Sari direct la conținut

Raportul „11 septembrie” subliniaza „erorile” guvernului

BBC

Raportul recomanda restructurarea radicala a serviciilor secrete americane – inclusiv numirea unui director al tuturor serviciilor care culeg informatii secrete.

Presedintele Bush a spus ca va studia unele din aceste „recomandari utile” facute de comisie.

„Acolo unde este necesar ca guvernul sa ia masuri, o va face,” a spus George Bush.

Raportul final e publicat dupa doi ani de anchete minutioase.

Serviciile secrete au fost aspru criticate pentru faptul ca nu au reusit sa previna atentatele din 2001 in care si-au pierdut viata 3.000 de oameni.

In ajunul publicarii raportului, avocatii catorva dintre victimele atacurilor au dat publicitatii imagini video inregistrate de camerele de luat vederi ale sistemului de securitate de pe aeroportul Dulles, din Washington.

Se poate vedea cum sunt verificati patru dintre atacatori, iniante de a li se permite sa se urce la bordul avionului.

Concluziile anchetei s-ar putea dovedi stanjenitoare pentru presedintele Bush aflat in an electoral.

Membrii Congresului american care au avut acces la concluziile raportului spun ca este extrem de critic la adresa serviciilor secrete si solicita efectuarea unor schimbari radicale privind felul in care sunt coordonate operatiunile de spionaj.

Ocazii ratate

Liderii Congresului au vazut marti raportul final intocmit de Comisia nationala asupra atacurilor teroriste comise asupra SUA din care fac parte membri ai ambelor partide.

Raportul are aproape 600 de pagini si cuprinde marturiile a peste 1.000 de martori, precum si concluziile examinarii multor documente clasificate.

Comisia a ajuns la concluzia ca cea mai grava eroare comisa de guvernul american a fost o „eroare de imaginatie”.

„Credem ca liderii nostri nu au inteles cat de grav era pericolul.”

Amiralul Stansfield Turner, un fost director al CIA, a declarat la BBC ca SUA cheltuie la ora actuala circa 40 de miliarde de dolari pe operatiuni de spionaj si „nimeni nu le controleaza”.

Analistul BBC Paul Reynolds spune ca masurile propuse in raport vor conduce la cea mai semnificativa reforma a serviciilor secrete facuta de la infiintarea CIA, dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Imaginile video

Aparitia unei inregistrari video nu foarte clare, inaintea publicarii raportului final al Comisiei, nu a facut decat sa sporeasca incarcatura emotionala a evenimentului de joi.

Inregistrarea ii arata pe patru dintre cei cinci autori ai deturnarii avionului folosit ca arma impotriva Pentagonului.

Se poate vedea cum cei patru trec prin detectorul de metale si provoaca declansarea alarmei.

Apoi sunt luati fiecare de o parte de agentii de securitate aeroportuara si verificati inca o data.

Unuia chiar i se controleaza bagajul de mana.

Apoi primesc toti permisiunea de trecere si li se da voie sa se indrepte spre avionul pe care aveau sa il deturneze si sa il indrepte spre Pentagon.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro