Sari direct la conținut

Bush promite reforma in serviciile secrete

BBC

Presedintele Bush a promis ca va reforma serviciile secrete, criticate pentru calitatea informatiilor furnizate in ajunul declansarii razboiului din Irak.

El a subliniat insa ca invadarea Irakului a fost o actiune justificata, spunand ca si el, si restul administratiei, si Congresul, si Natiunile Unite au crezut cu sinceritate ca regimul Saddam era o amenintare la adresa intregii lumi.

George Bush a facut aceste comentarii dupa publicarea unui raport al unei comisii senatoriale, care arata ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) a exagerat amenintarea reprezentata de Irak.

Raportul afirma ca Statele Unite si cele care s-au alaturat acestei campanii au plecat la razboi „pe baza unor informatii viciate”.

Documentul final prezentat de Comisia pentru Serviciile Secrete arata insa ca nu exista nici o dovada ca vreun membru al administratiei ar fi facut presiuni asupra CIA pentru ca agentia sa furnizeze anumite argumente.

„Sunt dispus sa colaborez cu Congresul, si sa stabilim impreuna un program de reforme care sa dea roade”, a declarat presedintele George Bush, la un miting electoral organizat in Pennsylvania.

El a mai subliniat ca toata lumea stia ca Saddam Hussein a incercat in trecut sa isi procure sau sa fabrice arme chimice, biologice si nucleare.

„Nu am gasit nici un arsenal de arme interzise, dar stim ca avea capacitatea sa le produca”, a mai spus presedintele american.

„Idei preconcepute”

Presedintele Comisiei pentru Serviciile Secrete, senatorul Pat Roberts, a declarat ca majoritatea evaluarilor cheie in problema programului de inarmare irakian au fost „fie exagerate, fie fara nici o baza in informatiile existente”.

Serviciile de informatii au suferit, in opinia comisiei, de „idei preconcepute”. Analistii au pornit de la ideea ca in Irak se produceau arme de distrugere in masa si au ajuns sa interpreteze informatii subrede drept probe solide, a spus senatorul Roberts.

El a precizat insa ca fenomenul acesta nu s-a petrecut doar in America.

„Este clar ca aceste idei preconcepute au existat si la Natiunile Unite si in alte state, care au crezut cu tarie ca Saddam are arme de distrugere in masa. A fost un esec al serviciilor de informatii la scara mondiala”.

Raportul il critica pe directorul CIA George Tenet, care demisioneaza duminica, pentru ca nu a verificat personal discursul despre starea natiunii, rostit de George Bush in 2003.

In acel discurs a fost lansata acuzatia ca Irakul ar fi incercat sa cumpere uraniu din Niger. Ulterior s-a aflat ca aceasta provenea de la serviciile britanice, si s-a dovedit a fi neintemeiata.

Exagerare voita ?

Intrebarea daca administratia Bush a exagerat cu buna stiinta amenintarea reprezentata de Irak face obiectul unui alte anchete a Congresului. Rezultatul este asteptat dupa alegerile prezidentiale din noiembrie.

Vicepresedintele comisiei, senatorul democrat Jay Rockefeller, a declarat ca partidul sau este nemultumit de faptul ca problema a fost impartita in doua capitole.

El a spus ca multi membri ai Congresului nu ar fi votat in favoarea razboiului, daca ar fi stiut atunci ceea ce stiu acum.

„Din pacate, problemele scoase la iveala de aceasta ancheta ne vor bantui ani de zile de acum inainte”, a mai adaugat el.

Directorul adjunct al CIA, John McLaughlin, a spus insa ca lumea nu trebuie sa inteleaga din acest raport ca in agentie este un dezastru.

„Este gresit sa se exagereze greselile de judecata si sa se ajunga la concluzia ca problemele pe care le-am avut cu adunarea informatiilor legate de Irak sunt probleme care afecteaza intreaga functionare a agentiei”, a spus el.

Saptamana viitoare urmeaza a fi dat publicitatii si un raport britanic asupra calitatii informatiilor pe care s-a cladit cazul impotriva Irakului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro