Sari direct la conținut

S-au introdus vizele cu Ucraina

EurActiv.ro

In conformitate cu cele convenite de catre reprezentantii guvernelor celor doua state, cetatenii romani care vor calatori in Ucraina, fara viza, pana la data de 15 iulie 2004, inclusiv, vor putea parasi acest teritoriu pana la 14 august.

Totodata, in vederea asigurarii continuitatii si fluiditatii traficului de ambele parti ale frontierei de stat comune, procedura de primire a solicitarilor si de eliberare a vizelor a fost deja initiata atat de statul roman, cat si de statul ucrainean.

Cele doua state au stabilit in acest sens proceduri operative, care sunt capabile sa raspunda tuturor solicitarilor cetatenilor romani si ucraineni in timp util.

Competenta in materia eliberarii vizelor apartine in exclusivitate misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale celor doua state. Astfel, cetatenii romani care doresc sa efectueze calatorii in Ucraina dupa data de 16 iulie 2004 se pot adresa, pentru eliberarea vizelor si informatii suplimentare, incepand din cursul acestei saptamani:

– Ambasadei Ucrainei la Bucuresti – sectia consulara- adresa: str. TUBEROZELOR nr. 5, tel. 2223162, fax 2232702;

– Consulatului General al Ucrainei la Suceava – adresa: Str. MIHAI VITEAZU nr. 48, tel. 0230/520.167, 531.345, fax 0230/524.735.

Pentru informatii suplimentare legate de sederea pe teritoriul Ucrainei, adresele si numerele de contact ale misiunilor Romaniei sunt:

– Ambasada Romaniei la Kiev – adresa: M. KOTIUBINSKII Str. nr.8, tel: 00380/44.234.52.61, 44.234.0040, e-mail: romania@mail.net.ua. – Consulatul General al Romaniei la Cernauti – adresa: GOLOVNA St. Nr. 14, tel: 00380/372.540.900, fax 00380/372.540.910, e-mail: konsulro@infocom.cv.ua.

– Consulatul General al Romaniei la Odessa – adresa: PASTEUR Str. nr. 21, tel. 00380/0482.236.298, fax 00380/0482.220.982, e-mail: konsulro@tm.odessa.ua.

Noul regim de calatorii se bazeaza pe prevederile Acordului intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind calatoriile cetatenilor, semnat la Kiev, la 19 decembrie 2003 si aprobat de catre Guvernul Romaniei prin Hotararea nr. 179 din 26.02.2004.

Acordul include un numar important de facilitati, intre care:

– mentinerea regimului de calatorii fara vize pentru detinatorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu;

– scutirea de vize pentru cei care se afla in tranzit spre un stat tert (numai prin zona de tranzit aeroportuar), sunt posesori ai unui permis de sedere permanenta, sunt membri ai echipajelor navelor fluviale sau sunt membri ai echipajelor navelor aeriene ale aviatiei civile

– acordarea de:

· vize cu multiple intrari, gratuite, cu termen de valabilitate de pana la 1 an pentru: lucratorii brigazilor cailor ferate de pe trenuri, refrigeratoare si locomotive, conducatorii auto care efectueaza curse regulate de autobuz si transport de marfuri.

· vize gratuite, pentru: membrii de familie ai functionarilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare si ai functionarilor reprezentantilor organizatiilor internationale acreditate in celalalt stat, care nu locuiesc impreuna cu acesti functionari sau lucratori; persoanele care studiaza in institutii de invatamant conform unor acorduri bilaterale; copiii in varsta de pana la 18 ani.

· vize gratuite in cazuri de urgenta: pentru calatorii in scopul vizitarii unui membru de familie sau a unei rude apropiate grav bolnave, pentru participarea la inmormantarea unui membru de familie sau a unei rude apropiate, pentru calatoriile persoanelor care, necesita asistenta medicala de urgenta sau persoane cu boli grave, precum si pentru insotitorii acestora; pentru persoanele

care sunt membri si personal de deservire al echipelor de salvare (in cazuri de catastrofe sau situatii exceptionale).

· vize cu taxa consulara redusa (50% din tariful consular) pentru persoanele care: se deplaseaza pe teritoriul celuilalt stat in baza unor acorduri bilaterale valabile in domeniile stiintei, tehnicii, invatamantului, culturii, artei, religiei si sportului sau pe baza unor invitatii corespunzatoare; sunt fondatori, asociati ai unor persoane juridice sau sunt investitori in statul

celeilalte Parti Contractante.

Sursa: MAE

Linkuri Arhiva EurActiv.ro

Acord Romania-Serbia pentru trecerea frontierei

GRUPAJ SPECIAL EURACTIV.RO: Dupa 37 de ani, intram cu viza la sarbi

Romanii merg cu viza in Turcia, Rusia, Ucraina. Urmeaza Moldova

UE evalueaza frontierele Romaniei

Intelegere pentru securitatea si stabilitatea Balcanilor de Vest

In cinci luni, peste 812.000 romani au fost opriti la vama

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro