Sari direct la conținut

Institutionalizarea copiilor sub doi ani, interzisa prin lege

Curierul National

Potrivit Conventiei ONU privind drepturile copilului si Conventiei Europene privind Drepturile Omului, autoritatile in domeniu din Romania au fost nevoite sa inteleaga ca trebuie sa-si schimbe mentalitatea si politica.

Nu mai este suficienta ocrotirea copiilor inteleasa ca pana acum, in institutii curate si dotate, ci se pune un accent deosebit pe protectia copiilor in dificultate in propria familie sau, daca nu se poate, in familia substitutiva. Sub acest generic s-au desfasurat in prima jumatate a acestui an o serie de conferinte regionale ca proiect distinct in cadrul Programului Phare „Copiii mai intai”.

Conferintele au fost organizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie si un grup de experti internationali in domeniu, cu sprijinul Delegatiei Uniunii Europene in Romania. Luni, la Bucuresti, a avut loc Conferinta Nationala „Drepturile omului in protectia copilului”, pentru concluzii si recomandari.

S-a precizat ca situatii similare cu cele din Romania sunt si in tarile UE si, mai ales, ca am facut progrese remarcabile din 1997, cand a inceput reforma in domeniu. Acum, mai mult de jumatate dintre copiii aflati in dificultate sunt ingrijiti in sisteme de tip familial, iar profesia de asistent maternal este imbratisata de circa 13.000 de persoane.

Noul pachet de legi privind protectia si promovarea drepturilor copilului si regimul juridic al adoptiei este compatibil cu legislatia europeana, apreciaza specialistii.

De asemenea, cu sprijin financiar din partea UE, au fost inchise peste 29 de orfelinate si au fost create aproximativ 33 de centre de zi, 8 centre maternale, 23 de centre de zi si de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale, sute de apartamente si zeci de case de tip familial unde sunt gazduiti aproape 2000 de copii, cateva centre pentru copilul abuzat.

Totodata, este incurajata adoptia nationala Moise, primul beneficiarde asistenta maternala

In continuare, specialistii straini ii incurajeaza pe cei romani sa continue ce au inceput, dar sa tina seama de unele recomandari. Opinia publica din Romania si din strainatate trebuie in continuare sensibilizata cu privire la drepturile copilului.

Ca sa dea o legitimitate si mai mare sistemului de asistenta maternala, s-a precizat ca primul caz de asistenta maternala cunoscut este al lui Moise din Vechiul Testament, care a fost ingenios salvat de mama sa si introdus in familia faraonului, unde a crescut. Asistentii maternali de azi trebuie insa mai mult sprijiniti financiar si moral.

De asemenea, este interzisa institutionalizarea copilului cu varsta sub doi ani, iar copiii care nu pot fi crescuti de mama trebuie incredintati tatalui sau familiei largite, adica bunicilor materni sau paterni si abia in ultima instanta unui asistent maternal.

Este necesar ca autoritatile sa respecte cu adevarat noile prevederi privind obligatia ca toti copiii care se nasc sa fie inregistrati, cu parinti cunoscuti. Apoi, s-a accentuat nevoia de reprezentare legala, chiar gratuita, a familiilor.

In general, cei care lucreaza in domeniul protectiei copiilor trebuie sa puna mai mult suflet si sa gaseasca solutii mai ales de pastrare a legaturii copiilor cu familiile naturale.

De exemplu, nu numai sa invite parintii sa-si viziteze copiii, ci sa le si puna la dispozitie un mijloc de transport gratuit. Altfel, sprijinul financiar acordat de Comisia Europeana, din 1999 pana in prezent, la care a contribuit si Guvernul Romaniei, ce ajunge la 70,84 milioane euro, se iroseste in mare parte.

La conferinta au participat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene, Pierre Poupard, reprezentantul UNICEF in Romania, Marta Nora Tarnea, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, presedinti si secretari generali ai consiliilor judetene, directori ai directiilor pentru protectia drepturilor copilului.

Discutiile au fost conduse de Gabriela Coman, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro