Sari direct la conținut

Regimul lui Arafat se prabuseste!

Evenimentul Zilei

Pe fondul protestelor de strada care au continuat ieri pentru a doua zi consecutiv, Arafat a hotarit sa-l demita pe varul sau din functia de sef al serviciilor de securitate palestiniene si sa apeleze din nou la fostul ocupant al acestei functii, generalul de brigada Abdel Razek Majaide. Numirea lui Moussa Arafat in respectivul post a declansat ample demonstratii ale populatiei palestiniene.

Culmea, in fruntea demonstratiilor s-au aflat chiar militantii gruparii Brigazile Martirilor Al-Aqsa – factiune inarmata a miscarii Fatah a lui Arafat -, care l-a acuzat pe Moussa Arafat de coruptie si a cerut demisia lui.

Mari manifestatii au avut loc in orasul Gaza si in alte localitati palestiniene, inclusiv in Rafah, unde militantii si fortele de securitate s-au batut pina noaptea tirziu. Duminica dimineata, simpatizanti ai miscarii Fatah au incendiat o cladire a fortelor de ordine din Khan Younis, in incercarea de a prelua controlul asupra serviciilor de securitate din Gaza.

“Traversam o criza majora pe care incercam s-o controlam si s-o rezolvam”, declarase ministrul palestinian Saeb Erekat dupa ce o serie de intruniri ale guvernului nu au reusit sa rezolve statutul unui alt demnitar, Ahmed Qurei, a carui demisie fusese respinsa simbata de Arafat.

Statutul lui Qurei este un alt element de nemultumire a populatiei palestiniene si un factor declansator al manifestatiilor de protest.

Apropiatii lui Arafat fac afaceri cu israelienii

Criza a debutat de fapt la inceputul acestei luni, cind parlamentarii palestinieni care anchetau acuzatiile de coruptie din industria cimentului au descoperit ca asociati bogati ai lui Yasser Arafat, intre care principalul sau consilier financiar si ministru al economiei nationale, Maher al Masri, au facilitat vinzarea de ciment egiptean ieftin catre contractori israelieni care construiau

mult-detestatul zid de securitate in Cisiordania.

Saptamina trecuta, trimisul Natiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu, Terje Larsen, a rupt tacerea si l-a condamnat deschis pe liderul palestinian, afirmind ca ANP se afla intr-un “pericol real de colaps” deoarece Arafat blocheaza procesul de pace si nu implementeaza reformele democratice si de securitate cerute de “foaia de parcurs” pentru pace in regiune.

Acum insa, controlul aproape absolut al lui Arafat se confrunta cu o provocare mult mai dura, anume rivalitatile din interiorul societatii palestiniene.

Brigazile Martirilor al-Aqsa, impotriva tuturor

Si analistii citati de BBC vad in aceasta criza o explozie a luptei pentru putere care se poarta in spatele lui Arafat, implicind oficiali importanti ai Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP) – inclusiv premierul Ahmed Qurei -, precum si gruparile militante islamice.

De altfel, de citeva luni incoace, presedintele ANP, Yasser Arafat, face eforturi pentru diminuarea presiunilor de a ceda din prerogativele sale, in special cele de control asupra fortelor de securitate palestiniene, in favoarea unor oficiali palestinieni care le-ar putea folosi mai bine, comenteaza cotidianul britanic “The Guardian”.

Pe fondul amplificarii protestelor privind coruptia si lipsa democratiei, militanti mascati din Brigazile Martirilor al-Aqsa au luat legea in miinile lor si au rapit sapte persoane din Gaza, intre care patru voluntari francezi si pe mult-detestatul comandant al politiei, Ghazi Jabali, captivii fiind eliberati nevatamati simbata dimineata.

“Se pare ca grupul de militanti a preluat deja controlul”, a spus Majdi al-Malaki, analist palestinian la Universitatea Bir Zeit. “Si-au transformat propria strategie de lupta contra ocupatiei intr-o strategie de impunere a reformei in sinul ANP”, a adaugat el. (Constantin Vlad)

Confruntare in sinul Autoritatii Palestiniene

Criza palestiniana vine in contradictie cu planul premierului israelian Ariel Sharon de a retrage trupele statului evreu din Fisia Gaza pina la finele anului viitor.

Acum, palestinienii se intreaba cine va controla zona dupa retragerea israeliana si daca va exista vreo imbunatatire a traiului celor 11 milioane de oameni care se zbat in saracie crunta, in conditii de suprapopulare si somaj cronic, iar aceasta incertitudine nu este de natura sa solutioneze criza.

In acest context, Mahdi Abdul-Hadi, fondatorul si presedintele Societatii Academice Palestiniene pentru Studii si Afaceri Internationale (Ierusalim), a declarat ca cea mai apropiata confruntare va avea loc in sinul ANP, intre reformisti si vechea garda.

Provocarea a fost declansata de competitia pentru obtinerea controlului asupra Fisiei Gaza, de unde Israelul a anuntat ca se va retrage complet in cursul anului viitor. Un alt factor il constituie insa si coruptia si incompetenta ANP sub conducerea lui Arafat. “Pentru prima data, Arafat se confrunta cu o provocare la adresa puterii sale din interiorul ANP”, a afirmat Abdul-Hadi.

Greseala fatala

Arafat a reactionat prompt, simbata, declarind stare de urgenta in Gaza si anuntind indelung-asteptata comasare a celor 14 servicii de securitate diferite in numai trei organisme principale. Apoi a luat decizia fatala care pentru criticii sai a parut sa concentreze toate neregulile regimului sau: numirea propriului var, Moussa Arafat (foto), drept sef al serviciilor de securitate unificate.

Mii de palestinieni au iesit in strada, in frunte cu militantii mascati care pina de curind constituiau avangarda lui Arafat in lupta impotriva ocupatiei israeliene. Multimile l-au catalogat pe Moussa drept “colaborator corupt” si au inceput sa puna la indoiala motivatia presedintelui.

Un pretendent la tronul lui Arafat

Cel care conduce protestul politic din Gaza la adresa vechii garzi care controleaza acest teritoriu e Mohammed Dahlan (foto), fostul ministru al securitatii din cadrul ANP, sprijinit de Israel si SUA sa preia controlul in Gaza dupa retragerea fortelor israeliene.

Faptul ca se bucura de acest sprijin i-a facut pe unii rivali ai sai sa-l considere un colaborationist, mai ales ca Dahlan a fost unul dintre primii lideri palestinieni care a salutat planul de retragere a Israelului. Multi observatori cred ca Dahlan va fi principalul beneficiar al haosului actual si banuiesc ca el a jucat un rol mai mult decit pasiv in evenimentele din ultimele zile.

Intr-un interviu acordat recent cotidianului “Globe and Mail”, el nu a facut un secret din aspiratiile sale in regiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro