Sari direct la conținut

Bulgaria si Romania parteneri la proiecte privind dezvoltarea regionala

HotNews.ro

Proiectul PNUD „Dezvoltarea capacitatilor pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului prin intarirea cooperarii transfrontaliere intre Bulgaria si Romania” a fost lansat oficial vineri, 2 iulie 2004, pe un vapor, pe Dunare, intr-o croaziera intre orasele Giurgiu-Zimnicea.

Proiectul va avea ca rezultat formularea a doua strategii de dezvoltare regionala pentru zona Giurgiu-Russe (dezvoltarea turismului) si, respectiv, pentru zona Zimnicea-Svishtov (transport cu bacul). In acest context vor fi semnate vineri doua Acorduri de Cooperare, primul intre Dna. Eugenia Mariana Cazacu, Viceprimarul orasului Giurgiu si Dna.

Eleonora Nikolova, Primarul orasului Russe (Bulgaria) si al doilea intre Dl. Petre Parvu, Primarul orasului Zimnicea si Dl. Stanislav Dimitrov, Viceprimarul orasului Svishtov (Bulgaria).

Partenerii la nivel national si regional ai proiectului vor fi prezenti la ceremonie: reprezentanti ai consiliilor municipale ale celor 4 orase, ONG-uri, sector privat si mass media. Din delegatia oficiala romana vor face parte Dna. Soknan Han Jung, Coordonator Rezident ONU, Reprezentant Rezident PNUD, Dna. Maria Crivineanu, Secretar de Stat, Ministerul Integrarii Europene si Dl.

Adrian Stefancu, Director Financiar, Federatia Autoritatilor Locale din Romania. Bulgaria va fi reprezentata de Dna. Minna Tyrkko, Reprezentant Rezident Adjunct PNUD, Dna. Petia Gegova, Ministru adjunct pentru Dezvoltare Regionala si Lucrari Publice si Dna. Maria Pavlova, Director Executiv al Asociatiei Municipalitatilor Riverane Dunarii.

Proiectul este o initiativa a autoritatilor romane si bulgare pentru intarirea cooperarii transfrontaliere dintre cele doua tari prin formularea de Strategii de Dezvoltare Durabila si Planuri de Actiune comune pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, adoptate de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite in anul 2000.

Cele doua strategii, care raspund prioritatilor de dezvoltare comune ale oraselor, vor oferi cadrul ce va facilita mobilizarea unor importante resurse pentru cooperarea transfrontaliera. Proiectul Giurgiu-Russe va finanta crearea unei strategii comune de dezvoltare a turismului si a un sit internet ce va oferi informatii despre obiectivele si infrastructura turistica existenta.

Obiectivul acestei initiative este de a propune un produs turistic integrat amatorilor de croaziere pe Dunare. La Zimnicea-Svishtov proiectul va finanta elaborarea unui studiu de fezabilitate economic si tehnic pentru lansarea unui serviciu de transport cu bacul, avand ca obiectiv atragerea de investitori privati in zona.

Procesul formularii strategiilor si a implementarii proiectelor demonstrative comune va contribui la schimbul de cunostinte si experienta si la stabilirea de parteneriate intre cele 4 orase si, respectiv, cele doua euro-regiuni.

Partenerii in implementarea proiectului sunt Ministerul Roman al Integrarii Europene si Ministerul Bulgar pentru Dezvoltare Regionala si Lucrari Publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro