Sari direct la conținut

Sharon ii cheama pe evrei sa fuga de antisemitismul din Franta

Realitatea Romaneasca

Aici „vedem proliferand antisemitismul cel mai salbatic”, a subliniat primul-ministru de la Ierusalim, recunoscand o legatura intre acest fenomen si numarul mare al musulmanilor din Franta, o comunitate care reprezinta circa 10 la suta din totalul populatiei.

„Aceasta a permis dezvoltarea unei noi forme de antisemitism, bazata pe sentimentele antiisraeliene”, a precizat Sharon.

Valul de antisemitism din Franta, agravat o data cu tensionarea situatiei din Orientul Mijlociu, s-a concretizat, potrivit statisticilor oficiale de la Paris, in 593 de amenintari sau atacuri la adresa evreilor (atacuri la sinagogi sau scoli evreiesti, profanare de cimitire evreiesti) in 2003 si 510 in prima jumatate a acestui an.

Amintirea Vel d’Hiv

Ministerul Afacerilor Externe de la Paris a solicitat explicatii diplomatice Ierusalimului pentru comentariile „inacceptabile” ale sefului Executivului, a anuntat purtatorul de cuvant din Quay d’Orsay, Herve Ladsous.

Aceasta in conditiile in care guvernul si presedintele Jacques Chirac s-au grabit sa condamne in termeni duri agresiunile antisemite, inclusiv un atac comis in aceasta luna impotriva unei femei intr-un tren regional in apropiere de Paris, atac care s-a dovedit o mistificare.

Si reprezentantii comunitatii evreiesti din Franta au apreciat, in interviuri televizate, ca noua pozitie a lui Ariel Sharon „nu slujeste la nimic”. Presedintele Uniunii Studentilor Evrei din Franta (UEJF), Patrick Klugman, precia ca primul-ministru israelian „a fost foarte prost informat despre situatia evreilor din Franta”.

„Nu se pune problema plecarii evreilor din Franta”, a apreciat la randul lui un apropiat al marelui rabin al Frantei, Joseph Sitruk.

Potrivit BBC, nu este pentru prima data cand seful Guvernului de la Ierusalim lanseaza asemenea apeluri evreilor din Europa, dar niciodata tonul sau nu a fost atat de alarmist ca acum, in ziua cand francezii comemoreaza implinirea a 62 de ani de la sechestrarea de catre regimul Petain a aproape 8.

000 de evrei la Velodromul de iarna (Vel d’Hiv) din Paris mai multe zile fara mancare, apa si fara nici un loc de sezut.

Condamnare la ONU

In Adunarea Generala a ONU a fost supus ieri dezbaterilor un proiect de rezolutie care cere adoptarea de sanctiuni impotriva Israelului, care continua sa construiasca „zidul de securitate” de-a lungul frontierei cu Cisiordania, proiect condamnat de Curtea Penala Internationala.

Rezolutia Onu ii solicita secretarului general Kofi Annan sa intocmeasca o lista a pagubelor produse de Israel populatiei locale prin construirea zidului si cere comunitatii internationale suspendarea oricarui ajutor pentru Israel care ar putea fi utilizat la continuarea lucrarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro