Sari direct la conținut

Vine canicula!

Evenimentul Zilei

Ieri a fost, pentru bucuresteni, a treia zi cu temperaturi de peste 30 de grade. Mercurul termometrelor a indicat 32 de grade la umbra. Canicula va continua si zilele urmatoare, iar meteorologii se asteapta ca la sfirsitul saptaminii sa se atinga temperaturi de pina la 38 de grade Celsius.

Bucurestenii suporta cu greu canicula, de ea bucurindu-se doar vinzatorii de racoritoare, inghetata si aparate de aer conditionat.

Centrul Capitalei era ieri, la orele prinzului, un adevarat cuptor. Multi trecatori incercau sa-si potoleasca setea cu apa de la cismele sau sa-si racoreasca miinile in fintina arteziana de la Universitate, in lipsa banilor pentru sucuri si inghetata. Si asfaltul facea fata cu greu caldurii, astfel incit tocurile de la incaltaminte se afundau cu usurinta in el.

Doua-trei inghetate si faci fata caldurii

Oana Radu, o studenta in virsta de 21 de ani, a ales sa stea de vorba cu prietena ei la fintina de la Universitate pentru a suporta mai usor temperaturile ridicate. “Ideal ar fi sa ploua cit mai des, daca s-ar putea in fiecare seara cite putin”, ne-a spus ea.

O alta tinara, Catalina Soare (22 de ani), n-a rezistat ispitei de a se racori cu apa de la tisnitoarea din fata Facultatii de Matematica. “Suport greu caldura. Beau multa apa, fac dusuri reci. Maninc cite doua-trei inghetate pe zi”, ne-a spus ea. Nu la fel de bine face fata caniculei pensionara Stela Testiban, din Militari: “Foarte rau suport caldura.

Incerc sa beau cit mai multe lichide, sa maninc inghetata, mai trag jaluzelele… Aer conditionat nu imi permit”.

“Ne-am obisnuit, nu ne plingem!”

Pentru cei care muncesc in aer liber, canicula este o proba de forta, pe care cei mai multi o trec fara sa se plinga, deoarece le este frica sa nu fie concediati. “M-am obisnuit. Beau minimum doi litri de apa pe zi. Si seara bere”, ne-a spus George Petru, de 27 de ani, care sta, zi de zi, in Piata Universitatii, unde vinde CD-uri. “Ce sa facem? Suportam si noi.

Mi-am cumparat palarie si rezistam asa. Nici apa nu prea avem aici. E o tisnitoare prin zona, da’ curge incet”, ne-a spus Tinca Paraschiva, angajata a ADP, care curata un strat de flori in Parcul Cismigiu. Caldura este un adevarat chin si pentru cei care lucreaza in constructii ori la brutarii. “Ne-am obisnuit, nu ne plingem.

Mai bem apa, ne descurcam”, ne-au spus citeva vinzatoare de la o covrigarie din Buzesti.

Taximetristul Stefan Sogoro, in virsta de 63 de ani, ne-a marturisit secretul rezistentei lui in fata valului de caldura: “E simplu. Fac un dus dimineata si sint viguros toata ziua. Beau cam jumatate de litru de apa pe zi. Da’ ma imbrac cu camasi din bumbac, nu cu din acelea in care te incingi. In plus, dimineata fac cite 5 – 10 minute sport”.

46 de persoane cazute pe strada

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) a inregistrat ieri 824 de apeluri. “Am avut 46 de cazuti in strada, 100 de cazuri de colici abdominale si biliare febrile, cauzate de alimentele pastrate in conditii improprii, 150 de febre din cauza hipertermiei, 66 de hipertensiuni arteriale, 61 de lipotimii si sincope”, ne-a declarat dr.

Cristian Achimescu, medicul coordonator al SAMB.

Cum sa ne ferim de caldura

evitati deplasarile si locurile aglomerate, mai ales daca sinteti virstnici

nu stati la soare fara palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire, de culoare deschisa

consumati intre 2 si 4 litri de lichide pe zi, nu mincati gras, evitati excesul de cafea si alcool

faceti mai multe dusuri pe zi

evitati eforturile fizice

Recomandarile Politiei Rutiere

“Canicula duce la scaderea atentiei, intirzierea reactiilor si la accentuarea oboselii. Recomandam soferilor sa calatoreasca dimineata si sa circule cu viteza redusa. Cardiacii trebuie sa evite sofatul”, ne-a spus subcomisar Constantin Stroescu, seful Biroului Educatie Rutiera de la Brigada de Politie Rutiera a Capitalei.

Luminita Valcea

Felicia Traistariu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro