Sari direct la conținut

„Sursele adanci” ale inflatiei nu au fost definitiv eliminate

Cotidianul

Sursele fundamentale ale inflatiei nu au fost eliminate in totalitate, situatie ce impiedica Banca Nationala sa actioneze in directia unei supraperformante in dinamica preturilor, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Orice supraperformanta de 1-2 puncte procentuale la inflatie este binevenita, dar nu putem apasa mai tare pe pedala, pentru ca exista sursele adanci ale inflatiei care nu au fost definitiv eliminate“, a spus Isarescu. Oficialul BNR s-a referit la intarzierile din procesul de restructurare a economiei.

Datoriile societatilor de stat la buget si la furnizori continua sa fie ridicate. Principalul motiv il reprezinta productivitatea scazuta, fata de care salariile mici, dar multe totalizeaza sume nejustificat de mari. Pe de alta parte, activitatea de export este sustinuta masiv prin tinerea la un nivel constant a cursului valutar, cu toate ca leul are tendinta de a se aprecia.

Guvernatorul considera ca un leu mai apreciat ar putea duce la o dezinflatie foarte puternica, dar acest trend nu este de dorit inainte de rezolvarea problemelor din economie cu potential de a alimenta inflatia.

In urma cu doar doua zile, Banca Nationala a Romaniei a intervenit pe piata valutara interbancara, cumparand surplusul de valuta prin intermediul a doua banci comerciale. Interventia a fost resimtita in nivelul de cotatie al monedei europene, care a revenit peste pragul de 41.000 de lei.

Pe primele sase luni ale anului, rata inflatiei s-a ridicat la 3,7%. Tinta de inflatie stabilita de BNR si Guvern pentru sfarsitul acestui an este de 9% pe an, astfel ca planul pare deja depasit, in sensul ca, la sfarsitul anului, se va putea constata o crestere a preturilor de consum chiar mai mica de 7%.

In ceea ce priveste balanta externa, guvernatorul Bancii Centrale a afirmat ca nu exista motive de ingrijorare, aratand ca BNR ramane „preocupata“ de evolutia contului curent. „Finantarea continua sa se faca destul de bine. Suntem preocupati, dar nu ingrijorati“, a spus Isarescu.

In acelasi timp, oficialul BNR a precizat ca rezervele valutare ale bancii centrale vor continua sa creasca, avand in vedere intrarile de valuta aferente privatizarilor anuntate pentru perioada urmatoare, in special din vanzarea Petrom.

In cazul in care intrarile de valuta compenseaza intr-o masura suficienta iesirile, Banca Nationala este scutita de efortul financiar necesar „sterilizarii“ sumelor, astfel incat rezervele sunt protejate.

Rezervele au crescut cu 500 de milioane de euro, lucru pe care guvernatorul il considera o performanta buna, in conditiile in care, in 1994, aceasta suma reprezenta totalul rezervei BNR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro