Sari direct la conținut

Joan Baez a cantat pentru publicul din Romania

Gardianul

Joan Baez a cantat duminica seara pentru publicul din Romania. Acum 40 de ani, Joan Baez facea parte, alaturi de Bob Dylan, John Lennon, George Harrison, Donovan si multi altii, dintre cei care protestau fata de guvernul american si actiunile sale din timpul razboiului din Vietnam.

Intreaga miscare hippie i-a avut pe acesti oameni ca idoli si ca modele, insa acel spirit protestatar a ramas numai istorie.

Nu va mai exista un nou Woodstock!

Acum 40 de ani, Joan Baez facea parte, alaturi de Bob Dylan, John Lennon, George Harrison, Donovan si multi altii, dintre cei care protestau fata de guvernul american si actiunile sale din timpul razboiului din Vietnam. Intreaga miscare hippie i-a avut pe acesti oameni ca idoli si ca modele, insa acel spirit protestatar a ramas numai istorie.

Acum protestul a fost cumva inghitit de comercial si a ramas un apanaj al underground-ului, fara sa mai beneficieze de suficienta mediatizare, cum era cazul folkistilor care strigau „Nu vrem razboi“. „Problemele de acum au inceput incet-incet sa devina foarte mult asemanatoare cu cele de atunci.

Atunci eram foarte multi, acum nu mai e decat Michael Moore, al carui film (Fahrenheit 9/11 – n.r) are curajul sa spuna lucrurilor pe nume“, a declarat cantareata in varsta de 63 de ani la conferinta de presa sustinuta ieri, la Sala Palatului, cu cateva ore ininte de concert.

„In aceste timpuri, trebuie sa avem suficienta imaginatie, pentru a putea trai cu problemele din jurul nostru si a putea reactiona cumva la ele“, a mai spus Joan Baez.

Ultimul sau album, lansat anul trecut, „Dark chords on a big guitar“ (Corzi intunecate pe o chitara neagra), este o reinventare a muzicii sale, fara sa mai fie un album politic, chiar daca, cum a si spus, „are elemente de politic pentru ca este un album scris in contextul actual“.

Concertul de duminica seara de la Sala Palatului a facut parte din turneul de promovare a acestui album.

„Trebuie sa avem suficienta imaginatie pentru a putea trai cu problemele din jurul nostru.”

Aproape 50 de ani de concerte

Joan Baez s-a nascut in New York, la 9 ianuarie 1941. A debutat in 1959, la Newport Folk Festival, iar dupa un an a lansat albumul ce-i poarta numele. Muzica a devenit cu timpul un instrument in campaniile pacifiste impotriva conflictelor, de la Razboiul Civil la cel din Vietnam.

Versurile ei sunt manifeste care promoveaza nonviolenta, iubirea si toleranta, amendand „autoritatea imorala“. Printre albumele ei se numara cele opt albume de aur, dintre care; „Joan Baez vol.2“, „Any Day Now“, „Woodstock“, „Diamonds & Rust“.

„The Night They Drove Old Dixie Down“ va fi distins cu „Gold Single“; obtine sase nominalizari la Premiile Grammy. Acum, s-a dedicat mult mai mult familiei, avand un fiu in varsta de 34 de ani si un nepot, traind si foarte aproape de parintii ei care au ajuns la venerabila varsta de 91 de ani.

„Acum stau mai mult langa familia mea, fata de acum 40 de ani, cand nu stateam“, a mai spus Baez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro