Sari direct la conținut

Cel mai bun procuror iesean, schimbat de Botos

HotNews.ro

Cel mai bun procuror iesean i-a ramas in git procurorului general al Romaniei, Ilie Botos. Fara explicatii, printr-o maniera ce pare mai degraba a servi interesele baronilor locali din justitia ieseana, prim procurorul Romaniei a anuntat ca il va destitui pe seful Parchetului de pe linga Judecatorie, Daniel Ticau.

Decizia lui Botos seamana a lovitura pe la spate in conditiile in care n-a fost motivat in nici un fel de ce Ticau nu mai este bun sa coordoneze activitatea Parchetului local. Miscarea lui Botos i-a luat prin surprindere pe procurorii ieseni.

Atita vreme cit lui Ticau nu i s-a reprosat nimic din punct de vedere profesional sau moral, majoritatea procurorilor a gasit o explicatie pentru decizia de la virf: „Nu vor sa aiba oameni cu coloana vertebrala. Uitati-va la celelalte numiri care s-au facut la instantele superioare. Ticau era singurul care nu se apleca in fata vintului”. „Nu mi s-a comunicat nimic oficial.

Pot doar sa spun ca nu sint surprins”, este tot ce ne-a declarat Daniel Ticau.

Uitindu-ne in curtea Parchetului nu este greu de gasit un raspuns pentru decizia luata fara explicatii la Bucuresti. Nu o data prim procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, Maria Pohoata, deci legatura dintre Iasi si Bucuresti, a avut conflicte cu Daniel Ticau pe care il considera „rebel” din cauza atitudinii lui.

In plus, printre procurori se vorbeste ca cel mai mare „adversar” al lui Ticau era procurorul Dan Badarau. Cunoscut ca nas de cununie al sefului PNA, Ion Amarie, despre Badarau se spune ca nu il „inghitea” pe Ticau pentru ca acesta se opunea influentelor in dosare si promovarilor suspecte de procurori.

De ce trebuia distrusa forta morala de la Parchet

O alta explicatie plauzibila in ceea ce priveste „retezarea” functiei lui Ticau este „incercarea puterii, prin mina lui Badarau, de a distruge nucleul de forta care s-a constituit la locala”, ne-a precizat un procuror. „Nucleul de forta” era constituit de fapt din procurorul Emilian Eva, fost prim procuror al Parchetului de pe linga Judecatorie, si Daniel Ticau.

Primul a facut un memoriu la Parchetul General in care a reclamat grave abuzuri care se faceau la Iasi sub „bagheta” procurorului Dan Badarau si a prim procuroarei Maria Pohoata.

Disparitii de dosare din fisetele politistilor, solutii curioase, flagrante strigatoare la cer, care frizau aproape ridicolul, promovari spectaculoase ale unor prietene apropiate procurorilor Curtii de Apel (printre care si fosta secretara a lui Badarau), modificari suspecte in fise de apreciere, sint tot atitea capete de acuzare care au fost trimise la Bucuresti.

Celui de al doilea i s-a reprosat ca, din calitatea de prim procuror, l-a sustinut pe Eva in demersurile lui. Impreuna erau o forta care se pare ca nu ii convenea lui Badarau, deoarece acesta n-ar mai fi putut sa controleze in voie dosarele de la Parchetul condus de Ticau. Desi memoriul a fost trimis la sfirsitul anului trecut, nici pina acum nu a venit un raspuns oficial de la Parchetul General.

In schimb, o anonima a adus rapid, in primavara, o echipa de sase inspectori pe capul lui Eva si Ticau.

Liber la tras sfori!

Apreciind mai mult o anonima, decit un memoriu asumat, Parchetul General a puricat activitatea celor doi „fortosi”. Lui Emilian Eva i s-a reprosat ca ar fi avut afinitati politice liberale si s-a incercat scoaterea acestuia din magistratura. In cazul lui Daniel Ticau, i s-au inventat motive profesionale. Ca ar fi avut achitari in dosarele instrumentate de procurori.

Statistic, din 6000 de dosare solutionate de Parchetul condus de Ticau, in cursul anului 2003, judecatorii au dat achitari in 20 de cazuri. Ceea ce inseamna ca procurorii au gresit sub 1%, mai exact, erori in 0,3% din dosare. Pentru cei de la Bucuresti se pare ca acest lucru este mai mult decit suficient sa il scoata pe Daniel Ticau din functia de prim procuror.

Decizie care convine de minune baronilor locali din justitia ieseana. Practic se da liber la controlul absolut asupra a tot ce se instrumenteaza la Iasi. (Nicolae MANOLIU)

„A pierdut pentru ca nu si-a indoit spinarea”

Uimire, stupefactie, dezamagire. Acestea au fost sentimentele incercate de mai multi procurori atunci cind au aflat de decizia Procurorului General Ilie Botos. „Sint pur si simplu stupefiat. Nu pot sa cred ca un adevarat magistrat cum este Daniel Ticau a fost destituit.

Sinteti siguri ca aceasta este decizia Procurorului General?”, a fost reactia exploziva a procurorului Radu Moisescu la aflarea vestii. „Daca motivul invocat pentru destituire este cel al slabei activitati din Parchet, atunci cred ca este o greseala. Rezultatele statistice vorbesc de la sine.

Parchetul de pe linga Judecatorie are pentru anul trecut rezultate foarte bune”, a sustinut un procuror din institutia amintita. „Nu stiu care sint motivele invocate de Procurorul General. Nu pot sa ma pronunt asupra deciziei sale. Daca este totusi adevarata stirea atunci Parchetul iesean a pierdut un om de valoare, un foarte bun manager.

Nu stiu cine ar putea sa-l inlocuiasca pe Daniel Ticau”, a declarat procurorul Daniel Horodniceanu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatorie. „Nu ma pot pronunta, va spun doar ca este o mare pierdere. Lui Ticau nu i se poate reprosa nimic. Doar ca are coloana verticala”, a comentat scurt un procuror de la Parchetul de pe linga Tribunal.

„A pierdut pentru ca nu s-a indoit in fata vintului, care vine de la Parchetul Curtii de Apel”, a spus cu subinteles un procuror de la Parchetul local. Procurorul general Maria Pohoata nu a putut fi contactata telefonic si nici procurorul Dan Badarau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro