Sari direct la conținut

PRM si PNG au trecut fatis de partea PSD

Evenimentul Zilei

Partidul lui Nastase l-a trimis pe Dan Nica, proaspat membru in conducerea PSD, sa-i ridice osanale lui Gigi Becali.

Cozmanca l-a vizitat, recent, acasa pe Vadim Tudor, pina de curind vazut drept “demagogia impinsa la limitele extreme”.

PSD coboara in subsolurile politicii in dorinta de a-si face rost de cit mai multi aliati in lupta impotriva Aliantei. Astfel, PRM si PNG au fost anexate in acest razboi, cele doua partide jucind, aproape pe fata, rolul de sateliti ai PSD.

Gigi Becali a proclamat public razboi Aliantei, facind intense declaratii de amor PSD-ului, iar partidul europeanului Nastase a trimis un om care sa-l tamiieze pe latifundiarul din Pipera. La rindul sau, Vadim Tudor il curteaza intens pe Ion Iliescu si primeste, la el acasa, avansuri politice de la Cozmanca.

Si Vadim Tudor, si Gigi Becali s-au trezit, stranie coincidenta, vorbind aceeasi limba cind vine vorba de Alianta, evocind “coruptia” sau “dezastrul” fostei guvernari.

“In patru ani, noi am recuperat caderea economica din guvernarea CDR si vom reaminti unele lucruri pentru ca unii oameni au memoria scurta si uita”, a declarat, la Suceava, deputatul PSD Tudor Mohora. Pare destul de limpede ca este noua tema de atac a partidului de guvernamint si ca PRM si PNG si-au insusit-o ca tema de casa. (D.T.)

Becali, asmutit impotriva Aliantei

Presedintele Partidului Noua Generatie, Gigi Becali, s-a dezlantuit, ieri, impotriva Aliantei D.A., fiind binecuvintat in prealabil de PSD, care si-a trimis un membru din conducere la Congresul PNG. “Eu linga PSD ma mai vad, ca-i mai cunosc pe oameni, ne mai salutam, cu domnul Hrebenciuc sint prieten. Nu pot sa vorbeasca de coruptie Basescu, Berceanu, Pacuraru.

Cind ii vad la televizor imi vine sa innebunesc. (…) Am ceva impotriva acestei Aliante, ce cu atita nerusinare si cu nesimtire vorbesc ei de coruptie, coruptie, coruptie, dar cei mai corupti sint ei”, a spus Becali la congresul partidului sau.

El a amintit si ce i-ar fi spus “cel mai mare ziarist in viata”, caruia nu i-a dat insa numele: “Mi-a spus: Domnule Becali, trebuie sa facem ceva sa mai cistige astia o data, ca daca cistiga Alianta se alege praful. Am trece de la coruptia organizata la coruptia dezorganizata”.

Gigi Becali a reluat si una dintre teoriile preferate ale presedintelui PSD, Adrian Nastase: “PNL si PD au mai condus tara o data si au distrus-o”.

In sala congresului s-a aflat si fostul ministru Dan Nica, in prezent membru al Biroului Coordonator al PSD. Nica a fost singurul reprezentant al unui partid parlamentar care a participat la intrunirea PNG.

Mai mult, el a tinut si un discurs, in care l-a laudat pe Becali si formatiunea acestuia. “Gigi Becali este cel care a reusit sa demonstreze ca in Romania nu s-a spus tot in politica. Ati depasit partide conduse de fosti presedinti, fosti prim-ministri si ati cistigat respectul a sute de mii de romani.

Presedintelui Gigi Becali si dumneavoastra va doresc ca in aceasta toamna sa confirmati ca sinteti o forta politica credibila pe scena politica a Romaniei”, a spus Nica.

La conferinta de presa care a urmat congresului, Becali a anuntat ca este dispus sa colaboreze cu PSD dupa alegerile din toamna. “Am vazut azi ca l-au trimis pe domnul Nica. Probabil ca au inceput sa fie interesati. Eu cu PSD fac alianta. Cu PNL chiar daca stau in opozitie nu fac alianta”, a spus Becali.

Intrebat daca nu crede ca prin atitudinea sa ajuta partidul de guvernamint, el a raspuns: “Poate asa am considerat eu – sa aduc mai multe servicii PSD decit Aliantei. Nu pot sa-i suport pe Stolojan si pe Basescu. Asta-i instinctul meu. Desi a spus ca si in PSD sint corupti, Becali a refuzat insa sa precizeze care sint acestia: “Nu vreau sa va dau nume”.

“Pina la urma si astia asa corupti cum sint au mai facut cite ceva. Aia (reprezentantii PNL si PD – n.r.) si corupti si n-au facut nimic”, a fost teoria lui Becali. (Oana Dobre)

PRM-PSD, o posibila alianta la guvernare?

PSD ar putea guverna alaturi de PRM dupa alegerile din toamna. Este una din teoriile probabile la care liderii celor doua formatiuni au inceput deja sa lucreze. Semnale in acest sens au inceput sa fie date. Corneliu Vadim Tudor, spre exemplu, a iesit foarte optimist de la o intilnire cu presedintele Iliescu de la Palatul Cotroceni.

D altfel, el declara, saptamina trecuta, ca a gasit “un Ion Iliescu motivat, dinamic, dornic sa rezolve problemele tarii”. Ba, mai mult, a recunoscut ca i-a spus lui Iliescu ca in problemele de interes general poate conta pe PRM ca “pe un punct de sprijin”.

Nu trecusera decit circa doua saptamini de la o intilnire de taina dintre liderul PRM si presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, intilnire care s-a desfasurat acasa la Vadim. Cozmanca a confirmat intrevederea, spunind ca nu vede nimic neobisnuit in aceasta. “Da’ ce are casa aia, e ciumata?”, spunea liderul pesedist zilele trecute.

Pe 23 mai 2004, deci in plina campanie electorala pentru locale, PSD il facea cu ou si cu otet pe Corneliu Vadim Tudor. Citeva fragmente: “PSD constata atitudinea nerusinata a presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, si modul in care acesta sfideaza regulile bunului-simt (…

) Cel care se intituleaza tribun al neamului si aparator al dreptatii a demonstrat ca nu cunoaste decit o lege, cea a pumnului (…) C.V. Tudor intruchipeaza demagogia, impinsa pina la limitele extreme”. Cu toate acestea, la diferenta de numai citeva saptamini, iata ca Octav Cozmanca il viziteaza pe Vadim.

Dovezi ale dublului limbaj practicat de oamenii PSD fata de PRM au mai aparut si in ultima vreme. Au intrecut insa orice asteptare declaratiile facute de Octavian Stireanu, consilierul politic al presedintelui Ion Iliescu. In cadrul unei emisiuni televizate, Stireanu a laudat la modul cel mai clar cu putinta “schimbarea” lui Vadim.

“Eu cred in general si din principiu in seriozitatea oamenilor de cultura, iar domnul Corneliu Vadim Tudor este un om cult. Nu cred ca se poate juca de la o perioada la alta cu abordari total diferite. Cred ca, odata luata aceasta optiune de a-si modifica discursul, de a produce serioase amendamente la abordarile de atunci ale PRM, va ramine consecvent.

Este perceptia mea pornind de la faptul ca este un om de cultura”, a spus Stireanu. Vadim Tudor, “extremistul” care si-a propus o schimbare la fata, a inceput si el sa dea semne ca ar vrea sa colaboreze cu PSD-ul care, probabil, dupa alegeri va fi condus de Ion Iliescu.

Pe linga elogiile pe care i le-a adus aceluiasi Ion Iliescu, liderul PRM a trecut la “identificarea” adversarului politic. “Eu cred ca revenirea la putere a Aliantei PNL-PD-UDMR ar fi cea mai mare calamitate pentru Romania”, spunea el la iesirea din Palatul Cotroceni.

La Radio Romania, pe 9 iulie, Vadim Tudor declara, de asemenea, urmatoarele: “Ce-i drept, nici cu Alianta PNL-PD nu ne e rusine: imbatata de aparentul succes de la alegerile locale, aceasta constructie artificiala a revenit la cirdasia cu UDMR, din perioada “monstruoasei coalitii” a anilor 1996-2000, iar acum face guverne de zor, pe coltul mesei sau la circiuma”.

Oana Dobre, Cristian Sutu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro