Sari direct la conținut

Soc grecesc in toate cele

Evenimentul Zilei

Tot Campionatul acesta European n-a fost un campionat. A aratat mai degraba ca un joc al sortii. Sau ca o nesfirsita lectie de morala. Sau ca o reflectie halucinanta de portrete in oglinzi fatetate, cu imagini inselatoare, lunecoase, deformate.

Beckham intii ca un idol, inconjurat de bani, obsesii, muzica, mitologie moderna, marsaluind stralucitor spre Portugalia unde Zidane sosea cuminte, aproape sfios. Si, dintr-o data, zeii au poruncit. Beckham – penibil si afara! Zidane – pe culmi! In doua minute, sfiala si discretia francezului s-au prefacut in lumina, devenind apoteoza. N-a durat decit putin.

Zidane s-a poticnit, lumina s-a stins pina la incruntare si innourare. Zidane a plecat acasa pentru ca s-a ridicat Baros, pentru ca Maniche si Cristiano Ronaldo s-au asezat pe scaunele de vrajitori. Dar si lor le-a sunat ceasul. Au invins grecii care nu aveau nici un semn ca ei ar putea fi alesii sortii.

Grecii, de pe stadioanele lor odinioara fara iarba, semanind mai degraba cu niste maidane de creta, cei care joaca fotbal de doi lei. De altfel, Grecia nu e potrivita pentru acest sport. Oriunde l-ai juca, chiar si in insule, dupa doua driblinguri, o centrare si trei sprinturi te alegi cu genunchii juliti sau cu un picior sarit din articulatie.

Dupa victoria din finala cu Portugalia am putea sa sucim foaia si sa zicem ca grecii au fost vinjosi, buni atleti, cu un spirit de echipa cum n-au aratat ceilalti. Sa fim seriosi! Grecii n-au aratat nimic. Nici macar atletism de inalta clasa. Au venit cu o echipa modesta, corecta, curata, fara talentati si fara vedete, gata sa lupte pentru a nu ajunge risul turneului si ciuca batailor.

Si ca toti grecii vinosi si cu inima mare, jucatorii nationalei, asezati in teren dupa principiile masinilor nemtesti, au prins o zi cind s-a cascat cerul si i-au spulberat pe toti filfizonii Frantei, pe toti lorzii si baronii fotbalului european. I-au tocat marunt, barbateste, fara multe fite si farfasticuri.

Rezultatul Campionatului European din Portugalia este un mare soc. El va intra in istoria fotbalului mondial. Si in istoria sportului grecesc. Victoria grecilor din Portugalia a fost ca o isprava hotarita parca de zei.

Altfel, eu nu inteleg cum o echipa pe care noi o bateam si cu rezervele sau cu o selectionata a sperantelor din Divizia B a reusit sa rastoarne toate ierarhiile, sa darime toate miturile fotbalului european, cel superdezvoltat si superfinantat, si sa se urce pe tron!

Grecia a dat copiilor si juniorilor din toate sporturile, si nu numai, o lectie uriasa. Poti sa nu ai talent, poti sa nu ai conditii, poti sa nu ai origini si pedigree. Este suficient sa vrei. Sa visezi zi si noapte si sa muncesti ca un disperat. Daca trudind din greu izbutesti sa inmoi si inima zeilor, atunci tu, anonimul, bascalia tuturor, te poti prinde de pulpana mantiei lui Dumnezeu.

Si pentru ca echipele nationale concentreaza in jurul lor o teribila incarcatura de patriotism, grecii, exact cei care ne-au invatat cuvintele fundamentale pentru valorile cele mai de pret, ne-au rasturnat si ultima prejudecata. Marile clipe de inflacarare patriotica pentru un popor pot fi obtinute si cu sprijinul profesional al unui strain!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro