Sari direct la conținut

Alianta PNL-PD: Vizita in SUA – vehicul electoral pentru Nastase

Gardianul

„Adrian Nastase foloseste in interes electoral participari internationale obisnuite pentru un prim-ministru”, a declarat pentru Mediafax, Theodor Stolojan, comentand contextul ales de catre Adrian Nastase pentru a-si anunta candidatura la functia suprema in stat, dupa ce a evitat acest lucru pana acum.

Colegul de Alianta al lui Stolojan, Traian Basescu, considera de asemenea ca anuntarea candidaturii in timpul vizitei in SUA se motiveaza prin incercarea lui Nastase de a crea impresia sustinerii de catre presedintele american, George W. Bush.

„El nu intelege ca, pentru a castiga in toamna, trebuie sa aiba sustinerea romanilor, nu a liderului de la Casa Alba”, a comentat Basescu prestatia liderului PSD. Basescu s-a aratat surprins ca Nastase nu si-a anuntat candidatura de pe esplanada din fata Casei Albe, „eventual si cu un tablou al lui Bush langa el”.

«Lipsa de respect fata de poporul roman»

Co-presedintii Aliantei se arata intrigati de faptul ca lansarea lui Adrian Nastase in cursa pentru Palatul Cotroceni s-a petrecut in Statele Unite, dovedind astfel o lipsa de respect fata de cetatenii Romaniei.

Principalul contracandidat al lui Nastase la alegerile din toamna, Theodor Stolojan, il invita pe acesta „sa se gandeasca, sa calculeze si, atunci cand va lua o decizie cu privire la candidatura la Presedintie, sa vina in tara, in fata romanilor si sa ne anunte”.

In acelasi registru, liderii Aliantei au comentat acid retinerea lui Nastase in a-si afisa intentia candidaturii, el fiind pregatit doar in proportie de 95%. „Faptul ca lasa acea marja de cinci la suta cred ca arata nelinistea lui Nastase, el stiind, in realitate, ca nu poate castiga alegerile pe vot uninominal”, a opinat Basescu.

Liderul democrat sugereaza ca acea marja poate fi interpretata ca o portita lasata de Nastase in eventualitatea ca „va mai gasi un Geoana pe care sa-l sacrifice intr-o batalie fara sanse”.

Pe de alta parte, liderul PNL s-a aratat convins de faptul ca „nehotararea lui Nastase provine din spaima ca va pierde alegerile in toamna si ca atat el, cat si reprezentantii PSD vor trebui sa dea socoteala pentru tot ce au facut in acesti patru ani de guvernare”.

Premierul si spalarea imaginii

Liderii Aliantei opineaza ca vizita in SUA este un bun prilej pentru Nastase sa spele imaginea guvernului sau, afectata de scandalurile de coruptie semnalate si de fostul ambasador american la Bucuresti, Michael Guest.

In acest sens, liderul liberal afirma ca aparitia lui Nastase alaturi de Bush, in conferinta de presa, „nu sterge cu buretele” aprecierile facute de Guest, precum si de alte oficialitati si institutii internationale, „despre coruptia pastorita de PSD aici, in tara”.

Co-presedintii Aliantei sunt contrariati de faptul ca premierul isi canalizeaza energiile intru promovarea imaginii personale pe plan international in detrimentul respectarii angajamentelor interne. „Ar fi fost mai bine ca Nastase sa arate preocupare fata de jaful din tara, de coruptia sistemica propovaduita de PSD, de degringolada din interiorul partidului sau”, argumenteaza Stolojan.

Basescu intareste acuzele liderului PNL, considerand ca Nastase nu va putea spune, la intoarcerea in tara, ce i-a zis, in realitate, Bush despre coruptie, mediul de afaceri sau vanzarile de copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro