Sari direct la conținut

PSD remaniaza Guvernul si restructureaza partidul

BBC

Delegatia Permanenta a PSD se va intruni, simbata, pentru a discuta remanierea Guvernului, un alt subiect aflat pe ordinea de zi a reuniunii putind fi insa si restructurarea partidului.

Premierul Adrian Nastase a anuntat, joi, ca intentioneaza sa faca o restructurare a Guvernului si a partidului.

Executivul va trece, cel mai probabil, printr-o remaniere si nu printr-o restructurare, asa cum anuntase Nastase, deoarece o restructurare presupune modificarea Legii de organizare a Guvernului si, prin urmare, convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara.

Primul-ministru intentiona sa realizeze o restructurare la nivelul Guvernului, dar pentru modificarea structurii Executivului este necesara aprobarea Parlamentului, aflat insa in vacanta. Dezavantajul acestei solutii consta in aminarea schimbarilor pe care partidul de guvernamint doreste sa le opereze cit mai rapid.

In aceste conditii, PSD va alege, cel mai probabil, varianta remanierii, pentru care nu este necesar decit acordul presedintelui Ion Iliescu. Conform Constitutiei, „in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”.

Legea fundamentala mai prevede ca daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea inlocui membrii Guvernului numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Conform declaratiilor facute, in urma cu doua saptamini, de presedintele executiv al PSD, Octav Cozminca, remanierea ar urma sa vizeze doar domeniile sociale – educatie, sanatate, munca si protectie sociala. Aceste portofolii nu sint detinute de „nume grele” din PSD, dar au un impact major in rindul electoratului.

Potrivit unor surse din partid, alte modificari ar avea loc si ca urmare a faptului ca premierul Adrian Nastase a anuntat ca trebuie separata activitatea guvernamentala de cea de partid. Astfel, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea ar putea fi inlocuiti de la Guvern, pentru a lucra la partid pentru viitoarele alegeri generale.

Inainte de Delegatia Permanenta de simbata, premierul Adrian Nastase ar putea avea o intilnire pe aceasta tema, vineri seara, cu presedintele Ion Iliescu.

Restructurarea conducerii PSD vizeaza, printre altele reducerea drastica a numarului de vicepresedinti ai partidului, de la 17 la 5.

Cei 17 vicepresedinti ai PSD sint: Valer Dorneanu (presedinte al Camerei Deputatilor), Mircea Geoana (ministru de Externe), Georgiu Gingaras (deputat), Viorel Hrebenciuc (deputat, lider de grup), Serban Mihailescu (deputat), Miron Mitrea (ministru al Transporturilor), Sorin Oprescu (senator), Ioan Mircea Pascu (ministru al Apararii), Victor Ponta (ministru delegat pentru controlul implementarii

programelor cu finantare internationala), Dan Ioan Popescu (ministru al Economiei si Comertului), Hildegard Puwak (deputat), Ioan Rus, Ion Sasu, Ion Solcanu (senator, lider de grup), Mihai Tanasescu (ministru de Finante), Doru Ioan Taracila (senator), Nicolae Vacaroiu (presedinte al Senatului).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro