comporta ca un adevarat lider de echipa.

A recuperat multe baloane, ajungind de multe ori in pozitia de fundas dreapta!

A fost unul dintre principalele pericole la fazele fixe ale elenilor.

Jurnalistii portughezi isi ascund dezamagirea: „Sintem mindri!”

In ciuda infringerii suferite de echipa nationala pe propriul teren, presa din Portugalia este blinda cu fotbalistii care au destramat visul unei intregi natiuni.

“Este dureros! Dar sintem mindri”, scrie cotidianul “A Bola”, adaugind: “Intotdeauna este dificil sa pierzi o finala acasa, dar istoria va va ierta”. Jurnalul “Record” publica pe prima pagina fotografii cu tinarul Cristiano Ronaldo plingind. “Portugalia este mindra de voi!”, a titrat cotidianul citat deasupra fotografiilor.

“Nu plinge Ronaldo! Grecii au cistigat cupa, iar noi restul: un turneu fantastic organizat, o echipa fabuloasa si cei mai buni suporteri din lume. Sintem mari!”, conchide “24 Horas”.

“Correio do Manha” face nota discordanta, sarind la gitul fotbalistilor lusitani. “Este o rusine ca echipa n-a jucat finala cu aceeasi vointa si determinare ca in ultima jumatate de ora”, tuna si fulgera publicatia respectiva. (L.G.)

Presa elena are de spus un singur cuvint: „Nenikekamen!”

Prima pagina a publicatiilor din Vechea Elada sint dominate de un singur cuvint “Nenikekamen!” (“Am invins!”), rostit de grecul Philippides dupa victoria grecilor asupra persilor la Marathon, in anul 490 Inainte de Hristos. “Curajul Greciei seamana cu un vis incredibil.

Este o lectie pentru echipele cu staruri miliardare, dar si pentru lumea fotbalului elen si pentru toti cei care au dus acest sport intr-un impas economic”, scrie cotidianul “Ta Nea”, iar publicatia “Eleftheros Typos” este mindra ca fotbalistii “au dus Grecia in fruntea Europei”.

Jurnalul “Eleftherotypia”, sub titlul “Nebunie”, face o declaratie de dragoste: “Ah! Grecia, te iubesc!”, considerind ca echipa nationala de fotbal a devenit “un mit al Europei”. (L.G.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro