Sari direct la conținut

Israelul muta zidul de securitate

Ziua

Cartografii militari israelieni au inceput reproiectarea traseului zidului de securitate, pentru a diminua pagubele produse palestinienilor, in conformitate cu decizia Curtii Supreme de Justitie israeliene. La sfarsitul acestei saptamani, comisia de proiectare va prezenta spre aprobare Ministerului de Interne israelian trei noi variante de modificare a traseului controversatei constructii.

Asa-numitul „zid de securitate” pe care Israelul il construieste la frontiera cu Cisiordania ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 685 de kilometri. Modificarile nu vizeaza segmentul de 200 de kilometri deja construit, ci doar partea aflata in curs de proiectare, informeaza Rompres.

Oficiali israelieni au tinut sa precizeze ca decizia modificarii proiectului a fost adoptata la solicitarea Curtii Supreme de Justitie a Israelului, si nu ca urmare a concluziei exprimate, vinerea trecuta, de Curtea Internationala de Justitie. Instanta de la Haga a catalogat constructia de securitate drept „ilegala” si a acuzat Israelul de incalcarea grava a dreptului international.

Opinia tribunalului international are, insa, doar un caracter consultativ, si nu unul obligatoriu.

Daca traseul initial al zidului a fost ales de catre Israel pe considerente de aparare fata de militantii palestinieni, noua ruta va incerca sa puna in balanta atat interesele israeliene de securitate, cat si pe cele ale palestinienilor de a nu fi despartiti. In concluzie, schimbarile vor viza in special zona coloniilor evreiesti din Elkana si Ierusalim si teritoriile din sudul Cisiordaniei.

Oficialii palestinieni au declarat ca nu au nimic impotriva construirii zidului de securitate de catre Israel, atat timp cat acesta respecta traseul „liniei verzi”, frontiera simbolica trasata de comunitatea internationala intre statul evreu si teritoriile palestiniene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro