Sari direct la conținut

Marea Britanie ne cere sa acceleram lupta contra coruptiei

EurActiv.ro

Ministrul pentru Europa din guvernul britanic a cerut Romaniei sa accelereze ritmul reformei

In cadrul unei intalniri cu ministrul Ioan Talpes, ministrul britanic pentru Europa, Denis MacShane, a reafirmat sprijinul Marii Britanii pentru aderarea Romaniei la UE. In cadrul aceleiasi intalniri de ieri, 20 iulie, MacShane a cerut accelerarea luptei impotriva coruptiei.

„Este un moment crucial pentru Romania, ea intrand in etapele finale de aderare la Uniunea Europeana. Romania a parcurs un drum lung intr-un timp scurt, dar lupta impotriva coruptiei nu este castigata inca, iar implementarea reformelor este acum cruciala.

Salut progresele realizate pana acum, cum ar fi infiintarea Autoritatii Nationale Anticoruptie si pachetele legislative pentru lupta impotriva coruptiei”, a spus MacShane.

Declaratiile ministrului britanic vin in contextul in care ritmul semnalelor negative ale oficialilor straini la Bucuresti pare sa fie in crestere. Cel mai recent astfel de semnal a fost tras de seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele: „daca vorbim despre coruptie, inevitabil factorul politic este implicat” a spus Scheele pentru Europa Libera.

„Stiu din convorbirile cu dr. Talpes ca guvernul sau este angajat pentru Europa. Marea Britanie sprijina complet scopul Romaniei de a termina negocierile de aderare anul acesta. Viitoarele cateva luni sunt vitale. Nu trebuie sa existe nici o pauza in procesul reformelor” a mai spus ministrul britanic.

Sursa: www.fco.gov.uk

Nu mai departe de octombrie anul trecut MacShane spunea in fata mai multor oficiali romani:

„Coruptia si perceptiile potentialilor investitori straini asupra coruptiei continua sa impiedice dezvoltarea si starea de bine a oamenilor obisnuiti din aceasta tara. […] Banii sunt lasi. Se duc unde se simt in siguranta.”

„Coruptia nu poate avea un loc intr-o economie Europeana moderna. Oamenii de afaceri si oficialii guvernamentali si judecatorii care iau bani in schimbul favorurilor ar trebui sa aiba un singur loc in Romania – in inchisoare”, mai spunea ministrul britanic la sfarsitul anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro