Sari direct la conținut

Sahtior Donetk a invins pe Dinamo Kiev cu 2-0

Gazeta Sporturilor

– Ati inceput bine, domnule Lucescu.

– Intr-adevar. Cred ca mai bine de atit nu se putea. Vorbesc in campionat. Pentru noi, un start cu adevarat perfect ar fi fost daca ii bateam si in Supercupa, asa cum eu cred ca ar fi fost normal dupa modul in care s-a jucat. Dar e foarte bine si asa.

– V-a ajutat experienta din Supercupa?

– Enorm. Atunci i-am simtit ca-s mai slabi ca noi. De-aia si zic ca am fi meritat victoria. Mai ales ca noi veneam dupa o perioada de acomodare, a mea cu jucatorii, a jucatorilor cu mine. Erau si destule nume noi in lot, or asta cere timp pentru ca relatiile de joc sa ajunga la nivelul dorit de mine.

– Si? Acum au ajuns?

– Inca nu. Mai avem de lucrat.

– Concret, ne puteti spune ce-ati schimbat la Sahtior? Pentru noi, care o vazusem cu Dinamo Bucuresti, echipa a parut complet alta.

– Nu pot sa ma apuc eu acum sa spun ce si unde am modificat. N-ar fi corect. Ce pot spune e ca s-a schimbat mentalitatea. Asta am incercat eu sa-i conving in timpul totusi putin pe care l-am avut la dispozitie. Ca pregatirea fizica e importanta, dar cel mai mult conteaza inteligenta. Un meci se cistiga si cu mintea, sau mai ales cu mintea.

In principal atunci cind exista si o motivatie, cum a fost cazul la noi.

– Ati avut un dosar voluminos cu Dinamo Kiev?

– Hai sa-ti spun ceva. Informatiile mele de baza erau de pe vremea cind am jucat cu Besiktas impotriva lor, in Cupa UEFA. Atunci i-am studiat foarte atent. I-am mai vazut in meciul cu noi din Supercupa si intr-un amical pe care l-au jucat inainte si mi-am dat seama ca nu s-au schimbat prea mult.

Ce se intimpla, ei si-au facut in urma cu vreo trei ani o echipa foarte tinara adunind in principal valori din sud-estul Europei, care s-a omogenizat pe masura trecerii timpului. Au mai pigmentat-o cu unul sau altul, de exemplu Verpakovski, care si el e o valoare certa, dar in esenta stilul nu s-a schimbat. Asadar nu m-au surprins. Noi pe ei, cred ca da.

– Cum a reactionat Ahmetov?

– Mi-au zis cei de aici, care-l cunosc de mai mult timp ca mine, ca nu l-au vazut niciodata atit de fericit. A coborit imediat in vestiar, el care de obicei nu face asta, si ne-a felicitat pe toti. E de inteles. N-a fost usor pentru el sa accepte superioritatea celor de la Kiev atita timp.

– Sinteti deja in pole-position pentru titlu.

– Ei pe naiba. Asta o ziceti voi, de departe. Ce Dumnezeu, am jucat un singur meci! Urmeaza acum o serie foarte grea. Avem acasa cu Cernomoret Odessa, echipa de Cupa UEFA, dupa mergem la Dnepr, locul trei in campionatul trecut, si apoi jucam derbyul orasului Donetk, cu Metalurg.

– Doar nu o sa va puna probleme tocmai cei din Donetk?

– Ba chiar o sa ne puna. S-a intarit serios, a adus antrenor sirb, pe Muslin, de la Steaua Rosie Belgrad, dar si citiva jucatori importanti, si au ambitii mari. Mai e si meciul din preliminariile Ligii, care n-o sa fie usor. De fapt, asta e si obiectivul nostru principal, sa intram in grupe.

– Ultima intrebare. Cu cine credeti ca a tinut Becali?

– (Ride) Ce ma intrebati pe mine? Vorbiti cu el. Nu ma bagati iar in subiectul asta, ca nu mai am chef. Nu pot si eu sa ma bucur linistit dupa victoria asta?

„Nu era nevoie sa ma anuntati ironic prin intermediul ziarului ca Sahtior a invins la Kiev. Am vazut meciul la televizor si Sahtior a meritat sa cistige! Va repet ca nu am nimic cu antrenorul Lucescu, ci doar cu omul Lucescu”, a spus Victor Becali dupa ce Gazeta Sporturilor titrase ieri: „Anunt pentru fratii Becali: Lucescu a batut pe Dinamo la Kiev”

PRESA

„Uraganul mineresc”

Ziarele din Ucraina au laudat ieri prestatia buna a echipei lui Mircea Lucescu. Ziarul „Sport Arena” a titrat „Uraganul mineresc a spulberat Kievul”, remarcind ca „n-a fost nevoie de mult timp sa-i vedem atit de neajutorati pe campioni pe propriul teren si ca sa intelegem cine este stapinul, in special in prima parte.

Agresivi, practicind un presing sufocant pe tot terenul, foarte rapizi si bine asezati de antrenorul Lucescu, jucatorii lui Sahtior si-au fortat adversarul sa se apere aproape tot meciul, iar diferenta de scor putea fi chiar si mai mare”.

APRECIERI

Multumit de romani

La conferinta de presa de dupa meci, Lucescu a vorbit in italiana. El a recunoscut ca a avut si putin noroc, „dar sansa ii ajuta numai pe cei indrazneti”, si a caracterizat drept „exceptionala” prima repriza realizata de echipa sa. El i-a caracterizat apoi pe cei 4 fotbalisti romani folositi in echipa lui Sahtior.

„Barcauan a jucat foarte bine, dovedind ca a reusit sa treaca peste amaraciunea acelui penalty ratat in Supercupa. La fel si Rat, care deja e o certitudine. Si de Stoican sint multumit. L-am schimbat fiindca s-a accidentat”.

Despre Marica a vorbit insa cel mai mult. „Acest copil a facut un joc extraordinar. E adevarat, putea sa marcheze doua goluri, dar a recuperat multe mingi si a reusit actiuni individuale. E un pusti, dar s-a comportat ca un jucator cu mare experienta. Nici nu-mi dau seama cum as fi fost eu la 18 ani sa joc la un asemenea nivel”.

„Nu stiu ce a fost in capul meu. N-aveam voie sa ratez din acea pozitie. Bine ca am cistigat. Nea Mircea m-a felicitat, dar mi-a spus ca daca eu marcam, inchideam conturile meciului inca din prima repriza”

Ciprian Marica

„Bine ca ne-am luat revansa. A fost o seara minunata. Cred ca nu m-am mai simtit asa de cind am luat cu Rapid campionatul. Mai bine ca am batut in campionat decit in Supercupa. Am fost peste ei la toate capitolele”

Razvan Rat

„Intr-o mica parte o pot considera o revansa a mea fata de Dinamo Kiev. Imi vine destul de greu sa joc impotriva unei echipe care se numeste tot Dinamo. Traiesc un vis din care nu mai vreau sa ma trezesc. Am plecat campion si vreau sa ramin tot campion”

Cosmin Barcauan

„Diferenta mare intre noi si ei. Avem boala pe astia de la Kiev. Cind ii vad, imi creste pulsul. Ma bucur ca le-am bagat si noi suferinta in casa”

Flavius Stoican

DINAMO KIEV

„N-am existat pe teren”

Florin Cernat, cel care a cistigat campionatul si Supercupa Ucrainei cu Dinamo Kiev, recunoaste ca echipa sa nu a facut fata celor de la Sahtior

Floriana Iacob

Florin, cum a fost meciul?

Asa cum l-ati vazut si voi! Au fost mai buni ca noi si asta s-a vazut prin rezultat. In prima repriza, noi, practic, nici n-am existat pe teren. Ce-i drept, ne-am mai revenit dupa pauza, dar degeaba. Ce sa mai spun? Sint trist, normal.

Ai iesit de pe teren vizibil suparat…

Normal, nu intelegeam de ce ma schimba dupa 32 de minute. Am vorbit azi cu antrenorul si mi-a explicat ca nu m-a inlocuit pentru ca am jucat prost. Nu avea om la mijloc si era un spatiu destul de mare liber. A preferat sa ma scoata pe mine si sa bage un mijlocas la inchidere.

Crezi ca va fi o lupta mult mai apriga intre Dinamo si Sahtior acum?

Tot timpul a fost aceeasi rivalitate intre aceste echipe. Nu ne pica bine ca am pierdut, dar e abia prima etapa, avem o multime de meciuri in fata.

JUSTIFICARE

De ce a fost schimbat Cernat

Inlocuirea prematura a lui Florin Cernat cu Gusin, operata inca din minutul 32, a fost explicata de Mihailicenko prin randamentul slab al internationalului roman. „L-am scos pe Cernat din motive tactice. Am pierdut net batalia de la mijlocul terenului in prima jumatate de ora si trebuia sa schimb ceva.

Nu ne puteam impune deloc jocul si ne-am trezit impinsi de Sahtior in propriul careu din start. Raportul de forte s-a mai echilibrat apoi”, a marturisit antrenorul lui Dinamo.

REACTIE

„Ne-au surclasat in prima repriza”

Alexei Mihailicenko, antrenorul lui Dinamo, a recunoscut la finele derbyului ca Sahtior a cistigat pe merit. „Trebuie sa felicit adversarul pentru victorie, insa recunosc ca am gresit si eu, incepind cu o echipa ofensiva. Am fost depasiti net in prima parte. Le-am lasat multe spatii libere si am jucat prost in aparare. Abia dupa pauza ne-am mai revenit si am fi putut scoate o remiza.

Am pierdut insa doar un meci si avem timp sa ne reabilitam pe parcurs”, a declarat tehnicianul campioanei Ucrainei.

2,3 a fost ratingul mediu al meciului Dinamo Kiev – Sahtior, transmis in direct pe TVR 2, virful de audienta, 4,7, fiind inregistrat in ultimele 5 minute ale partidei. Celalalt joc al zilei, Otelul – Dinamo Tirana, desi a fost transmis cu un decalaj de 60 de minute, a obtinut un rating de 6,1

16.863 este numarul spectatorilor care au asistat joi la Kiev, pe stadionul „Valeri Lobanovski”, la derbyul cu Sahtior. Pe aceasta arena isi disputa Dinamo meciurile de campionat, doar in Liga Campionilor mutindu-se pe mult mai incapatorul „Olimpic”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro