Sari direct la conținut

Deva, cetatea crimei

Deva a devenit locul in care trebuie sa te rogi sa nu ti se intample ceva. In cazul in care nu esti agresat, nu cumperi serciviile nici unei prostituate, nu te deranjeaza consumul de droguri in public, nu iti place sa te fatai in discoteca si nu joci jocuri de noroc, vei putea spune ca ai vazut partea frumoasa a Devei.

Daca insa vii cu trenul si te dai jos in gara, te trezesti in fata meselor cu „alba-neagra”. Daca mergi seara in centru, risti sa poposesti intr-un local in care se „trage pe nas”. Daca vrei sa dansezi, in discoteca se simte miros de „iarba” si poti observa usor ochii sticlosi si amenintatori ai unor petrecareti. Sunt agresivi si siguri de ei. Nu se tem.

La portile hotelurilor te intampina combinatorii care iti pot oferi tot ce vrei daca ai suficiente resurse financiare. In cazul in care vrei sa vezi cetatea veche, sa urci pe munte, sa admiri zona Retezat, dai acolo peste cabanele cochete ale unor mahari. Acolo, politistii si infractorii sunt vecini de vila.

E o zona frumoasa, dar in spatele peisajului stau povesti cumplite de violenta, coruptie, trafic de droguri, prostitutie si, nu de putine ori, crima. E o zona de razboi. E Deva!

Dosarele abandonate au nascut violentele

Prinsi in aceeasi lume a violentei, escrocheriilor si smecheriilor de cartier, politistii si infractorii se confrunta zi de zi sub aceeasi regula dura: care pe care! In judetul Hunedoara insa, lucrurile au scapat de sub control de mult iar regula nu mai este respectata.

Nu numai din cauza ineficientei Politiei, dar mai ales din cauza increngaturilor de relatii care duc la Bucuresti, in birourile luxoase ale celor care ar fi trebuit sa decida starpirea infractiunilor, mai ales a celor cu violenta.

In urma cu doi ani, ZIUA a dezvaluit relatiile nefiresti dintre procurorul sef al Hunedoarei, Ioan Moca, si un celebru infractor Cornel Craznic. Dupa o ampla investigatiei a procurorilor inspectori ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ioan Moca a fost dat afara iar Craznic dat in urmarire generala.

Infractorul a reusit sa fuga si sa se refugieze in Spania inainte ca oamenii legii sa-l poata prinde. Prietenii i-au ramas in tara. Si conexiunile cu oamenii legii. Au urmat represaliile impotriva martorilor pe care ZIUA i-a pus la dispozitia magistratilor Parchetului General, iar cu timpul dosarul lui Moca a fost ingropat. De parca destituirea sa ar fi semanat cu o pensionare.

Procurorii de la Bucuresti au renuntat la cercetari amanuntite. Rezultatul a fost catastrofal.

Dupa doi ani de la acest episod finalizat in judet cu batai si incendieri de bunuri apartinand unor martori. Un atac mafiot asupra unei benzinarii din judet s-a soldat cu un mort. Politia nu are nici cea mai vaga idee despre cine ar fi putut executa acest atac si cu atat mai putin despre identitatea celor care l-au comandat.

Esecurile din ultimii ani ale autoritatilor locale abilitate sa lupte cu crima organizata pot fi justificate numai prin dezertarile unor politisti care le-au creat infractorilor oportunitatea de a deveni intangibili. Informatiile noastre sunt precise si clare, dar responsabilitatea valorificarii lor tine numai de autoritati.

Iata o parte dintre acestea confirmate de membri serviciilor specializate in culegerea de informatii.

In ziarul nostru de ieri am publicat o schema a legaturilor perverse dintre anumiti politisti si membrii lumii interlope hunedorene. Din cauza faptului ca tirajul difuzat in judetul Hunedoara s-a epuizat „la scara trenului”, o vom republica spre a fi consultata de cititorii nostri precum si de cei interesati.

Epoleti in slujba infractorilor

Reporterii ZIUA sunt in posesia unei declaratii naucitoare a unui politist hunedorean, a carui identitate nu o vom dezvalui din motive lesne de inteles, care a dorit sa explice mecanismele grupului de infractori care stapanesc astazi judetul Hunedoara. Mentionam ca marturia o avem inregistrata pe banda magnetica: „Toate faptele relatate in cotidianul dumneavostra sunt de notorietate.

Curios este ca ceea ce este de notorietate nu a fost demonstrat si de politisti pentru simplu motiv ca nu au nici un interes sa se bage singuri dupa gratii. Daca insa o comisie de ancheta va avea curiozitatea sa verifice dosarele CP-ului (n.red Biroul Cercetari Penale) Deva solutionate cu NUP in cazurile cu violenta, vor constata ca anumite persoane au fost scoase permanent din cauze.

Pe motive hilare. Daca vor mai cere si teste in vederea stabilirii daca sunt consumatori de droguri printre cadrele Politiei Deva implicate in schema, vor avea mari surprize. Un exemplu elocvent de comportament aberant al unui politist este cel al agentului Precup. Cunoscut ca facand parte dintr-o grupare de crima organizata, Precup a avut nesansa de a fi pedepsit in mod indirect.

Zilele trecute a avut un accident de circulatie grav fiind beat la volan. Doar nu credeti ca era pentru prima oara in halul ala?! Toti stiau, dar au tacut. Sunt curios daca I-au facut testele in vederea stabilirii daca a consumat droguri. Dar probabil ca nu! Toti politistii stiu cine face trafic de droguri in Hunedoara. Toti stiu cine sunt cei responsabili de bataile cumplite care au loc in Deva.

Toti politistii au idee cine incendieaza masinile in judet. Deva si Hunedoara sunt doua orase mult prea mici pentru ca autorii unor astfel de fapte sa se poata ascunde. Sau protectorii lor. Dar lumii ii este frica. Ani de zile au proliferat in astfel de practici, incat azi nimeni nu mai are curajul sa ridice capul. Politistii intorc capul si isi largesc averile.

De la Bucuresti sosesc comisii de verificare a activitatii si totul iese OK. Cine poate crede ca ditamai politistii nu sunt in stare sa le puna capac unor infractori de genul lui Spuma, Bibanu, Nitu sau Pera. Pot, dar nu vor. Aici e buba.

Probabil ca voi fi dat afara pana la urma sau ma vor lichida, dar eu am invatat ca prima mea menire este sa-i protejez pe nevinovati si abia apoi sa fiu loial unor comandanti care nu merita sa poarte frunzele de stejar la reverul uniformei. Cei de la Bucuresti doresc nume si probe? E foarte simplu.

Sa cerceteze amanuntit viata, activitatea profesionala, averea si conexiunile ofiterilor Butnaru si Filipescu de la CP-Deva, a soferilor Teiculescu si Florin Pasc, a agentilor Precup, Bastean si Mates, a politistilor Igna, Popsor si Doda.

Cum sa lucrezi corect cand ii vezi pe politisti in localurile infractorilor, la masa cu ei? Cum sa ai curaj sa le faci dosare penale? Nimeni nu mai poate face nimic in Hunedoara. Sunt prea multi de-ai nostri platiti de astia. Ar fi un cutremur mult prea mare!”.

Prafuri in ochi si pe nas

Un nume greu rostit de sursa noastra este cel al actualului sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din zona, subcomisarul Traian Berbeceanu. „Legatura acestuia cu membrii grupului infractional condus de Spuma si Bibanu se face pe ruta Lavu – Precup. Rapoartele lui catre superiorii din Alba sunt trucate pentru ca nu se explica altfel munca lipsita de rezultate din teritoriu.

Un caz elocvent este cel petrecut in legatura cu arestarea lui Liviu Montaldo, in primavara acestui an, in Orastie, pentru trafic de droguri. Montaldo a declarat in scris cine sunt cei care l-au aprovizionat, dar…din actualul dosar reiese ca Montaldo este singura veriga din reteaua de traficanti.

Sunt convins ca filele cu referire la „Banana”, Litera si inca doi fii ai unor oameni importanti din judet au disparut din dosar”.

Conform investigatiilor noastre, ruta drogurilor este urmatoarea: punctele de intrare a drogurilor din Spania si Italia sunt la Arad, unde nu misca nimic fara temutul Utu Rohozneanu, prin Timisoara si prin Oradea, unde stapaneste Gabi Dinamita.

Stupefiantele sunt trecute prin vama de persoane care nu au dosare penale si nu figureaza cu antecedente sau cu ajutorul familiilor care se intorc de la munca si care sunt rugate sa trasnporte pachete catre familiile din tara. Numai prin asa numitele „sifoane” poate Politia romana sa descopere un transport, dar in general traficatii nu isi regleaza astfel conturile apeland direct la violenta.

Cazul celebrului membru al lumii interlope din Constanta, Ender, fiind de notorietate. Din cele trei orase mentionate mai sus, drogurile ajung in Deva, Valcea, Tg-Jiu, Constanta, Bucuresti sau Galati, iar de acolo in marile cluburi si discoteci.

Profiturile sunt imense, iar Politia salta din umeri limitandu-se sa constate in statistici ca administrarea in randul tinerilor a heroinei a luat proportii alarmante.

Filiera

In schema publicata alaturat se afla doi temuti membri ai lumii interlope: „Bibanu” si „Spuma”, pe numele lor Constantin Bumbaru si Lucian Stirbu. Conxiunile acestora pleaca apoi spre Cristian Nitu, cel implicat in dosarul celor 200.000 de euro falsi, individ care se afla in atentia Parchetului General pentru trafic de narcotice.

Nitu este cel care monitorizeaza legaturile cu lumea interlopa din Valcea – prin „Piele”, Arad – prin Utu Rohozneanu Oradea – prin Gabi Dinamita, Bucuresti – printr-un anume „Ciobi” si din GalatI, prin Marian Ivan. O dovada a puterii financiare si a relatiilor pe care le are Cristian Nitu este dosarul in care a fost judecat de Tribunalul Bucuresti pentru implicare in traficarea a 200.

000 de euro falsi. In acest dosar, Nitu a fost aparat de maestrul Nicolae Saim, avocatul nu mai putin celebrului Ion Titisor, zis Fane Spoitoru. Ceilalti inculpati din dosar au fost aparati de prodecanul Baroului Bucuresti, Mircea Stanculescu si de avocatul-deputat PSD generalul (r) Cornel Badoiu.

Urmeaza apoi in schema Ionescu Ovidiu, zis „Pera”, cel a carui banda a descins in urma cu aproape o saptamana in casa unui cetatean din Deva, incident relatat pe larg de televiziunile nationale.

Victimele agresiunilor ne-au declarat ca politistii care se ocupa indeosebi de infractiunile cu violenta comise de grupurile mafiote locale sunt: agentul Precup, de la Politia Deva, agent Mates, ofiterul Lavu si Traian Berbeceanu.

O buna parte din banii pentru droguri sunt obtinuti de mafioti prin celebra „alba-neagra”. Aceasta indeletnicire aduce aproximativ 1.000 de dolari pe zi membrilor bandei. Un caz deosebit de grav a avut loc in cursul saptamanii trecute, cand o femeie care se afla in trecere prin Deva a fost jefuita la „alba-neagra” de 1.800 de euro.

Surse autorizate ne-au dezvaluit ca din lucrarile structurilor specializate in culegerea informatiilor, zona unde a avut loc jaful se afla in responsabilitatea Politiei TF, dar sI Politia Deva avea acolo un om: agentul Florin Bastean. Care nu era de gasit cand femeia a inceput sa strige: Politia!

De la droguri, la trafic de carne vie

Exista localuri in Deva in care „se trage pe nas”, stabilimente in care care sunt recrutate fetele pentru Spania, oameni care se ocupa cu provocari, agitatori, batausi, carausi si tot soiul de acoperiri de care mafia nu se poate lipsi.

Faptele sunt extrem de grave si alarmant este ca din sfera lumii interlope s-a ajuns la cetatenii de rand, cei care si asa se lupta sa supravietuiasca intr-un judet mort economic.

Cu toate acestea, vilele din judetul Hunedoara rasar pe capete, masinile luxoase sunt la tot pasul, politIstii detin limuzine, mai multe apartamente si case de vacanta, iar statisticile Politiei sunt satisfacatoare pentru comandantii de la centru.

Toate probleme din judet, spun politistii, au plecat de la droguri. „Daca vrei sa cunosti lumea interlopa pur si simplu vezi de unde isi procura bautura, femeile si drogurile, de unde isi iau masinile, cine le inmatriculeaza si ai cui bani ii folosesc. Daca intra la puscarie, vezi cine ii trimite pachete. Daca da de belea, vezi cine ii sare in ajutor. Nu este greu sa-I prinzi.

Important este sa vrei. In judetul Hunedoara nu vrea nimeni, pentru ca s-ar lega singuri. Nu a sosit la noi vremea in care politistul sa-l lege pe camaradul sau daca acesta este un infractor. Suntem prea saraci pentru a fi si cinstiti”, ne-a declarat un fost politist al judetului.

Ca un ultim argument in favoarea acuzatiilor de ineficacitate a Politiei hunedorene amintim ca in acest judet dosarul privind agresarea a doi ziaristi chiar in fata sediului Politiei din Petrosani, fostul loc de munca al actualului sef al Politiei Deva, are inca mentiunea: autor necunoscut!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro