Sari direct la conținut

Rosia Montana in vizorul Consiliului Europei

HotNews.ro

Consiliul Europei va evalua patrimoniul cultural al Rosiei Montane

In zilele de 12 si 13 iulie 2004, membri ai Comisiei pentru Cultura a Consiliului Europei au vizitat Rosia Montana. Delegatia a fost formata din Domnul Edward O’Hara, Raportor General privind Patrimoniul Cultural, Domnul Christopher Grayson, Seful Secretariatului si un membru al Senatului Romaniei.

Scopul acestei vizite de lucru este evaluarea importantei culturale a Rosiei Montane, examinarea felului in care aceasta este luata in considerare, precum si a scenariilor privind evolutia situatiei. Concluziile Domnului O’Hara vor fi cuprinse intr-un raport pentru Consiliul Europei.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care este detinuta in procent de 80% de o companie din Canada, Gabriel Resources (TSX: GBU), intentioneaza sa realizeze cel mai mare proiect din Europa de extragere a aurului la suprafata la Rosia Montana, cea mai veche asezare miniera atestata documentar din Romania.

Pe langa faptul ca zona este impanzita de importante vestigii arheologice, retele unice de galerii miniere dacice si romane au fost recent descoperite. In cazul in care proiectul RMGC se realizeza, marea majoritate a acestor monumente de valoare exceptionala ar fi distruse de activitati miniere sau legate de minerit.

Ieri la ora 10.00, delegatia a sosit pentru o intalnire cu membrii ai ONG-urilor locale Pro-Rosia Montana si Alburnus Maior, opozitia locala. Primul vorbitor a fost Prof. Ioan Piso, Directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

Dumnealui a explicat valoarea arheologica exceptionala a Rosiei Montane si a enumerat cateva dintre neregulile din cadrul Programului National de Cercetare Alburnus Maior al Ministerului Culturii. “Rosia Montana este protejata prin Legea 5/2000.

Aceasta inseamna ca certificatele de descarcare arheologica, care introduc in circuitul economic suprafete anterior protejate, acordate de catre Ministerul Culturii sunt nule. Ar trebui adoptata o noua lege pentru a anula statutul de protectie al Rosiei Montane.

Aceasta este cu atat mai semnificativ cu cat intre 2001 si 2002, numai 2, 2 hectare au fost cercetate, in schimb au fost descarcate 1, 100 hectare.”

Urmatorul care a vorbit a fost Domnul Eugen David, Presedintele Alburnus Maior, care a prezentat in detaliu cum Conventia Europeana a Peisajului a fost incalcata de decizii legate de proiectul RMGC ale autoritatilor locale, judetene si centrale.

Potrivit prezentarii sale, aceste incalcari includ: lipsa participarii publicului larg in recunoasterea juridica a peisajului, in stabilirea si implementarea politicilor peisajului; excluderea patrimoniului natural si cultural din planificarea spatiala si urbanistica.

“Nu orice piatra sau zid are o valoare istorica. Daca nu era RMGC, aceste vestigii poate ramaneau nedescoperite pentru inca 2000 de ani. Oamenii au nevoie de locuri de munca si de hrana zilei de maine. Trebuie sa pastram torta mineritului vie,” a spus Andrei Jurca, Presedintele Pro Rosia Montana, o asociatie ai carei membri lucreaza pentru RMGC.

Domnul Jurca a fost insotit de o multime spontana de 150 de angajati ai RMGC.

Delegatia a vizitat apoi galeriile romane amenajate din Masivul Orlea. Programul sau continua azi in Bucuresti cu mai multe intalniri au autoritatile relevante, printre care se afla Ministerul Culturii si Academia Romana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro