Sari direct la conținut

SUA ameninta cu schimbarea de regim in Iran

Cotidianul

George W.

Bush intentioneaza sa inlature de la putere regimul iranian in cazul in care va castiga un nou mandat la Casa Alba, au dezvaluit, la sfarsitul saptamanii, mass-media americane si britanice, indicand totodata ca, potrivit raportului Comisiei Congresului SUA care ancheteaza atacurile de la 11 septembrie 2001, exista numeroase dovezi privind colaborarea regimului islamist de la Teheran cu teroristii

al-Qaeda.

Potrivit editiei de sambata a cotidianului britanic The Times, surse de la Casa Alba au informat ca Administratia SUA ia in calcul declansarea unei revolte in Iran, prin sporirea nemultumirii populatiei, intentionand sa provoce schimbarea de regim fara o interventie militara.

Cu toate acestea, responsabilii americani citati au lasat sa se inteleaga ca SUA ar putea ataca militar facilitatile programului nuclear iranian, una dintre sursele de tenisune din ce in ce mai acute din relatia Washingtonului cu Teheranul.

Semnalul dur al Administratiei SUA, venit pe fondul tensiunilor provocate de presupusele ambitii de inarmare nucleara ale Iranului, a coincis cu primele dezvaluiri din ancheta Comisiei Congresului SUA privind atacurile de la 11 septembrie, care indica faptul ca Iranul, nu Irakul, ar fi furnizat asistenta teroristilor.

Raportul final al comisiei, care va fi prezentat saptamana viitoare, va include noi probe, potrivit carora opt sau zece dintre cei 14 teroristi implicati in deturnarea avioanelor care au fost folosite in atacurile din SUA au trecut prin Iran in perioada octombrie 2000-februarie 2001.

De asemenea, membrii comisiei au descoperit ca Iranul a avut mai multe relatii cu al-Qaeda, in octombrie 2000 autoritatile de la Teheran instruind garzile de frontiera sa nu stampileze pasapoartele agentilor al-Qaeda care veneau din Afganistan sau sa le faciliteze traversarea frontierei in si din tara.

Totusi, nu au fost identificate informatii potrivit carora Iranul era la curent cu planurile teroriste ale retelei in Statele Unite.

Surse oficiale citate de The Times au afirmat ca responsabili iranieni au intrat in contact cu lideri al-Qaeda dupa bombardarea, in Yemen, a navei militare USS Cole si au propus trecerea peste divergentele de natura religioasa, pentru a colabora in vederea unor atacuri viitoare impotriva SUA.

Oferta regimului islamist siit a fost refuzata de Usama bin Laden, care nu voia sa-si indeparteze sustinatorii suniti din Arabia Saudita.

Majoritatea noilor date despre relatiile dintre Iran si al-Qaeda provin de la detinuti interogati de autoritatile americane, inclusiv de la yemenitul Waleed Mohammed bin Attash, care a organizat atacul din octombrie 2000 impotriva USS Cole. De asemenea, aceste indicii au fost confirmate de convorbiri interceptate de NASA.

Noile elemente au fost transmise Casei Albe in cursul acestei saptamani. Dupa 11 septembrie 2001, Statele Unite au avut contacte directe si indirecte cu Iranul, pentru a afla informatii despre numerosi membri al-Qaeda a caror prezenta pe teritoriul iranian a fost recunoscuta de Teheran.

Autoritatile americane si saudite au incercat, fara succes, sa obtina repatrierea unui grup considerat „consiliul de conducere“ al-Qaeda, din care se crede ca ar face parte unul dintre fiii lui Usama bin Laden, Saad bin Laden, si alti importanti lideri ai retelei.

Ca replica la informatiile aparute in presa din SUA si Regatul Unit, ministrul iranian al Informatiilor, Ali Younessi, a afirmat, sambata, ca serviciile sale secrete au distrus toate „ramurile iraniene ale al-Qaeda“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro