Sari direct la conținut

Liberali refuzati de partid

Realitatea Romaneasca

Performanta electorala inregistrata la alegerile locale, de aproape 18,5% din numarul total de voturi valabil exprimate, precum si obtinerea a trei procente in plus fata de democrati au marit considerabil sfera electorala a PNL, care va beneficia indiscutabil de mai multe pozitii eligibile decat PD.

Cu toate acestea, presedintele partidului, Theodor Stolojan, declara nu de mult ca „PNL a obtinut cel mai bun rezultat inregistrat de acest partid la un scrutin local dupa ’90, dar rezultatul se afla sub potentialul partidului, care este de aproape 22%”, ceea ce arata ca liberalii tanjesc dupa mai multe voturi si, implicit, locuri in Parlament.

La alegerile locale, pentru PNL au votat, la nivel national, 1.602.679 de cetateni. Locurile de pe listele electorale ale Aliantei vor trebui negociate intre PNL si PD.

Prin parcurgerea etapelor stipulate in protocolul Aliantei, paritatea PNL-PD este, dupa alegerile locale, de 1,35 la 1, ceea ce ar insemna cu aproximatie ca fiecarui grup de trei candidati liberali ii va corespunde un grup format din doi candidati ai PD.

Delegatia Permanenta a PNL a stabilit recent o grila de criterii de desemnare a candidatilor liberali pentru Parlament, criteriile fiind destul de dure. S-a stabilit astfel un barem pentru fiecare candidat, punctajul maxim fiind de 600 de puncte, cu bonusuri pentru tineri intre 20 si 40 de ani.

Criteriile de selectare a candidatilor i-au nemultumit insa pe actualii deputati si senatori ai partidului, care ar putea primi doar 50 de puncte la capitolul „notorietate parlamentara”. Conducerea partidului, in frunte cu Stolojan, isi respecta insa promisiunea de a acorda multa autonomie filialelor locale.

De notat ca in grila de criterii si apreciere din punct de vedere politic a PNL sunt eliminatorii criteriile legate de studiile superioare si contributia financiara la activitatea de partid.

Lideri PNL, codasi pe liste

Deplina autonomie acordata filialelor puternice ale partidului coroborata cu selectia pe baza de criterii prestabilite au dus la intocmirea unor liste electorale in organizatiile care si-au desemnat deja candidatii in care lideri importanti ai PNL nu se afla pe locuri eligibile.

Pe listele pentru Bucuresti nu a fost inclus consilierul personal al presedintelui PNL, istoricul Adrian Cioroianu, acesta nefiind nominalizat de catre Sectorul 3, unde isi depusese candidatura. In aceeasi situatie ingrata se gaseste si primul presedinte postdecembrist al PNL, Radu Campeanu, care ar fi dorit sa candideze din partea Sectorului 1.

In schimb, au fost promovati pe locuri eligibile la Senat si la Camera Deputatilor mai multi tineri de pana in 35 de ani, respectandu-se astfel indicatiile lui Stolojan, printre acestia aflandu-se Bogdan Olteanu, seful organizatiei de tineret, Dan Motreanu, presedintele Sectorului 3, Rares Manescu, presedintele Sectorului 6.

Ceva surprize au aparut si la PNL Vrancea, unde actualul deputat Nini Sapunaru, cel care a fost cap de lista in 1996 si 2000, se regaseste doar pe pozitia a treia, neeligibila, daca tinem cont de faptul ca PNL nu a obtinut in Vrancea mai mult de un mandat de deputat.

Mai mult, deputatul PNL Dorin Popescu a contestat ordinea pe listele electorale stabilita de organizatia Bistrita-Nasaud, el adresandu-se Comisiei de Onoare si Arbitraj a partidului pentru recalcularea punctajului sau dupa ce a fost plasat pe pozitia a treia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro