Sari direct la conținut

Raport final in cazul tragediei de la Mihailesti

Stirea Zilei

Potrivit raportului final al anchetatorilor, vinovati pentru tragedia de la Mihailesti sunt patronii firmei transportatoare. Acestia sunt urmariti penal sub acuzatiile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa *Dezastrul putea fi evitat daca sacii cu azotat erau facuti din alt material decat polietilena

Explozia celor 20 de tone de azotat de amoniu de la Mihailesti, soldata cu moartea a 18 persoane, ranirea altor 13 si importante pagube materiale, a fost cauzata, potrivit procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, de lipsa de reactie a pompierilor si de ambalajul sacilor din camion.

Potrivit raportului stiintific intocmit de procurori, azotatul de amoniu nu trebuie neaparat sa fie amestecat cu alta substanta – in speta motorina sau apa – pentru a exploda. Acestia au explicat ca, in cazul in care azotatul de amoniu ar fi fost dispus pe un strat mai mic de 10 centimetri, explozia nu ar fi avut loc.

O alta modalitate de preintampinare a dezastrului ar fi fost ca pompierii sa reuseasca sa ude din abundenta incarcatura.

Concret, expertii au aratat ca dezastrul nu putea fi evitat din trei motive: 1. stratul de azotat de amoniu cazut pe marginea soselei era mai mare de 10 centimetri; 2. sacii erau facuti din polietilena, material care nu a permis patrunderea apei; 3. pompierii nu au avut timp suficient sa ude sacii rasturnati.

Patronii sunt urmariti penal

Procurorul general a adaugat ca, in functie de aceste documente care vor fi puse la dispozitia Parchetului instantei supreme saptamana viitoare, urmeaza sa fie facuta o evaluare a vinovatiei presoanelor cercetate.

Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva patronilor firmelor implicate in transportarea incarcaturii de azotat de amoniu care a explodat la Mihailesti, in 24 mai, sub acuzatiile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si pentru infractiuni la legislatia protectiei muncii.

Principalii suspecti pusi sub acuzare sunt administratorul SC Mih Transcom SRL, Mihai Duna, si administratorul firmei Nei Transport, Ionut Neagoe.

Sebastian LAZAR, Irene MARIN

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro